mest om en bregne

Efterhånden er vi vist mange bregneelskere her i bloguniverset, og i dag vil jeg gerne præsentere en forholdsvis ny bregne her i haven, nemlig fjerbregnen athyrium x Ghost.

Den menes at være opstået som en krydsning mellem japansk fjerbregne/athyrium nipponicum med de metalliske farver, som nærmest er bunddækkende,

og almindelig fjerbregne, som vokser i mange danske skove, og som er klumpdannende og meget mere opret i væksten. Vores eksemplar har røde stængler.

Når jeg fotograferer Ghost mere fra siden, bliver det tydeligere, at den har arvet karaktertræk fra begge forældre. Den kan blive  60-90 cm høj og bred, og jeg glæder mig til at plante den om i skovhaven på det helt rigtige sted.
De fleste går naturligvis ud fra, at navnet refererer til bregnens usædvanlige, sølvgrå  eller gråligtgrønne farve; men i virkeligheden skulle det referere til det helt uventede syn af den oprette vækst, som fik ophavskvindens hår til at rejse sig på hovedet, ligesom når man ser et spøgelse.

En forsinket rhododendronblomstring

Hårdfør begonie/ begonia grandis evansiana

Himlens syv sønner/ heptacodium miconioides har udviklet sig til et spinkelt træ efter tre år, hvor den hverken lignede en busk eller et træ.

Roguchi og viorna danner fortsat knopper. Kombinationen af knopper, blomster og frøstande er imponerende.


Asarina (maurandia) scandens/ klatrende løvemund har overlevet to år ved at overvintre i drivhuset, så under de ideelle betingelser er den nok i virkeligheden ikke etårig, som den ellers beskrives som alle steder. Sidste år genblomstrede den ikke, så vidt jeg husker.

Kommentarer

  1. Så flott den Ghost er! Jeg liker planter med grått bladverk, så den må jeg lete etter. Jeg har plantet en Athyrium i år, men den er ikke like grå som din. Sånne Athyrium er veldig fine, og det finnes ganske mange forskjellige. Flott med nye knopper på clematis såpass sent på året.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der findes en del japanske fjerbregner med de flotte farver, men nogle af dem ligner hinanden utroligt meget i virkelighedens verden - heldigvis, vil jeg næsten sige, for ellers kunne man købe sig fattig. Ja, det er godt gået af de to små klematis.


      Slet
  2. Jeg har også haft Athyrium, men jeg tror, den er forsvundet, desværre. Ghost er rigtig fin, men hvor får man fat i den?
    Sådan startede Himlens 7 sønner også her hos os, lille og spinkel men pludselig tager den ved, den bliver bare flottere for hvert år. Jeres står et godt sted solitært der i plænen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Bregnen var ikke nem at få fingre i. Jeg kan ikke huske, om jeg endte med at købe den i England eller Tyskland, for jeg ville selvfølgelig have andre planter med i leveringen for at udnytte fragtomkostningerne mest muligt. Den var ganske lille, da den kom. Træet står i plænen på gårdspladsen, og i år er den en fryd for øjet.

      Slet
    2. To timer senere:Jeg kunne ikke finde fakturaen, men kom i tanker om, at firmanavnet nok stod på navneskiltet. Det er shadyplants.net.

      Slet
    3. Tak for det, jeg må kigge ind til dem.
      Ja Himlens 7 sønner er virkelig fantastisk.

      Slet
  3. Hej Marie!

    I Sverige kallar vi dem för ormbunkar, dessa vackra växter som är en prydnad i varje trädgård. Behöver jag säga att jag gillar dem jättemycket? De är så dekorativa ända från det första stadiet när de tittar fram på våren och så kan man följa deras spännande utveckling under våren och framåt till en fullt utslagen planta. Dessvärre är de torkkänsliga så i år har de inte klarat sig särskilt bra här men jag klippte ner en Athyrium som blivit brun och den kom tillbaka med en rasande fart. Odlingsvärda växter och det finns ju massor att välja bland, den metallfärgade som du visar är riktigt läcker.

    Ha det så gott Marie!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, bregnernes udvikling er noget helt specielt at være vidne til. Ghost beskrives som en bregne, der klarer tørre forhold bedre end mange andre, når først den er etableret. Hvor er vi heldige med det store udvalg af bregner, der er tilgængeligt i dag. For 30 år siden var det helt anderledes.

      Slet
  4. Der findes så mange fine bregner, jeg har lidt forskellige, men mest nogle helt almindelige, men dem er jeg nu også ret glad for.
    Din begonia er rigtig fin.
    Mvh
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjovt at have forskellige slags bregner, synes jeg, fra de helt spinkle, fine til de store og dominerende. Betonen starter så sent hvert år, at jeg alting at tro, at den er gået ud.

      Slet
  5. Hej Marie

    Flot bregne!
    Er din blomstrende Rhodo en R. thomsonii sag? Den har jeg set i blomst mange steder nu.
    Imponerende clematis!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, jeg kan godt se, at rhodoen minder om thomsonii, men det er ikke den. Det er sanguisorba didymum.

      Slet
  6. Hei Marie.
    Litt bregner har jeg i hagen. Har veldig sans for de.Denne hadde jeg ikke sett før. Jeg har også en av mine nyinnkjøpte clematis som skal til å blomstre. Stas.
    fin kveld til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt at din nye clematis når at blomstre, inden sæsonen er ovre.

      Slet
  7. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet
  8. Hei Marie.
    Ghost var skikkelig fin. Vi har en sølvfarget, som har overlevd sommeren, mens et par andre nye, ikke greide denne sommeren. Har fått sansen for bregner, men vanlig skogsbregne må vi begrense ganske hardt.
    Ha en fin dag/Eirin

    SvarSlet
  9. Hej Marie!
    Din Ghost är vacker både till färg och form. Har försökt flytta en bräken från min dotters trädgård, den ser inte ut att leva, men väntar och ser kanske kommer den upp nästa år. Vacker kombination på bild två. En klematis som blommar nu, så vacker.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Sommertørken i år var ikke bregnernes livret, men forhåbentligt dukker din bregne op igen til næste år.

      Slet
  10. Det kender jeg udmærket. Nogle bregner er nærmest invasive og skal holdes i skak for ikke at overtage hele haven.

    SvarSlet
  11. Ghost er vældig fin i form og farve :-)
    Billedet med den 'almindelige' nipponicum og heuchera'er? er megalækkert i farverne. Står de i helskygge?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, bedet med bregnen og de andre bladplante er meget tæt på fuld skygge. Det ligger på nordsiden af en høj buksbomhæk, som ligger en meter nord for stuehuset.

      Slet
  12. Det var da godt nok en fantastisk smuk bregne.. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, ikke. Jeg glæder mig til at følge dens vækst.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid