1. april

- venter lige om hjørnet og markerer starten på en måned, hvor der altid sker utroligt mange ting i haven, og trillium er en af de plantearter, der altid fylder meget. I dag starter jeg med to forskellige verioner af trillium rivale; så kommer pusillum i blomst, men stadigvæk med mørke blade, og til sidst er det karayabashii - eller er det mon chloropetalum????





Det er kurabayashii, kan jeg konstatere efter at have sammenlignet blomsterne på min plante med de to på det næste billede. Lidt fjollet, måske, at gå op i navnet, men jeg er nu engang bedst tilpas med at vide, at jeg bruger de rigtige betegnelser.

Fujikirsebærbuskens (prunus incisa kojou-no-mai) blomstring er særdeles iøjnefaldende.  Det største billede tog jeg med for at vise, hvordan påskeklokkerne kigger beundrende op på kirsebærblomsterne, helt uden at jeg behøver at vende dem opad med hånden :-}



En kold aften, en blå himmel og de første blomster i stjernemagnoliaen hører sammen - sammen med angsten for, at nattefrosten skal vende tilbage og gøre de hvide blomster brune og kedelige.



Under stjernemagnoliaen er den fyldte blodurt/ sanguinaria sprunget ud. 

To små blå: soldanella/ alpeklokke og primula marginata


Jeg har tidligere vist denne krukke i drivhuset, da ypsilandra blomstrede. De er nu blevet afløst af  en rhododendron pemakoense, der startede livet som en lillebitte stikling, og pteridophyllum racemosum, en japansk skovbundsplante i valmuefamilien uden et dansk navn. Ord der starter med "pt" er i sig selv fascinerende, synes jeg, og dette navn betyder bregnelignende, hvilket må hentyde til bladene. Jeg har mistet den ude i haven et par gange, men overvejer alligevel, om jeg skal prøve at dele denne plante og plante halvdelen ud.

Kommentarer

  1. Mange synes, at jeg er foran, men jeg kan da slet ikke følge med dig. Blodurten er knap kommet op af jorden, og Fujikirsebærbusken står endnu kun med få blomster. Magnoliaen har slet ikke tænkt på at blomstre endnu, så det er kun med hensyn til rhodoerne, at jeg behøver at bekymre mig om frosten, som forhåbentlig ikke kommer her ude midt i vandet :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er spændende, om vi får nattefrost i nat. Det var klart vejr og isnende koldt til aften, så måske slipper vi ikke. Hvert forår er det de samme planter, der er tidlige på den; f.eks. blodurt er det altid, og det er jo kun dejligt at få blomstringen fordelt ud på mere tid.

      Slet
  2. Hej Marie

    Hvor er dine Trillium lækre - og tidlige! Jeg kan kun lige se blomsterknopperne nede i kræmmerhuset på mine kurabayashii.
    Spændende primula marginata - har den lidt tykke sukkulentlignende blade?

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Min kurabayashii er simpelthen en tidlig plante - den stikker snuden op over jorden før jul år efter år. Jo, primulaens blade er en anelse sukkulentagtige.

      Slet
  3. Fantastisk trilliumblomstring! Så tidlig alt er hos deg :)
    Her er det meldt om -5 grader i natt, og det kan sikkert bli under null hos deg også? Brune magnoliablomster er ikke pent, men det er ofte at de blir skadet av frost her også.

    SvarSlet
    Svar
    1. Minus to grader er der blevet meldt om her; men jeg orker ikke at dække eventuelle sarte planter; de må klare sig selv denne gang. Søren har dækket gunneraen, for den tåler overhovedet ikke frost.

      Slet
  4. Som altid har du spændende planter at vise. Fantastiske Trillium... Sikke farver. Og de 'små blå' er også bedårende. Den med frynser er nuser.
    Jeg kan også bedst lide at have ordentlige navne på mine. Det føles på en eller anden måde rart at vide, hvad 'vennerne' hedder ;-)
    Jeg satser på, at det, jeg har derude, kan klare en enkelt frostgrad. Jeg har heldigvis ikke så mange sarte, og vi bor jo ved vandet.
    Jeg håber, du slipper for skader.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo en stor fornøjelse, synes jeg, at have planter, der topper i det tidlige forår, hvor der endnu ikke er så vildt meget at følge med i. Jeg satser også på, at vi slipper nådigt fra eventuel nattefrost.

      Slet
  5. Hej Marie, hvilke skønheder du viser. Dine Trilium er meget flotte. Her kom nattefrost 2,5 minus ......så spændende at se hvad der har klaret den kolde nat. Det må være når jeg er hjemme fra job kl 16.30 God dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er glad for, at du synes om mine venner 😋 Vi fik også lige en snert af nattefrosten.

      Slet
  6. Hej Marie!

    Underbart med blommande P. kojou-no-mai, tittade igår på mitt träd men inget liv syntes ännu. Lika bra det för i natt var det -4,7 grader. Blommorna på det lilla trädet är underbart vackra men svåra att fotografera.

    Jag delar helt och fullt din inställning till växters namn, det är ju en viktig del i det spännande trädgårdslivet och det finns alltid något mer att lära.

    De växter där jag tappat kontrollen över är dessvärre just Trillium. Jag har planterat många Trillium under åren, en del försvinner snabbt, andra lyser med sin frånvaro några säsonger och dyker sedan upp igen. Jag sätter alltid namnskyltar när jag planterar men när växterna är borta hamnar en del skyltar under jorden och glöms bort. Har en gedigen växtlista på allt jag planterat men kan inte till fullo placera rätt namn igen på alla Trillium som konstrar.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er fuldstændig enig med dig om, at trillium er en af de allervanskeligste arter at navngive. Til dels skyldes det, at en del af dem krydsformerer sig i stor stil, hvis de står i nærheden af hinanden. Det gælder f.eks erectum og flexipes, så dem har jeg givet op over for.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Om jag hade din trädgård skulle jag inte få mycket gjort. Skulle precis som Julrosorna lyfta upp mitt huvud och beundra både körsbärsblom och Magnolia.
    Helt fantastiskt med allt fint.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din sjove kommentar, Marika.

      Slet
  8. Hei Marie.
    Så mye som blomstrer hos deg. Nydelig trilliumblomstring. Her står magnolia bare med knopper enda. Heldigvis for her har det vært to netter med frost.
    Fin mandag til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Trilliumsæson er med årene blevet en af mine favoritperioder. Vi havde også frost i nat, men umiddelbart ser det heldigvis ikke ud til, at magnoliablomsterne har taget skade.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring