"og hvilket forår blev det"


Tja, indtil videre har det været et forår på godt og ondt. Det onde vil jeg ikke komme nærmere ind på - det fylder kun alt for meget, som det er - men det gode forår i haven kan jeg ikke få nok af.

For mange haveejere er forårets højdepunkt tulipanernes blomstring: men fordi de ikke bryder sig om vores lerjord, og fordi rådyrene har snuppet alle de lækre knopper, der trods alt var at finde, er de ikke mine favoritløg. Lige her og nu er det narcisserne, jeg nyder mest. De helt almindelige, stærktgule  påskeliljer har jeg forsøgt at samle ved indkørslen, hvor de afløser vintergækkerne foran syrenhækken. Det syn holder jeg meget af.

Inde i haven er det andre typer, jeg prøver at holde mig til. F.eks. kan jeg rigtig godt lide de forholdsvis små narcisser, som lægger kronbladene bagud som Jenny herunder.

I sandbedet fandt jeg denne potte med en lignende, men lidt mindre narcis (også en cyclamineus)  sammen med ipheion uniflorum/ vårefeion. Den slags lave lerpotter er jeg i øvrigt vild med ; bl.a. passer de fortrinligt til de cyclamen, der står i potter. Heromkring er de bare umulige at opdrive, og det gælder både  plantecentre og blomsterforretninger.

Om foråret har surbundsbedet en del at byde på. Den enkelte blodurt er sprunget ud, og jeffersonia diphylla/tvillingeblad har jeg nydt de sidste fjorten dage, fordi den er så smuk i modlys, selvom den overhovedet ikke er sprunget ud. På samme måde er det spændende at følge diphylleia/ paraplyblad for at se, om den igen i år kan finde ud af at folde sine blade ud uden at genere blomsterknopperne.



Trillium kurayabashii bliver jeg ikke træt af at vise på bloggen, og i dag er det sjovt at sammenligne den i al sin magt og vælde med dværgplanten rivale. To trillium, men hvor er de forskellige. Jeg håber, insekterne opdager, at rivale er fyldt med pollen.



 Disse to småfyre stødte jeg på på min gåtur forleden.

     Nu begynder besværet med at klippe bispehue tilbage at blive belønnet.

Kommentarer

  1. Så kom der et nyt indlæg, det sidste kom ud igen, men nu blev det til et nyt. Lækre sager - med alle de fine ting gør det ikke noget, at du ingen tulipaner har. De er flotte i bedene, men jeg plukker aldrig ind af dem eller køber en buket. Duften er ikke lige mig. Men se nu så fin en bispehue, og søde påskelam :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Sommetider prøver jeg mig frem med tulipaner i krukke, men så synes jeg, de blomstrer af utroligt hurtigt, så det er vist ikke meningen, at vi skal have dem i haven. Påskelam er da nuttede.

      Slet
  2. Det er en god og fin ide at samle påskeliljerne i indkørslen, det er en dejlig velkomst at få på denne årstid. De andre narcisser med opadvendte kronblade er så søde:-)
    Dejlige billeder af lam, blodurt, trillium og alle de andre, tak for dem :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak, Lisbeth. Der nu noget helt specielt over den gamle påskelilje, bonde limsten, og jeg nyder at se, at den så småt er ved at være forvildet ude i landskabet.

      Slet
  3. En perlerække af spændende forårsbebudere. Når man kører ude på landet på denne årstid, bliver man flere steder ved gårdene mødt af påskeliljer langs indkørsler og i grøftekanter. Det ser så smukt ud. Påskeliljerne ser også smukke ud foran jeres syrenhæk.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige præcis, Elna. Det er et smukt og hyggeligt syn.

      Slet
  4. Tænk, at have sådan en lang og smuk indkørsel... min dør går direkte ud på fortovet ;-)
    Jeg lægger kun lidt botaniske tulipaner efterhånden. Ellers er jeg glad for de små narcisser. Jeg burde have lidt flere sorter kan jeg se. Hvor er den fin med de opadvendte kronblade.
    /Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er stort set også kun de botaniske tulipaner, der overlever på en ordentlig måde hos os, og det er faktisk ikke dem allesammen, der gør det. Heldigvis er der mange andre løgalternativer.

      Slet
  5. Jag föredrar också narcisser alla dagar om jag måste välja. Doften... är underbar. Jenny försvann hos mig tror hon tyckte det var för torrt. Krukorna var jättefina vet inte att jag sett något liknande i Sverige. Och din T rivale - så mörkt rosa! Mina frösådda är vita med fläckar om jag minns rätt. Får se - knoppar är på väg så istället för en blomstjälk förra året har jag 3 i år :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Jenny holder vist desværre ikke længe i haven, har jeg læst. Farven er ellers så fin. Jeg glæder mig til at se billeder af din rivale.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Är så glad att mina tulpaner får vara ifred, men har också satt en hel del narcisser. Ser fint ut med dem intill häcken. Riktigt fin plantering i krukan. Vårliljan är söt, tror inte jag sett den förr. Har några små vita stjärnor som snart börjar blomma, riktigt förtjust i dem. Tror de heter morgonstjärna.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der er ikke meget ved at købe dyre tulipanløg, når rådyrene æder knopperne. Jeg har lagt mærke til, at vi tit giver forårsløgene forskellige navne på vores to sprog. Ellers er det ofte er samme navne, vi bruger.

      Slet
  7. Jeg er jo ret vild med tulipaner og køber nye løg hvert efterår, men narcisser vil jeg bestemt heller ikke undvære. Både de rent gule og de sarte lysegule med cremefarver er noget af det smukkeste på denne tid.
    Blodurt - åh... jeg husker at du plejer at vise den og den er så fin. Jeg har stadig ikke fået mig taget sammen til at købe den.
    Søde små lam :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan til gengæld tydeligt huske, at du plejer at have masser af tulipaner både i krukker og ude i haven. Smukke er de jo, det må jeg indrømme, men når de nu ikke vil lykkes her, må man tænke i andre baner. Nu er forårets plantemarkeder blevet aflyst, og så kan de blive ret bøvlet at få fat i de blodurt.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed