småt og stort i martshavenVejret i den seneste tid har næsten været for godt til, at tiden skal bruges på at sidde ved computeren og lave blogindlæg. På den anden side er er foråret et af de bedste tidspunkter at være haveejer på med alle de buske, løg og stauder, der springer ud og begynder at blomstre og fortjener at blive foreviget.
Dagens indlæg starter med akebia quinata/ femblad med blomsterne på det første billede og på det andet billede selve planten, der slynger sig som en fletning op ad en navr / acer campestre.

Snepryd /chionodoxa  danner et blåt bunddække under akebiaen og har efterhånden forvildet sig rundt i hele haven, hvor den både kan dukke op enkeltvis og i grupper.

Heloniopsis orientalis er efterhånden en del år gammel, men er ikke vokset ret meget. Måske står den for skygget.

Denne påskeklokke kommer med i indlægget, fordi den i morges lå henad jorden. Lidt op på formiddagen rettede den sig op, så solen kunne oplyse prikkerne på den midterste blomst.

Solen kunne nemlig godt lide prikker her til formiddag. Det gjaldt også den førstudsprungne blomst i rhododendron schlippenbachii.

Persicaria tenuicaulis er en af de småplanter, hvis blomstring man let kan overse.

Marts måned er tid for lærkesporer. De forvilder sig ligesom snepryd, og sidste år brugte jeg en del tid på at begrænse dem. Det ved jeg ikke, om jeg gider i år, og i grunden er de jo ganske nydelige.

Hasselbror/ corylopsis er en forårsblomstrende busk med gule blomster. Vores plante er ret svær at fotografere, idet blomstringen er temmelig spredt og busken ret åben. Alligevel er den ganske charmerende.


I sidste uge fik vi klippet de store græsser tilbage i sensommerbedet. Det er et ganske stort og krævende job.  Når man ser bedet i dag, er det svært at forestille sig, at jorden og de fleste af stierne om nogle måneder ikke vil kunne ses for planter. Jeg viser bedet fra tre forskellige vinkler.Også det bed, vi kalder firkantbedet, er blevet ryddet op. Jeg er især stolt af min soignering af den store bambus. Den er klumpdannende og var blevet mere kompakt, end jeg kunne lide, så jeg har nok fjernet halvdelen af  stokkene, så den nu fremtræder meget mere elegant. Desuden fjernede jeg bladene på den nederste del af stokkene, så man rigtig kan se, hvor flotte de er. Den slanke, flettede pil i forgrunden af det sidste billede er nu så gammel, at de tre flettede grene er vokset sammen til en kompakt stamme.
  

Kommentarer

 1. Flotte billeder, du har klaret den bambus rigtig flot, den flettede pil ser fantastisk ud.
  Jeg klippede lige mine græsser i dag, mon ikke de kan klare det nu.
  Tænk at du allerede har Akebia i blomst, der kan jeg slet ikke være med, heller ikke med R. Schlippenbachii kan jeg være med. Her er det ret koldt, det blæser næsten altid og med de lave temperaturer og meget blæst, så er det ikke nemt at holde varmen, men jeg finder på noget hårdt arbejde, så går det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores akebia er altid tidligt på færde, men schlippenbachii er nok en måned foran sig selv. Det er godt nok koldt og blæsende, men solen opvejer det så rigeligt. Man skal bare holde sig i gang, som du skriver.

   Slet
 2. Hej Marie

  Flot grafisk ide med sensommerbedet, alt ser så bart og nyt ud nu - vi har nogen fantastiske måneder foran os!

  Ha en dejlig uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de næste måneder rummer nogle fantastiske haveoplevelser. Man kan kun forundres og glædes over naturens utrolige kredsløb.

   Slet
 3. Så vakre bilder du viser, Marie! Flettede greiner er en veldig god idé. Lerkesporer sprer seg ja, men de er veldig søte synes jeg. Bare en får holdt de sånn nogenlunde i sjakk, så er de fine om våren. Snepryd er også en favoritt hos meg. De lyser så fint opp nå om våren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marit. Selvom de yndige forårsløg har det med at brede sig rigeligt, er de uundværlige i den første, kølige forårsmåned.

   Slet
 4. Det store græsbed ser nu også ganske elegant ud nu hvor man stadig kan se gangene og den fine opbygning, og din bambus er virkelig meget smuk efter din frisering. Jeg bliver helt trist ved tanken om at du bekæmpede lærkespore sidste år - godt du har opgivet den plan! Det må da være skønt med så mange forskellige lærkesporer som breder sig i haven.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de pæne ord, Ulla. Vi forestiller os græsbedet som en blomst med bænken i centrum, og når vi sidder der og deler en øl, så bliver blomsten ikke smukkere😉 Nogle steder bliver det desværre for meget med de lærkesporer. Det gælder især et bestemt bed i skovhaven. Der er jeg nødt til at fjerne nogle af dem.

   Slet
 5. Hej Marie!
  Ser så fint ut med rensade rabatter. Om ett tag är det grönt och frodigt, när allt har vuxit upp igen. De flätade stammarna är riktigt snygga. Vacker färg på din Julros, och fint collage med nunneört. Ser så soligt och fint ut på dina bilder. Här har solen tagit paus idag.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige nu er rabatterne meget bare, men som du skriver, varer det ikke længe, før de er grønne igen. Vi er så heldige, at solen også skinner i dag.

   Slet
 6. Dejligt forår, du serverer. Og hvor morsomt at se den flotte struktur uden planter og græsser. Pludselig er det groet op.
  Hasselbror er vel nok fin i nærbillede.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Man bliver forundret, første gang man går tæt på blomsten i hasselbror og får øje på de små røde dimser. Nu er der ikke meget arbejde tilbage i sensommebedet for i år. Måske skal der fjernes frøplanter i stierne og arrangeres noget støtte til nogle af de største græsser, men det er meget overskueligt.

   Slet
 7. Dejlige forårs billeder :-)
  Vores Akebia rører slet ikke på sig endnu, så det er da lidt sjovt, at jeres er så langt fremme.
  Der er godt nok stor forskel i beden, når de store græsser bliver klippet ned, jeg kan ind imellem blive helt i tvivl om, hvad der stor hvor, selvom jeg synes, at jeg har rimelig styr på hvor planterne står.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har du ret i, og så er det, man siger "ja selvfølgelig", når planterne er vokset lidt til.

   Slet
 8. Hei Marie.
  Så fint det er med rensede rabatter.Jeg har også såvidt begynt å klippe gressene. Er redd å ta de for tidlig. Snepryd er nydelig. Står i blomst her også.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej, Hanne-Lise. Ja, her om foråret er svært at vide, hvornår det er sikkert at gøre tingene. F.eks. så kunne jeg godt tænke mig at skære roserne ned nu.

   Slet

Send en kommentar