En slidt og lettere forsømt have

Vi går vist allesammen og venter på regn og krydser fingre for, at vi slipper for at skulle vande i alt for store mængder. Personligt bryder jeg mig ikke om havearbejde med de varmegrader, vi har for tiden, så haven hænger unægteligt noget med ørerne.  Desuden bliver jeg stukket og bidt af myg og fluer i en uendelighed, hvilket også bidrager til at holde mig på sikker afstand af havearbejdet.

 Dagliljer/ hemerocallis var før i tiden noget af en yndlingsstaude for det mig, men er ikke i kridthuset længere. Dels er galmiden en plage, dels gider jeg rent ud sagt ikke fjerne visne blomster i et væk, og endelig bryder jeg mig ikke om dem som planter betragtet. I mine øjne er selve planten bare en samling kedelige, halvvisne græslignende blade, så jeg er begyndt at skære dem helt tilbage, lige så snart de er afblomstret.


Frances Joiner på det første billede er dog en positiv undtagelse, og det samme er den høje Dances with Giraffes, som har været tre år om at udvikle den størrelse, den har nu. Til næste år forventer jeg, den bliver en virkelig flot og iøjnefaldende plante.


Roserne er ikke havens flotteste planter for tiden. Dels er den første blomstring overstået, dels har jeg været for doven til at deadheade dem allesammen i det lumre vejr. Den flotteste busk er uden sammenligning Alissar, Princess of Phoenicia.

Hortensierne fylder som altid  meget i sensommerhaven. I skrivende stund regner det, og det var virkelig tiltrængt for hortensierne. Jeg tjekkede lige regnmåleren - vi har fået lidt over 5 mm, men heldigvis regner det stadigvæk.

De første fem kender jeg ikke navnene på, men de to næste hedder Love You, Kiss og Mirai.

De to blå ligner hinanden utroligt meget, men er ikke den samme hortensia. Den første er den velkendte Bluebird, mens jeg desværre ikke har kunnet identificere den næste. Den er meget lavere i væksten - er kun oppe i knæhøjde - og derfor meget lettere at passe ind i et bed.


Pinky Winky er startet på blomstringen og bliver kønnere og kønnere, efterhånden som blomsterne rødmer mere og mere.

Det bed, vi kalder det varme bed, er sandt at sige mere grønt end varmt, selvom det er befolket med blomster fra den varme side af farvecirklen, så den sidste collage snyder lidt, selvom alle blomsterne står i det samme bed. Mættede farver bliver jeg aldrig træt af.

Kommentarer

 1. Jeg er helt enig med deg angående dagliljene. Jeg synes de fortsatt er fine, men har gått litt lei av de. Din Bluebird er helt nydelig, for den blåfargen er så pen. Pinky Winky har ikke begynt å blomstre her, men Vanilla Fraise. Jeg er så glad i disse hortsensia som blomstrer fra nå og utover i august.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dagliljernes blomster synes jeg også er fine,men alt i alt får dagliljerne thumbs down fra mig. Ja, hortensierne giver utroligt meget til haven. Hos mange af dem er løvet om efteråret også en stor gevinst.

   Slet
 2. Ja dagliljerne er meget tidkrævende, jeg fjerner troligt de visne blomster, for planten er ikke pæn, når de er på, men det er et kæmpe arbejde. Jeg tror faktisk, at min Pinky Winky gik ud i vinter, men resten af hortesiaerne står flot som altid, de giver meget glæde. Jeg synes, jeg havde se på DMI, at der var regn på jeres kanter. Vi skulle også have, men foreløbig er der kun kommet 1.3 mm, heldigvis fik vi 7.6 i går, så jeg kunne komme til at hakke i rosenbedet. Man får ikke lavet så meget, når det er lummervarmt, slet ikke hvis man bliver bidt hele tiden, jeg hører (7 9 13) til de heldige, der ikke smager godt ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har gennem tiden besøgt flere haver, hvor der blev samlet på dagliljer, så smag og behag er unægteligt forskellig. Hortensierne er da flotte. Nogle af vores skal beskæres kraftigt, for der er ikke meget ved buske, hvor blomsterne sidder over øjenhøjde. Nu er vi oppe på 8 mm, og regnen er kommet forholdsvis stille og roligt. Du skal bare være glad for, at du ikke er lige så lækker, som jeg er😉

   Slet
  2. Jeg beskærer Limelight og Annabelle ellers bliver de ganske rigtigt for høje. Fint med noget regn, vi har ikke fået mere. Jeg er meget glad for, at jeg ikke er så lækker som dig :)

   Slet
  3. De to hortensier har vi ikke, men de andre kan også blive for langbenede. Nej, man kan også blive FOR lækker.

   Slet
 3. Ingen regn her øvøv. Jeg har ingen hortensia, de er for tørstige til min have. Men dine er altså flotte, især de blålige..
  Og din lille "rosenprinsesse" er vel nok yndig, fin og enkel.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ærgerligt for dig, Gunvor, at der ikke var regn til dig i denne omgang. Når din jord er tør, er det helt sikkert klogt at gå uden om hortensier. I vores lerjord trives de derimod fint.

   Slet
 4. Jeg genkender problemet med varmegraderne, og det har virkelig været til 'den gode side' i lang tid. Vi fik 11 mm regn i går, så det var fint om end ikke overdådigt.
  Jeg genkender også din holdning til dagliljer. Jeg gravede mine op for nogle år siden og har kun en tilbage, fordi den er så sød og blomstrer tidligt. Og fordi den hedder Bumle Bee. Hvem kan stå for det navn?
  Fantastiske farvenuancer i dine hortensiaer. Hælder du noget på jorden for at holde farverne?

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er sikkert bedre end mig til at gøre kort proces, hvis du ikke er helt tilfreds med en plante. Nej, hortensierne får ingen hjælp til at holde farven, men der er helt sikkert ikke meget kalk i jorden.

   Slet
 5. Hej Marie!
  En härlig färgsprakande samling av vackra växter. Den blåa floxen tror jag att jag köpte förra året, den har inte slagit ut ännu. Dagliljorna här hos mig har blommat över för länge sedan, nu står det bara gräsliknande blad och frökapslar. Men den är vacker när den blommar. Dina hortensior är otroligt vackra, speciellt de lila färgerna , behåller de färgen?
  Jag är också en insektsmagnet, behöver bara visa mig ute i trädgården hos dottern i solskenet så kommer de flygande, har man blivit varm av arbete så är det kört. Hon bor nära vatten så det är extra besvärligt, sån tur att det inte är likadant hemma hos mig.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, alle de hortensier, jeg viser, har været farvekonstant i en årrække, men jeg mener, at en enkelt af dem blev købt som sartrosa, men nu har en lilla nuance. Det er virkeligt irriterende at være insektmagnet.

   Slet
 6. Hej Marie

  Det er gået hurtigt med Hemerocallis forædlingen, måske for hurtigt?
  Der har været mindre fokus på selve planten og mere kun på blomsten, og sådan bliver de fleste vel også anskaffet. På den måde risikerer man at skulle afprøve virkelig mange for at finde de der passer. Enkelte forædlere synes jeg dog leverer mere konstant kvalitet - Tamberg er et godt eksempel.
  Alissar, Princess of Phoenicia er noget af et hit hos alle der kender den:;)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ingen tvivl om, at det er dagliljeblomsten, der er fokus på både hos forædler og haveejere. Alissar er virkelig en fin rose med sin specielle blomst og flotte løv og frodige vækst.

   Slet
 7. Ja, den fugtige varme er virkelig trykkende og befordrer ikke just havearbejdet, men til gengæld gror der heller ikke meget i den tørre jord, så man kan tillade sig at holde sig i ro. Om aftenen vander jeg og der er det til at holde ud, selvom de små stikkende fyre er efter mig:)
  Jeg har jo mange bladplanter og ikke så mange blomster, så jeg nyder de farvestærke dagliljer, der stikker op her og der. Tænker at roserne udvikler hyben, hvis ikke man får fjernet de visne blomster, og det er vel ikke så tosset?
  Om kort tid kan man atter være i haven og så får vi vel også noget regn så der kommer gang i sagerne igen... Flotte Hortensier!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, det er fint med hyben på roserne, men så får man vel til gengæld ingen genblomstring. Der er ganske rigtigt både fordele og ulemper ved tørken, men dog flest ulemper, synes jeg.

   Slet
 8. Hei Marie.
  Ja, her blir også dagliljene mer eller mindre overlatt til seg selv. Har ikke orket så mye i denne varmen heller. Nydelige blå hortensiaer og det varme bedet blomstrer flott. Her har det begynt å regne og tordenvær på vei. Vi trenger regn men ikke torden.
  God tirsdag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dagen i dag har givet os 16 mm regn, og det har kun tordnet lidt i det fjerne, så det har været en god dag. Måske giver det mere energi og lyst til havearbejde.

   Slet
 9. Uha - du viser os nogle fantastiske farver både de svalende kølige og de glohede. Alle de lækre farver får smilet frem.!

  SvarSlet

Send en kommentar