vandværksbed og skovhave



Gårdspladsen er et område, hvor vi færdes rigtig meget hver eneste dag. I et tidligere indlæg har jeg vist billeder fra det lille arboret, vi har indrettet mod syd på den oprindelige møddingsplads. I dag ser jeg nærmere på det bed, vi har lavet oven på det gamle vandværk. Det ses i aftensolen i billedet herover og i morgensolen herunder.

I bunden af bedet vokser fire bunddækkende stauder, først og fremmest den stedsegrønne rypelyng/ dryas octopetala, som småblomstrer hele sæsonen og nu også har de flotteste frøstande, der minder utroligt meget om kæruld. Herunder omgiver den et lille fuglebad, som Søren har lavet.

Desuden er der stenurt/ sedum i to rosa nuancer og gult og gummipude/ azorella trifurcata Nana samt lodden timian/ thymus praecox minor. Den sidste ser ud til at blive presset meget af de andre bunddækkere. Gummipuden er uforlignelig til at vokse henover og dække sten.

Til at give noget højde til bedet er der en søjleene og en pilebladet pære; men ellers er det især forskellige krukkeplanter, der bryder bunddækket. Hvert år er bedet hjemsted for blomstrende agapanthus i krukker og en halv vintønde med et oliventræ. I år er der også blevet plads til denne hortensia. Dem plejer jeg normalt at plante ud i haven; men jeg er bange for at denne her vil miste sin flotte farve, hvis den bliver plantet ud i havejorden.

På vejen om til skovhaven tager jeg lige en afstikker over til staldmuren mod vest, hvor New Dawn og clematis Romantika storblomstrer over en fodpose af  bispehue/ epimedium.



Mens jeg tænker på vandværksbedet som et hedelandskab i miniformat, så er skovhaven en helt anden og langt mere skyggefuld verden at træde ind i.  Om foråret er den fyldt med blomstrende løg og påskeklokker, mens det er grønne planter og deres bladformer, der dominerer her om sommeren. Her kommer en række af dem, der falder mest i øjnene lige nu.
venushår/ adiantum aleuticum

hosta Empress Wu

 "grønkålsbregne" (athyrium filix - femina 'Caput - Medusae')

kærmindesøster/ brunnera macrophylla Jack Frost sammen med en grøn frøplante og en (delvist) hvidbladet skovfrytle / luzula sylvatica 'Taggart's Cream'


mahognibregne / cyrtomium fortunei

glaucidium palmatum

finbladet fjerbusk/aruncus dioicus 'Horatio'

Kommentarer

  1. Så fin deres gårdsplass er! Den er som et smykke med de fine plantene som vokser der. Nydelig farge på din hortensia. Ja, jeg forstår godt at du er redd for at den kan skifte farge, og det er jo nettopp det hortensia ofte gjør. De eneste hortensia som ikke skifter farge etter vannets ph er faktisk de hvite. De forblir hvite uansett.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Marit. Det er så ærgerligt, når en hortensia med en flot farve ender med at blive blå eller rosa som alle de andre.

      Slet
  2. Det er fine og anderledes billeder, du har taget til os i dag. Vandværksbedet er så flot, god idé at lave et bed der, hvor I ofte går forbi. Grønkålsbregnen kender jeg ikke, den er vel nok fin.

    SvarSlet
    Svar
    1. Sjovt at du oplever billederne som værende anderledes i dag. Det har jeg nemlig ikke selv tænkt på. Grønkålsbregnen er vist også sjælden. Søren faldt for den, da vi besøgte La Cours have for snart mange år siden.

      Slet
  3. Vandværksbedet er helt sit eget og meget smukt. Godt tænkt!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Lisbeth. Vi har ladet os inspirere af en ganske henkastet bemærkning fra min svigerinde.

      Slet
  4. Hej Marie

    Sikken et fint bed - Gårdspladsens sten ligesom fortsætter og planterne giver faktisk hele pladsen en helt ny karakter - super!

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
  5. Mange tak, Karsten. Vi kan selv godt lide, at bedet bryder stenbelægningen, men gør det uden at ændre selve stilen.

    SvarSlet
  6. Ja det er en flot farve på den hortensia. Synd hvis den blev falmet. Et fint bed iøvrigt.
    Sjovt navn til en bregne, grønkålsbregne, fnis. Men venushår er egentlig osse et pudsigt navn når man tænker over det.
    Ha, Jack Frost, ja den har jeg kikket efter hos min plantepusher, men den har altid været udsolgt, den ene gang var der et meget lille pisten eksemplar, jeg ikke turde binde an med.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Når man tænker efter, findes der i grunden utroligt mange pudsige plantenavne. Der er sikkert mange, som falder for Jack Frosts brogede blade og deres nydelige facon. Planten er også langtidsholdbar, synes jeg, så du må genoptage din jagt.

      Slet
  7. Ni har en jättevacker gårdsplan och det är så fint med den låga gröna planteringen som bryter av. Men jag tycker också om husets färg mot rosen och klematisen. Lundens bladväxter - ja dem är favoriter här också.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Carina. I grunden er det vel tre meget forskellige beplantninger, jeg viser frem i dag.

      Slet
  8. Hei Marie.
    Flott gårdsplass og et flott lite bed. Lurt med et slikt bed i plassen for bare stein. For noen fine bregner og de passer ypperlig i en skoghage.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis vandværket ikke havde været der i forvejen, ville vi sandsynligvis ikke have fundet på at lægge et bed der, så på en måde kan man sige, det har været held i uheld.

      Slet
  9. Hej Marie!
    En härlig och vacker plantering, ser ut som ett litet sagolandskap med perfekta proportioner. Hortensian har en mycket vacker färg, liksom din klematis. Att gå in i skogsträdgården känns lockande i värmen, det är både vackert och svalt i skuggan. Många frodiga fina växter.
    Ha det gott / Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for den positive kommentar, Marika. Når temperaturen ligger i midttyverne som i dag, er det befriende at gå en tur i den skyggefulde del af haven.

      Slet
  10. Vandværksbedet er virkelig flot. Jeg elsker kombinationen af sten og planter, men også at der står krukker i bedet giver et fantastisk samspil. Skovhaven er smuk på en helt anden måde - grøn er og vil altid være den flotteste farve i vores haver.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det glæder mig, at du kan lide det lille bed. Ja, hold da op, hvor vi er omgivet af grønt.

      Slet
  11. Meget flot sted at anlægge et stenbed, der bare passer så smukt ind i omgivelserne, og fine bunddækkere! Gummipude er vist ikke stedsegrøn, men den er uforlignelig til at svøbe alt i et grønt (vat)tæppe om sommeren, og de høje krukker er en god idé på et vanskelligt sted. Fine farver i både høje og lave...
    Det er en fornøjelse alt er så grønt i år - også i skoven - men det er næsten for meget med den fugtige varme efterhånden:)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for de pæne ord, Ulla. Vi var jo på en måde heldige med, at der lå et vandværk på det sted i stenbroen. Ellers havde vi nok ikke lavet bedet. Varmen er for høj for min smag lige nu, men på den anden side er det herligt, at sommeren ikke drukner i regn.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed