Nogle krukker

 

Én aktivitet, man ikke må forsømme i sommervarmen, er at sørge for, at krukkerne har tilstrækkeligt med vand. Visne roser og afblomstrede geranier er kedelige at se på, men ikke farlige for planternes overleven; men at forsømme krukkevandingen kan derimod have katastrofale konsekvenser.
Krukken med frøplanter af cyclamen purpurascens, den sommerblomstrende cyclamen, hører dog ikke til dem, der absolut skal vandes hver dag. De små knolde kan nemlig godt lide at blive varmet godt igennem. Det er morsomt at se den store variation i bladformer og marmoreringer, som allesammen godt kan rummes inden for purpurascens. 

Der er dog en enkelt  undtagelse. På det lille billede kan man vist lige ane et rødt skær på bladene, og så vidt jeg ved, er cyclamen mirabile den eneste art, hvor det forekommer. Purpurascens udmærker sig derimod ved at være den eneste art, hvor blomsterne dufter, og jeg har haft næsen tæt på flere af blomsterne for at tjekke, om de dufter, og det gør de.

Aeonium arboreum schwartzkopf  er også en af de nemme krukkeplanter, der klarer sig fint uden at blive vandet hver dag.

I går var vi på besøg hos Sørens nevø og hans kone, som har en herlig, naturpræget have, og fik nogle stiklinger med hjem. Tiden må vise, om det er den samme aeonium, som vi har i forvejen. Umiddelbart synes jeg, der er en lille forskel.

Den største krukkeplante, vi har, er camellia Jury's Yellow, som var kommet til at fylde så meget i krukken, at den var blevet svær at vande. Derfor har jeg investeret i en større krukke, og i dag blev den plantet om, og den gamle krukke blev straks genbrugt, idet den passede perfekt til rhododendron sinogrande, som havde vist tegn på, at den tængte til at blive plantet om.  


På billedet herunder kan man vist godt se, at de nye skud ikke har haft den optimale udvikling. Det viste sig, at den oprindelige jordblanding ikke var porøs nok og derfor havde skabt dårlige drænforhold i krukken. Det er noget, jeg erkender gang på gang, at krukkejord nærmest ikke kan blive for porøst.

Arisaema fargesii/ snabelkalla blev også plantet om i dag. Den når næppe at blomstre, men er også fin som bladplante.

I det forrige indlæg viste jeg en lille hortensia i krukke. Den har jeg måttet flytte ind i skyggen; for selvom den bliver vandet hver dag, begynder den at hænge, når vi kommer lidt op på dagen . I onsdags troede jeg, den var helt færdig; men imponerende nok har den rettet sig fuldstændigt.

LIljen Lankon er smuk og elegant i mine øjne, men ikke nem at få til at trives ude i haven. Derfor står den også i en krukke.

Denne rosa lilje har derimod mange år på bagen som haveplante. Den er yderst populær hos svirrefluerne. Måske er det Lollypop

Det samme gælder den cremefarvede lilje, som jeg  desværre ikke kender navnet på.

Kommentarer

  1. Det er flotte krukkeplanter, du viser, og en god ide at bruge krukkerne til den slags.
    Lankon er godt nok speciel og ligner absolut ikke noget, jeg har set før. Den må du passe godt på.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er tre løg af Lankon, men kun en af dem blomstrer, så prognosen er ikke vildt god.

      Slet
  2. Min aeonium gik ud i vinter, jeg havde endda et par stykker, det har jeg desværre ikke mere. Liljen er ikke Lollypop, den har mere tofarvede blomster, min er afblomstret nu. Det er svært med R. sinogrande ja i det hele taget med de storbladede rhododendron. Jeg har en af de ikke helt hårdføre, som er blevet plantet ud nu, nyvæksten på den er heller ikke så flot. Værre er det dog med min næsten nye R. edgeworthii, øresnudebillerne er ved at gå i det fine nye løv. Den står i fuldstændig skygge, måske er det også galt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Man kan godt undre sig over, hvad der gik ud i vinter, og hvad der overlevede. Når vi absolut vil forsøge os med de storbladede rhododendron, må vi nok desværre acceptere, at resultatet ikke altid bliver perfekt.

      Slet
  3. Så mange flotte krukkeplanter du har! Søte små cyclamen, og din Aeonium er så fin. Du må ha et godt lag med den, for den er ikke regnet som noen enkel plante. Lankon er også så fin, og har så vakker farge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Marit. Aeonium bliver efterhånden ret langbenet, men det er faktisk også det eneste problem, jeg har med den.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Hortensian har en så vacker färg, och nu är det liljornas tid, så fina. Imponerad av den vackra Aeonium, vacker , lever upp till sitt namn Schwarzkopf. De blad av cyklamen du visar upp ser nästan ut som att de haft ett litet lönnlöv som mall för mönstret.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, nu er det blevet liljetid. Det er sjovt at se, hvordan aeonium går fra at være grøn om vinteren, når den ikke får ret meget lys, til nærmest at blive sort, når den står i solen.

      Slet
  5. Tack för påminnelsen - idag ska jag se hur min C. purpurascens har det. Och jag har nog planterat den för skuggigt och fuktigt. Dags för flytt :) Liljorna är fina nu både de med och de utan namn.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Krukken med purpurascens har overvintret i drivhuset og blomstrer derfor forholdsvis tidligt. Ja, liljernes navne er sådan set ikke vigtige, når det i bund og grund handler om at nyde deres blomster.

      Slet
  6. Søde cyklamen, og de er jo osse fine bare med bladenes farvemønstre.
    Jeg blander faktisk altid grus i min krukkemuld. Dels for at gøre den mere porøs, dels fordi jeg oftes vander med regnvand og så kan de have svært at optage den alm gødning, så gruset giver dem lige den ekstra pift kalk, de risikere at mangle.
    Det er liljetid nu, den ene skønnere end den anden.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, cyclamenbladene er så nydelige. Jeg blander også tit kattegrus i krukkejorden. Det holder efter sigende på vandet, samtidig med at det bidrager til at dræne jorden.

      Slet
  7. Hei Marie.
    Fine bilder du viser. Det er mye som kan dyrkes i urner. Jeg har mange krukker rundt om da jeg har lite bed. Har du god erfaring med å dyrke liljer i krukker? Det skal jeg jammen meg prøve.
    Fortsatt god sommer.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
  8. Hej Marie

    Lankon tror jeg er næsten lige så vintersart som sin ene forælder L. longiflorum. det er ikke alle år hvor løgene når at afhærde i vækst sæsonen.
    Lollipop har farverne mere adskilt - men det kan jo være en frøplante fra den?

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed