Sensommerbed og rosernes genblomstring


Mens jeg har holdt en lille blogpause, er sommervejret fortsat ind i september og haven tilsvarende knastør. I vores sensommerbed, som i starten var domineret af kæmpeærenpris, er det nu forskellige græsser, kvæsurt, pileurt og store stauder, der dominerer.


Indianermynte/ agastache sår sig selv, og de fleste steder står de afblomstrede aks nu og danner en lodret effekt sammen med canadisk kvæsurt/ sanguisorba canadensis alba og den mørkerøde kærtepileurt som kontrast til alle de flagrende elementer.

Bedet passer rimeligt meget sig selv, bortset fra at det kan være nødvendigt at indskrænke omfanget af nogle af planterne. En enkelt ny plante er kommet til for nyligt i form af denne charmerende brogetbladede indianermynte med tilnavnet Crazy Fortune.


På det næste billede vil jeg fremhæve kæmpehavren/ stipa gigantea i forgrunden. Den har stået i flere måneder med sine lette, flagrende aks, som mod sædvane slet ikke har knækket.

I år oplever jeg, at vi nærmest har været invaderet af nældens takvinge - for et par år siden var det tidselsommerfuglen, vi så i store flokke. De elsker sådan en halvvissen blomst i hjortetrøst/ eupatorium.

 Alle stierne fører ind til den grønne bænk, og når man derfra kigger op til højre, kan man nyde synet af den gigantiske kvæsurt sanguisorba tenuifolia alba, og kigger man ned og til venstre, får man øje på hedemynte/ bjergmynte calamintha nepeta Blue Cloud.


Nu til roserne: Man kan aldrig vide, hvordan rosernes genblomstring kommer til at forløbe. Det første billede viser Heidi Klum, som så så afrakket ud, at jeg klippede den kraftigt ned og gav den en omgang kompost og noget vand. Så får vi se, hvordan den vil reagere på den behandling.

Burgundy Ice har i grunden en fin genblomstring, men har mistet næsten alle sine blade pga stråleplet. Den laver sit sædvanlige genblomstringsstunt, hvor den foruden de normale, mørke blomster også producerer nogle med variende mængder af hvidt.


Crown Princess Margareta of Sweden har også en nydelig genblomstring, og i modsætning til Burgundy Ice ser løvet sundt og friskt ud.


Så er der Hot Chocolate. Den står så tæt ved fliserne, at jeg når at fjerne de fleste af dens, ret få,  gule blade, så også den har et nydeligt løv. Dens måde at visne på, hvor kronbladene efterhånden bliver lavendelfarvede, er utroligt raffineret. Faktisk var det synet af dens gamle blomster, jeg faldt for oprindeligt.


Abraham Darby har været årets helt store rosenoverrraskelse. Først havde den en usædvanlig flot hovedblomstring i juni, og minsandten om den ikke gentager successen nu. Bladene ser forfærdelige ud, men for første gang i mange år er de ikke angrebet af rust, så AD skal næsten have en fortjenstmedalje.Kommentarer

 1. Jeg har undret på hvor du blev av ;)
  Bloggpause er helt sikkert godt å ha innimellom!
  Din brokebladede indianermynte ga meg vann i munnen...Den var veldig fin, men den hadde neppe overlevd her. Burgundy Ice blir så stygg på sensommeren når den mister alle bladene. Den må være spesielt utsatt for stråleflekk ja, for det samme skjer her.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pludseligt og helt uden at have planlagt det havde jeg gang i en blogpause. Det er ærgerligt,at burgundy ice har den uvane at smide bladene. Jeg holder ellers meget af blomsterne.

   Slet
 2. Hej Marie

  Flot frodighed du har i dine bed!
  Hot Chocolate har et vildt lækkert henfald, sikken forskel på de to billeder!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sensommerbefet viser ingen tegn på at mangle vand. Henfald var et nyt ord for mig.

   Slet
 3. Ja men godt du er vendt tilbage fra blogpause, jeg følte mig næsten alene ;) Tørt ja det må du nok sige, vi har lige flyttet en camelia fra nordbedet, jorden var blevet til sand. Lad os håbe det regn de har lovet os kommer nu. Min Hot chocolate er først lige startet på 2. blomstring. AD vil slet ikke blomstre hos mig. Der er mange roser med syge blade, men der kan stå en helt frisk og sund lige ved siden af, den er ikke blevet smittet, underligt. Jeg har også planer om at klippe dem ned, der ser grimme ud, man kan lige så godt gøre det nu, så må de levere eller lade være. Jeg håber dog på lidt regn først.

  SvarSlet
  Svar
  1. Inden jeg så mig om, var jeg i gang med en pause, og den tørre have kan helt sikkert sagtens have spillet ind. Når I flytter en camellia, trænger den så ikke endnu mere til vand? Vi fik 5 dråber regn i eftermiddags, og de forskellige vejrprognoser er ret uenige om, hvor meget vi kan forvente. Som dig er jeg ikke optimist.

   Slet
  2. Ja man bliver deprimeret af den tørke og kan ikke rigtigt tage sig sammen til noget. Camelliaen blev flyttet til et sted, hvor der var meget mere fugt i jorden, ja og så fik den vand, så jeg forventer, at den bliver glad :) Alt det regn de havde lovet til næste uge er taget af bordet igen, men vi skal have hele 6 mm i morgen, fantastisk, suk.

   Slet
  3. Haven er nu engang sjovest, når man kan rokere rundt med planterne og føre ens planer ud i livet, og der skal en del regn til, før det kan lade sig gøre. Vi fik 20 mm i nat og i formiddag, og det slukker vel lige den værste tørst, men heller ikke mere.

   Slet
 4. Flotte blomster du stadigvæk har trods tørke.
  Burgundy Ice er da en underlig fætter. Min ser fuldkommen mistrøstig ud hele foråret og sommeren og nu lige pludselig kommer den med et fint lille senflor. Måske har den hørt jeg overvejede at rydde den.
  Det med den lovende regn, hm, det vil jeg se før end jeg tror.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. I år har jeg besluttet, at de roser, som år efter år ikke leverer varen, ryger ud, men med Burgundy Ice er det, som du skriver, lidt både og, så den får lov til at blive stående.

   Slet
 5. Det var da et ualmindeligt smukt sensommerbed du præsenterer i dag. Dejlige billeder med flimrende græsser og flotte spir der næsten leger med septembersolen. Så lækkert!
  Dit billede af sommerfuglene på hjortetrøst er da også helt fantastisk.
  Roser har jeg ingen forstand på, men jeg kan godt nyde synet alligevel:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for et, Ulla. Egentlig synes jeg heller ikke, at jeg har forstand på roser, men en have uden roser kan jeg nu heller ikke forestille mig.

   Slet
 6. Smukt sensommerbed. Jeg har netop investeret i et par kertepileurt og glæder mig til, at de får lidt fylde til næste år.
  Sommerfuglebilledet er misundelsesværdigt. Jeg har stort set ingen sommerfugle, men her er nu heller ikke megen mad til dem. Jeg gør mit bedste, men hører fra mange, at de heller ikke har nogen i år. De må være taget nordpå.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nældens takvinge og kålsommerfuglen har vi haft i stort tal, mens de andre arter har været meget mere begrænset. Pileurten skal nok levere varen allerede til næste år.

   Slet
 7. Kæmpehavren står virkelig flot. Hvad hedder planten med de hvide blomster, der vokser ved siden af kæmpehavren.
  Jeres sensommerbed er lige så smuk som sensommervejret. Men regnen udebliver desværre.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Her til morgen regner det lystigt. Det føles næsten uvirkeligt. Den hvide staude var en asters før i tiden og kaldes vist stadigvæk hvid træasters. Ellers hedder den nu eurybia divaricata.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Vilka vackra rabatter du har, det lyser om blommorna i solskenet, och tänk vad fin din havreväxt är. Fåglarna har sått havre under mataren och den fick vara kvar för det såg riktigt fint ut. Underbara rosor, i fina färger och former. En fantastisk samling av fjärilar.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Også god weekend til dig, Marika. Ja, havre er et af de fineste græsser, der findes.

   Slet
 9. Hei Marie.
  Frodighet i din hage tross tørke. Det er fryktelig tørt her, nå må vi få regn. Likte så godt benken din. Trenger ikke å være nymotens, og så flott som den gled inn. Rosene kommer med flott blomstring på nytt her også.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Bænken holder jeg også selv meget af, og ikke mindre fordi den oprindeligt var min mors vaskebænk. Det er så hyggeligt at recycle gamle redskaber og andre ting i haven. Nu har vi fået 20 mm, så nu er det ikke længere frygteligt tørt, men kun temmelig tørt😉

   Slet
 10. Du har nogle flotte kombinationer i sensommerbedet. Fantastisk med en plante som agastache som giver så meget også efter blomstring. Kan godt forstå at du nyder din stipa - den er så let og elegant som kontrast til stauderne. Roser har jeg ingen af, og når jeg læser om stråleplet mm. er jeg glad, men når du viser så flotte billeder af så flotte blomster er jeg klar til at investere trods alt!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Sydney. Den er jeg rigtig glad for. Hvis du nu valgte en enkelt rose med stor omtanke, mon så ikke det går an at investere i en🤗

   Slet
 11. Smukke sensommerbilleder, trods tørken.
  Jeg er imponeret over dine flotte Hot Chocolate, sådan må min også gerne komme til at se ud.
  Abraham Darby er utrolig smuk.
  Agastache synes jeg ikke sår sig her hos mig.
  God søndag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med, hvordan roserne udvikler sig det enkelte år, om de bliver smukke eller forpjuskede, er og forbliver et mysterium for mig. Den indianermynte, jeg synes er flottest, er Black Adder, som er meget mættet i farven, og den holder desværre kun en enkelt sæson. Den, der sår sig selv, mener jeg har tilnavnet Blue Fortune.

   Slet
 12. Älskar din sensommarplantering! Och nu ska jag så Stipa gigantea - har tänkt göra det flera år. Och sen är frågan var har jag gjort av min vita Sanguisorba..? Dina bilder och ord om rosorna reflekterar så bra varför jag är lite kluven till just rosor. Vackra blommor och fina buskar men egentligen bara när bladverket är friskt. Mitt lilla fåtal tittade jag på häromdan och inte blir jag superglad av att se på dem nu.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Carina. Jeg er også begyndt at lave en liste over de planter, jeg har tænkt mig at så til næste år. Roser vil jeg sige, at jeg har et had-kærlighedsforhold til. Blomsterne er ekstremt smukke, men som planter er de ikke meget værd sammenlignet med alle mulige andre spændende planter.

   Slet

Send en kommentar