Hvad er du for en fætter?


Sidst i januar kom jeg forbi en blomsterforretning i Skive og fik øje på en samling buske som den, jeg viser  herover. Den slags buske havde jeg aldrig set før, og jeg kunne slet ikke gisne om, hvad det var for nogen. Det viste sig at være en småblomstret kamelia med navnet Beauty Blush, og nu, hvor de små blomster er begyndt at springe ud, er ligheden med de storblomstrede helt tydelig. Jeg aftalte med ejeren af blomsterbutikken, at vi skal snakkes ved senere på året og sammenligne vores erfaringer  med den lille busk, som var et nyt bekendtskab for os begge to.


Ellers pibler det op af jorden med forskellige forårsblomster.
Lungeurt/pulmonaria

Crocus tricolore

crocus vernus vanguard


Lærkespore/corydalis malkensis

Pachyphragma macrophylla 

Påskeklokkerne blomstrer så godt som allesammen nu, og for at de ikke skal få indlægget til at fylde alt for meget, har jeg samlet dagens udvalg i to collager. Den gule med røde prikker kunne der ikke blive plads til i collagerne, og i mine øjne er den også pga farven lidt af en outsider, selvom den har flotte prikker som så mange andre påskeklokker.


Kommentarer

  1. Så flott camellia, og den har jeg aldri sett eller hørt om. Ja, slektskapet til de storblomstrende er jo lett synlig. Dine påskeklokker er helt fantastiske!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det eneste, jeg har fundet ud af angående camelliaen, er, at den stammer fra Holland, og småblomstrede camelliaer har jeg aldrig hørt om, men køn er den.

      Slet
  2. Ja men den gule med prikker er skam meget populær på fb. det er den alle vil have nu, jeg synes også, den er sød. Kameliaen er vældig sød, den havde jeg nok også købt, tænker jeg. Jeg har især heftet mig ved 3. billede, er det en mindre pulmonaria som breder sig som fint bunddække?. Min nabo/genbo har en lignende, den breder sig rigtig meget og er vældig sød. Hun har tilbudt mig, at jeg må få noget af den, interessant er det, hvis det er en lungeurt, det ligner hendes.

    SvarSlet
    Svar
    1. Den gule påskeklokke er samtidig robust og god til at vokse sig større. Jeg ville tage imod din nabos tilbud med kyshånd. Lungeurt er god som bunddække både i sol og skygge og nem at reducere, hvis den kommer på afveje. Jeg kigger altid en ekstra gang, når jeg kommer forbi blomsterforretningen, for de har ind imellem interessante haveplanter til salg.

      Slet
    2. Ja det er de gule påskeklokker, de vil have nu, men nok ikke så nemme at finde i handlen endnu. Jeg kan godt forstå, du kigger, når du kommer forbi den blomsterforretning, vi vil jo gerne have noget sjældent. Du kan tro, jeg tager også imod tilbuddet, jeg havde aldrig gættet, det var lungeurt, den må jeg have, den breder sig meget hos naboen, som også er min foddame.

      Slet
    3. Den gule købte jeg for nogle år siden sammen med den grønne med røde prikker hos en mindre, fransk planteskole, som har specialiseret sig i primula og helleborus. Dens adresse er barnhaven.com.

      Slet
  3. Hej Marie!
    Vilken otroligt söt kamelia och fina vårblommor som tittar fram. Julrosorna är helt otroliga, jag har sett några knoppar men de är fortfarande inbäddade i löv så de får inte chansen att visa upp sig. Så vackra färger. Just nu snöar det stora blöta snöflingor.
    Trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, er den ikke nuttet😊 jeg går æsten hver dag en runde for at nyde synet af de mange forskellige påskeklokker. Det kræver bare, at jeg medbringer en pind for at vende blomsterne op mod lyset. Tænk, at du stadigvæk oplever snevejr.

      Slet
  4. Dejlige forårsbilleder. Desværre forsvinder mine pulmonaria lige så stille. De er vist ikke så glad for min sandjord. Den gule påskeklokke er måske lidt af en outsider men den er meget smuk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har sikkert ret i, at lungeiurt foretrækker vores lerjord. Ja, outsidere kan godt være smukke 🙂

      Slet
  5. Jeg er jo ikke den der går på jagt efter det eksotiske, men synes det er sjovt du ligefrem afprøver blomsterbutikkens nyeste planter for dem, og du er jo rigtig god til kamelia i forvejen, så det skal nok blive godt. Dejligt med alle de små kulørte sager nu - både krokus og påskeklokker. Din lungeurt ligner en jeg har fået med hjem fra skoven sammen med en kodriver, men den er måske også af en ædlere sort:-) Lungeurt er vist rigtig glad for vores lerjord - ligesom primula.
    Imponerende du kan tage alle de fine billeder og arrangere dem i kollager. Det kræver vel en del håndarbejde!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha, jeg kan godt se, at det kan ligne, at jeg tester kameliaen for blomsterbutikken. Den blå lungeurt er altid den første til at springe ud, og der er ingenting fancy over den; men insekterne holder meget af den. Det tager lidt tid med musen I højre hånd at lave collager, men derudover er det nu slet ikke kompliceret. Alligevel er mit håndled ret træt, når jeg har lavet et indlæg.

      Slet
    2. Det genkender jeg, det er lidt trættende, men man kan jo ikke lave så meget andet.

      Slet
  6. Hej Marie,
    Sikke en masse spændende ting du viser frem. Den småblomstrede camelia er spændende, har aldrig hørt om den før. Mine pulmonaria har blomstret den sidste måned og breder sig godt, jeg har dog en med hvide blomster som ikke er begyndt at blomstre. De 3 farvede crocus er da bare for søde, dem må jeg på udkig efter.
    Er netop kommet hjem fra gartneriet Lundager i Vildbjerg, vi har gået frem og tilbage i en time for at beslutte hvilken helleborus der skulle med hjem, de har virkelig, virkelig mange forskellige, og rigtig gode, sunde planter, 90-100 kr pr stk, der skulle du prøve at køre ud, der er masser af spændende ting, se på FB, det blev til lyserøde muscari og 3 farvede muscari samt en gillenia og 1 fredslilje til 5,-.
    Må ind og se barnhaven.com. Håber det går godt fremad med armene.
    God søndag.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Dorte. Lundager er et fint fint sted, som jeg er begyndt at besøge mindst en gang i løbet af sæsonen. Den blå pulmonaria officinalis er altid den første lungeurt, der springer ud. Tak, det går fremad med armene, men jeg bliver hurtigt træt, og det er ikke noget, jeg er vant til.

      Slet
  7. Oj ja det er virkelig en sød mini skønhed.. Du har altså en god hånd med camellia.
    Sjovt du viser en hvidgul lærkespore. Sådan en fin lillebitte fandt jeg idag. Og der er fine blade i de andre. Men de er osse mærket omhyggeligt så de er til at finde. Du fik lige en ekstra tanke.
    Flotte påskeklokker allesammen. De er godt nok langt fremme. Mine er kun lige begyndt, der er flere der ikke er rigtig oppe endnu. Men jeg har osse forsøgt at vælge dem ud så de var forskellige i udspring.
    Håber dine arme vil lidt som du vil efterhånden.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også bemærket det fine løv fra lærkesporerne, som er lige på nippet til at springe ud. Det er en sjov udfordring at gå efter så mange forskellige påskeklokker som muligt. Tak, det går rigtig meget fremad med mine arme; men der er stadigvæk grænser for, hvor meget jeg tør belaste dem.

      Slet
    2. Ja pas endelig på, jeg døjer stadig med min.

      Slet
    3. Det er nok en fin balancegang mellem for meget og for lidt belastning.

      Slet
  8. Oi, det var da en lekker busk! Og nydelige juleroser.

    SvarSlet
  9. Jeg vælger kameliaen som min favorit. Jeg falder ofte for planter med små blomster, de har noget meget fint over sig. Du har næse for at finde sjældne planter, men det er sjovt, at du skulle finde den i en blomsterforretning. Den forretning i Skive er vist værd at holde øje med. Jeg har googlet kameliaen, den springer jo ikke ligefrem i øjnene i danske planteskoler.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Min fornemmelse er, at det er det allerførste salgsfremstød for den småblomstrede kamelia, men alligevel er det mærkeligt, at man finder så lidt information om den på nettet. Det ser i øvrigt ud, som om den får en lang blomstring. Det er jo også fint.

      Slet
  10. Thanks for making complex concepts understandable to a wide audience.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring