søndag den 2. december 2012

frøsåning

I dag skovlede jeg sneen væk fra en lille firkant ude i skovhaven for at så nogle frø af lundgylden, på latin smyrnium perfoliatum, som almindeligvis beskrives som en toårig plante. Desværre skriver John Grimshaw på sin blog, at den er 3 - 4 år om at blomstre. Heldigvis er det lige så meget for løvets smukke farve, at jeg prøver at indføre den.


Frøene fra helleborus foetidus gold bullion skal starte med at stå i vand 1 - 3 døgn, indtil de svulmer op, hvorefter de skal igennem en stratificeringsproces med skiftende varme- og kuldepåvirkning. Den sikreste såmetode for helleborus er egentligt at så helt friske frø; men jeg var desværre ikke hurtig nok i optrækket.

Helleborus foetidus ‘Gold Bullion’

Desværre er jeg gået lidt "blogkold" for tiden. Jeg læser gerne andres julede indlæg, men har ikke lyst til selv at bidrage med nogen og kan heller ikke rigtig finde ud af at lægge nogle kommentarer på dem.

I haven ser det varme bed koldt ud - sneen understreger, at takskuglerne giver noget struktur til bedet.


Struktur giver også buksbomhækken sammen med raftehegnet, og igen gør sneen en forskel.


9 kommentarer:

 1. Jeg tror jeg har det lidt lige som dig - det med julede indlæg er ikke lige mig, så derfor er det rart med lidt havebilleder selom det er i snevejr.

  Havehilsen
  Ole

  SvarSlet
  Svar
  1. Rart at erfare, at jeg ikke er alene om at have det sådan.

   Slet
 2. Jeg kender ikke lundgylden og var selvfølgelig nødt til at google den. Den ser ud til at blive ret høj? Kender du den fra en have eller er det én du har fået idé til andre steder fra. Den har en rigtig frisk farve ud fra billedet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror såmænd, at CD har omtalt den på et tidspunkt; men Thyboesminde har den vist også i sortimentet ind imellem.

   Slet
 3. Det er altid noget spændende du sår, håber du får held med det. Den første har et utrolig smukt løv.
  Ærgerligt du er gået blogkold, forhåbentlig går det over igen. Der er ikke meget jul på min blog :) bortset fra dekorationerne forleden, jul går jeg ikke så højt op i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg har godt bemærket, at du har masser på hjerte uden at jule ret meget. Frøsåning har altid været en af mine favorithaveaktiviteter.

   Slet
 4. Ja jeg siger som Lisbeth, må lige ind og se, hvad du nu har fundet på af spændende sager. Det er rart med ny inspiration, og det får man tit hos dig! Vupti dukkede der et nyt ord op for mig, nemlig lundgylden. Den vil jeg glæde mig til at du viser i blomst.
  Nåe ja ikke alle er lige vilde med jul og dekorationer, sådan er det bare. Jeg elsker jul og julede indlæg. Måske fordi jeg ikke er så vild med den mørke tid. Så jo mere lys og adspredelse jo bedre!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det godt, at vi mennesker er så forskellige.

   Slet
 5. Gode vinterbilleder.
  Jeg kender ikke undgylden.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet