hvem er hvem?

Nogle af de herligste forårsblomster er anemonerne i alle mulige afskygninger; men også anemonella thalictroides kan man gå hen og blive afhængig af. Anemonella betyder lille anemone og thalictroides viofrøstjerneagtig(t løv), et navn der beskriver de små planter helt perfekt - måske for perfekt, for nu er de blevet omdøbt til thalictrum thalictroides, hvilket altså betyder viofrøstjerneagtig violfrøstjerne. Et stort tilbageskridt efter min mening.

Her kommer først en collage med hvide skønheder, 2 varianter af anemonella og tre af anemone nemorosa. Ikke helt let at kende forskel. Anemonellaerne er dem i øverste højre og nederste venstre hjørne.De lyserøde varianter heromkring er det betydeligt lettere at skelne fra hinanden.  

Udvalget af anemoner er langt større end udvalget af anemonellaer. F.eks. viser dette link, at Zarastro Stauden fører 76 nemoorosa varianter og kun en enkelt anemonella. Edrom har et pænt udvalg og kalder dem stadigvæk anemonella.


Til sammenligning kommer her en lille violfrøstjerne med tilnavnet rubescens (rødmende) , som jeg erhvervede på påskens åben-have besøg. Bladene på de to arter minder tydeligvis meget om hinanden; blomsterne og vækstformen er derimod tydeligt forskellige.    

Til sidst tre andre forårsskønheder, ranzania, erythronium oregonum og aquilegia viridiflora.


         
                        


Kommentarer

 1. Hej Marie

  Ja, Thalictrum thalictroides er noget vrøvl - men de har nok ville vibeholde artnavnet selvom de nu åbenbart har flyttet den til den slægt man før syntes den lignede...
  En køn sag - dens bror: Thalictrum rubescens - og så er den jo tidligt ude!

  Godt at se Erythronium oregonum, den står på min liste.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er noget vrøvl, eller også betyder det, at man godt er klar over, at de ikke er rigtige thalictrum. Oregonum har også været på min ønskeseddel. Nu håber jeg, den vil trives godt.

   Slet
 2. Spændende læsning og sjovt at se, hvor ens blomsterne er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes også, man bliver overrasket over, hvor meget de ligner hinanden.

   Slet
 3. Fine sjældne planter som altid, det var spændende at læse om Anemonellaen, for det er jo rigtigt at løvet ligner violfrøstjernens.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, løvet ligner, men ellers er de sådan set ret forskellige.

   Slet
 4. Så mange forskellige der findes af anemoner og anemonella'er. Min aquilegia viridiflora har ikke vist sig endnu.....hmm måske den ikke agter at gøre det. Vi har haft et tørt forår - det kan være grunden. I dag har vi heldigvis fået lide væde det skulle gerne hjælpe på grovilligheden. Jeg kan faktisk næsten se, at det hele vokser og bliver grønt af regnen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi fik desværre næsten ingen regn i dag. Måske står din akeleje lidt skyggefuldt - vores står meget lyst.

   Slet

Tilføj en kommentar