Kun-stauder

Hjortetrøst er en vigtig auguststaude, hvis man ellers har plads til den. Heldigvis findes der lavere varianter, som f.eks. denne fyldte. Slægtskabet med den enkle fornægter sig ikke.

Den fyldte hjortetrøst købte jeg på ophørsudsalg i 2008, da Anne Marie Sindberg desværre solgte sin spændende staudeplanteskole Kun-stauder på Thyholm. I Politikens bog om Prydgræsser kan man se inspirerende billeder fra hendes have, hvor hun dyrkede den vilde og tilfældige stil med masser af græsser i bedene sammen med selvsående stauder og også eksperimenterede med en grushave holdt i gråt, hvidt og blåt. Efter lidt googling har jeg fundet frem til hendes nuværende  hjemmeside, hvor det fremgår, at hun i dag en gang om ugen har åben have på sin nye arbejdsplads Oddehus, så i går lokkede jeg Søren med på en lille udflugt.


Billedet herover viser Okkerdammen og illustrerer samtidig, hvor smukt beliggende Oddehus er. Herunder ses en af de mange stier, der er lagt i området, her med et kig op til de stråtækte bygninger.


Her er der et kig forbi siv og rør ud til bæverland og bævervand.

Jeg fik desværre kun taget billeder af et enkelt bed, et vandbed med den dobbelte hjortetrøst i forgrunden. Samtidig kan man se, hvor smukt selve haven er anlagt med et stort græsområde med runde bede afgrænset af fine bøgehække. Bag ved hækkene gemmer sig så forskellige bede bygget op omkring individuelle temaer. Det bliver spændende at vende tilbage til næste år og se, hvordan haven har udviklet sig. Tak til ejeren Svend Åge Nielsen for en uventet og inspirerende rundvisning.



Tilbage i vores egen have med billeder af nogle græsser, som højst sandsynligt stammer fra Kun-stauder:
Mosebunke - sår sig selv og er smukkest i tørt og solrigt vejr.


To blågræsser: dauerstrahl i vestenvind og transparent i med- og modlys.



Sandrørhvenen Karl Foerster

Elefantgræsset malepartus, som er på nippet til at skyde, får mørkerøde aks.

Kæmpehavrens lange strå knækker efterhånden, og aksene lægger sig ned.

Til sidst elefantgræsset morning light sammen med pinky winky.


Kommentarer

  1. Sikken spændende have. Helt klart et sted værd at besøge, hvis man er på de kanter. Det noterer jeg mig. Billederne fra din egen have viser dog en mindst lige så dejlig have i samme inspiration.

    /Birgitte

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din kommentar, Birgitte. Ja, jeg holder også meget af at bruge græsser i haven.

      Slet
  2. Hej Marie

    Spændende historie om Oddehus - også det Anne Marie Sindberg skriver på sin side om økonomien er lærerigt, jeg tror jo også at planteskolerne må specialisere sig, og iøvrigt være på internettet for at klare sig. (bortset måske for en håndfuld vildt store).

    Hjortetrøst tror jeg iøvrigt jeg har i en anderledes uelegant livskraftig variant - der speder sig heftigt...?

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, Staudestedets ejer siger også, at hun handler mere over nettet end i den fysiske planteskole. Nethandel var nok ikke så udbredt, dengang Sindberg startede op.

      Slet
  3. Hvor skægt at du fandt frem til Anne Marie Sindberg og den åbne have:-) Jeg kan ganske enkelt ikke få hjortetrøst til at etablere sig - jeg har købt flere gennem de sidste par år og - nej!
    Jeg synes at den er et must og jeg vil prøve igen, men forsøge at lade den etablere sig i en potte først.
    Det lange billede fra Oddehus, hvor sollyset spiller i bregnerne er virkelig smukt.
    Det er nu også dejligt at se lyset i græssernes aks - det er nu græsserne skal nydes og jeg må vidst anskaffe mig elefantgræsset Morning Light.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mystisk med din hjortetrøst. Jeg synes nemlig, den breder sig ret så kraftigt. Morning light er et af de rigtig gode græsser efter min mening.

      Slet
  4. Det var en fin tur til Oddehus og en spændende historie.
    Flotte billeder fra din egen have, jeg skal love for, at dine hortensia er blå. Pinky Winky er fin sammen med græsserne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Turen var fin, men det er trist, at sådan et foretagende som Kun-stauder ikke kan løbe rundt. Hortensiaen er ikke kun blå, den holder også farven utroligt længe.

      Slet
  5. Hej Marie.Dejligt med en tur til Oddehus................og skønne billeder derfra.
    Er blevet mere og mere vild med græsser og har en del....................men mangler nogle der går lidt i højden.Måske den morning light var noget.
    Er også vild med din lave hjortetrøst.................har den almindelige i haven.
    God weekend Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det eneste minus ved græsserne er, at de tager nogle år om at blive til de store, flotte planter, man drømmer om.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Utroligt skønne billeder både fra Oddehus, men så afgjort også fra din have, er, også, vild med at se lidt af helheden:-)
    Har også to slags hjortetrøst herhjemme, den ene en vildart fra engen, som er småløvet og småblomstret, og ikke nær så voldsom som den jeg købte som staude, begge blev plantet sidste sensommer, så har ikke set om de selvsår sig endnu.

    PS:Linket må studeres lidt nærmere en anden dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjovt, at den vilde hjortetrøst er mindre tilbøjelig til at brede sig end kulturplanten. Det plejer vel at være omvendt.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

"Julepynt"

Nu med sne

Mellemtiden

Glædelig jul