torsdag den 27. august 2015

the august blues

For en gangs skyld er jeg vist ude i en form for have/blogkrise. Det er nok ikke, fordi jeg som Claus Dalby føler, at der er manglende opbakning til bloggen, selvom kommentarer helt bestemt giver et ekstra boost, men nok snarere et anfald af august blues. Først var haven tør og vissen, nu har regnen og blæsten væltet flere planter, og når jeg nusser rundt, ser jeg kun planter, der er blevet for store, står forkert, vælter, ikke lever op til forventningerne eller trænger til at blive deadheadet.

Jeg vil prøve at være positiv, men kan nok ikke lade være med at brokke mig hist og her. Jeg starter dog med allium sikkimense, som jeg ikke kan finde nogen fejl hos overhovedet.

Et vellykket udsnit fra det varme bed, crocosmia okavango er virkelig lækker, men skal ind om vinteren.

Solhatte, pilebladet solsikke og græsser - den gule solhat skal sikkert begrænses til foråret.

Codonopsis forrestii er en lille darling - hvorfor blomstrer den så sent?


Codonopsis lanceolata har opført sig upåklageligt - thumbs up.

Det samme har viorna, som jeg har vist en del gange her på bloggen.

Eryngium yuccifolium er også blevet lidt af en yndlingsplante. Der er noget skulpturelt over planten, og blomsterne skinner sølvagtigt i solskin. Heller ingen grund til klage her.Ligularia hessei gregynog gold er en flot stor staude, som passer sig selv 100%, og som lyser op selv på en regnvejrsdag. Træhuset i baggrunden bliver ikke brugt så meget for tiden - der er for mange edderkopper.

  En anden kæmpe hed asters før i tiden, men er nu blevet til doellingeria umbellata "Weisser Schirm". Den står strunk med sine 2 meter, men skal flyttes.


  De klatrende stormhatte blomstrer flot, selvom planterne næsten er visnet væk.

26 kommentarer:

 1. Åh det ser da godt ud, alt det der er væltet, kan vi jo ikke se, og du har altid noget vi andre ikke har eller kender til.
  Men ved du hvad, din første bemærkning bringer smilet frem, den var god :)
  Vi kan heldigvis godt blogge uden over 90 kommentarer, det ville også være uoverkommeligt, når vi nu svarer på det hele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, de væltede og småvisne planter får ikke lov til at komme på bloggen. Jeg er nok temmelig gammeldags med bloggen, for personligt har jeg det sådan, at når man inviterer folk indenfor, så skylder man dem også et svar. Men jeg er helt med på, at andre kan have det anderledes og forventer absolut ikke altid at få et svar på mine kommentarer. .Den modsatte vej kunne jeg godt sommetider ønske, at man kunne trykke like, når man ikke har noget særligt på hjerte, men i det lange løb ville det nok underminere hele systemet med kommentarer.

   Slet
 2. Og jeg som gik og troede at det bare var mig der følte en utilfredshed ved den tilstand haven er i nu;-) for hvor har vi manglet vand, til engang i nat:-)))) Så jeg leger efterår og klipper de visne og tørkeramte stauder ned, og flytter det jeg mener vil blive langt flottere et andet sted. Ellers flotte og klare blomsterbilleder du viser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette. Jeg kan se, vi holder på med de samme gøremål lige nu, og de er jo ikke ligefrem de mest spændende.

   Slet
 3. Du er ikke alene om å ha en liten "down" periode nå, for det skjer ofte med mange på denne tiden. Hagen ser rufsete ut, det er brunt i steden for grønt osv. Høsten er i anmarsj, og det er akkurat som alt er bedre om våren og sommeren. Jeg synes du alltid har veldig mye spennende i hagen din!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har nok ret i, at det mere eller mindre hører årstiden til, at man er lidt frustreret med haven. På lørdag skal jeg til det årlige augustplantemarked - så stiger humøret nok igen.

   Slet
 4. Hej Marie

  Nå det kunne da være værre - Det var da ret afdæmpet.
  Allium sikkimense er bare lækker -og så er dens sene blomstring jo endnu et plus!

  Viorna er en anden favorit:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen jeg er jo uforbederlig planteoptimist, så jeg er ikke nede ret lang tid af gangen. Enig i din ros af sikkimense.

   Slet
 5. Hej Marie
  Jeg har så tit haft lyst til at lægge en kommentar hos dig, for du viser så mange spændende og anderledes planter. Jeg kan sagtens sætte mig ind i din august blues - det har været et lidt underligt haveår, hvor også meget i min have generer øjet og har drillet - du er ikke alene :) Jeg synes nu, du viser mange smukke billeder af vellykkede bedudsnit og planter, skal du bare vide. Eryngium Yuccifolium er da helt fantastisk :) Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Linda. Jeg er helt enig med dig i, at haveåret har været ret underligt. I dag har jeg taget tyren ved hornene og møbleret om i et af de bede, hvor planterne stod i trængsel. Det gav sved på panden og ømme mavemuskler.

   Slet
 6. Ja, så fik du sandelig også mig ud af blækhuset! Jeg røg lige ind på din indlæg, alene pga overskriften. Kunne fuldstændig fornemme denne august blues. Hos mig kommer den nu ikke nødvendigvis pga vejret, det er lige så meget fordi sensommeren går på hæld og den mørke tid venter. Den har jeg altid lidt svært ved at sluge. Iøvrigt havde jeg "august blues" i juli, hvor jeg pludselig syntes at alt så, så træt ud. Men hvor om alting er, så er det danske vejrlig altid en underholdende udfordring!! ;o)
  Tilbage til dine fotos. I betragtning af at jeg ventede brok og grumme billeder, syntes jeg det er absolut skønne ting du viser fra haven. Jeg kan se af dine kommentarer at du nægter at lægge de triste billeder ud, det forstår jeg sådan set godt. Jammer kan vi altid finde i en krog i haven!! ;o)
  Og nu til noget helt andet, kære Marie. Noget om kommentarer! Jeg læser ofte med på din blog, men lægger ikke altid en kommentar. Jeg har dyb respekt for alle jer skønne havemennesker, som kan finde ud af at huske og ikke mindst stave til alle de latinske navne. For mig er det fuldstændig volapyk (jeg kan dog stave til digitalis...) og jeg fatter simpelthen ikke hvordan i får sat de bogstaver rigtig sammen. Det betyder at jeg drøner op og ned i indlægget, for at finde navnet på den plante jeg vil kommenterer - og nogle gange opgiver jeg. Men det skal altså være løgn! Fra nu af må du finde dig i at min kommentarer bliver på dette plan:
  "Hvor er det dog en umådelig nuttet lille brun-gul klokketingsagtig clematis du fremviser. Jeg ÆÆÆLSKER de klokkeformede clematis. Og den der lysende hvide stikkejavert er også bare helt skøn, gad vide om den ikke har et dansk kaldenavn!? Og så blev jeg iøvrigt så glad fordi der pludselig stod Asters!" Håber du kan leve med det!
  Hvad angår svar på de kommentarer der bliver lagt på bloggene, er jeg personligt ikke god til at svare hver og en. Syntes mine svar bliver lidt ensformige, så jeg vælger at svare dem som stiller et direkte spørgsmål. Er også i tvivl om hvor mange der reelt vender tilbage for at læse et svar.
  Nå, nu må jeg vist hellere holde inde med skydningen. På den anden side er det så befriende når der engang imellem kommer gang i lidt debatter og meningsveksling. Tænker måske også at en august blues kan glemmes lidt, midt i al den ordstrøm. Tak for et dejligt indlæg med smukke blomster. Haveknus fra mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit indlæg - der er mange ting at tage stilling til.
   August blues i juli - jo da begyndte haven at se trær ud og aftenerne at blive korte.
   Svar på kommentarer - jeg kan godt følge dine overvejelser for og imod svar, min mening er, at man skal gøre det, man har det bedst med, og det er naturligvis en personlig sag.
   Latinske navne - jeg er så heldig at være så gammel, at jeg havde en del latin i gymnasiet som nysproglig student, så mig forekommer det naturligt at bruge de latinske navne. Desuden så har den brun-gule klokkelignende blomst ikke et dansk navn, og stikkejaverten kunne man godt oversætte til yuccabladet mandstro; men det ville så være et hjemmelavet navn. og dem kan jeg altså overhovedet ikke lide.
   Så er det da paradoksalt og skægt i denne sammenhæng, at den høje asters, hvor du følte dig på hjemmebane, har skiftet navn til noget mystisk, der begynder med d.

   Slet
 7. Hu-hej... hvor det går med blues og latin - jeg er jo en af dem, der læser (eller i hvert fald skimmer) de andres kommentarer og det får man også lærdom og smil ud af.
  Latin: Jeg er også nysproglig student, men magter ikke ret mange latinske plantenavne, så jeg er på samme stadie som Frisen hvad latin angår og dermed meget imponeret over dine latinske navne.
  Kommentarer skal man da ikke være forpligtet til at besvare - men det er hyggeligt at læse tilbage og se svarene - hvis nogen læser tilbage i indlæg/kommentarer - det forekommer dog. Vi "småbloggere" blogger vel heller ikke for kommentarernes skyld, men hyggeligt er det da med lidt respons.
  "Blues": Ikke hos mig, men det der med sæsonens tilstundende afslutning kan da godt begynde at nage lidt. Jeg synes du har fantastiske planter at vise og også en masse planter som jeg ikke har eller kender så godt. Mon ikke vi alle har en del steder, der ikke er så optimale pga. af denne underlige sommer, som kom og gik som den ville, men mest af alt drillede os rigtigt meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har da ganske ret - der er overhovedet ingen forpligtelse til at svare, men det kan på den anden side godt være i kommentar + svar delen, at en del vidensdeling opstår. Jeg er klar over, at latinen irriterer nogle; men det er nu engang min tilgang, og så vidt muligt nævner jeg også den danske betegnelse. Godt for dig, at du ikke er ramt af bluesen - i dag har jeg knoklet med nogle af de mest irriterende planter, og det hjælper faktisk også.

   Slet
  2. Og du må ENDELIG IKKE give slip på din tilgang, bare fordi "en anden en" ikke har de samme evner! Kan kun endnu engang slå et slag for forskelligheden, ellers bliver det hele da så kedeligt. Og selv om vi ikke taler samme sprog, finder vi nok en forståelse alligevel. :o)

   Slet
  3. Se nu bare der.... en "tilbagelæsning"... Du skal endelig holde fast i latin navnene også. Vi lærer jo hele tiden - og man skal stå ved sin blogidentitet :)

   Slet
  4. Tilbagelæsning, mon det findes i ordbog over det danske sprog? Ellers kommer det der forhåbentligt, for det giver masser af mening i blogsammenhæng. Forskellighed går jeg også ind for, og det er netop noget af det morsomme ved at følge med på bloggene, at man genkender folks særpræg, selvom det i bund og grund er det samme, vi gør.

   Slet
 8. Altid en (dyr)fornøjelse at besøge din blog - jeg fandt lige et par 'must have' planter/allium mere :-)

  Skønt farverigt solhatte bed!

  Jeg kan godt nikke genkendende til dine have frustrationer. Jeg tænker nogle gange på, om jeg nogensinde kommer til at opleve en sommer, hvor alting går som forventer og vi får den rigtige mængde sol / regn.  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så hyggeligt, at du lader dig inspirere. Sidste sommer var meget tæt på at være perfekt her, men var nok for tør mange steder. Planterne får altid det sidste ord, selvom vi planlægger og sammensætter planter til den store guldmedalje.

   Slet
 9. Jeg glemte lige for en kort stund min egen august-blues efter at have læst dit indlæg og ikke mindst alle kommentarerne - tak til jer alle for at bringe smilet frem :-)
  Knus
  Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. En mere som kender til fænomenet, og som godt kan lide kommentarer:-) Det er så herligt.

   Slet
 10. Jeg kan godt genkende Blues'en nu du skriver om den- havde ikke lige fået helt fat i hvad det var der rumsterede når jeg går i haven i disse dage ;) Jeg har opgivet at følge op på det begyndende efterårs- look, og i stedet besluttet at se på den som årstidens tand og nyde det der er og skal komme.
  Jeg ser med begejstring på dine blomster og bede, hvor er de smukke, og mærker en symfoni af glæde og nydelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er åbenbart et meget udbredt fænomen, og jeg kan godt lide din måde at tackle det på. Jeg er begyndt at fikse nogle af de ting, der irriterer mig mest, og det hjælper også. Du kan virkelig noget med ord.

   Slet
 11. Tak for et godt og lettere selvironisk indlæg...nød for en gang skyld at se nærbilleder af blomsterhoveder og studere latinske betegnelser.

  go sensommer
  Kjeld

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, tror jeg nok - er dog lidt i tvivl om, hvor fed jeg synes, den sidste bemærknng er.

   Slet
 12. Nej jeg mener faktisk hvad jeg skriver...og hverken ironiske eller sarkastisk!

  Tak endnu en gang!

  bedst
  Kjeld

  SvarSlet