et måske lidt ulækkert indlæg

Først nogle billeder, så det mere ulækre.
Karma choc og red eden gløder nærmest i solen - det er svært at fange nuancerne.
                                      
Kan blå blomster gløde? Det synes jeg i grunden, at durandii gør.

Romersk kamille kan høstes til kamillete, hvilket vi dog ikke har prøvet.

Admiralen driller virkelig, letter bedst som jeg er klar til at knipse.

Smukke, men invasive høstanemoner.

Inkalilje er også invasiv - derfor dyrker jeg den som krukkeplante.

Omsider en klokkesnerle (codonopsis vinciflora) mere i blomst

Anemone obtusiloba med en lille genblomstring

forleden skrev jeg, at den lyseblå, slyngende aconitum ikke var dukket op i år. Det har heldigvis vist sig, at den har slynget sig tæt sammen med den violette og lever i bedste velgående.

Nu til det ulækre.  I 2014 var jeg så heldig at blive inviteret til at få foretaget en tarmscreening, som førte til, at jeg fik fjernet 3 polypper, hvoraf den ene rummede forstadier til kræft. Derfor gennemgik jeg en ny koloskopi 3 måneder senere og en igen i dag efter et år - heldigvis var der ingen polypper.

På forespørgsel fik jeg at vide, at kun 50% reagerer på indbydelsen, af dem får 50% fjernet polypper, og i 50% af dem er der kræft. Det vil jo sige, at blandt de 50%, der vælger at takke nej til screeningen, må der være et pænt antal med tarmkræft.

Jeg fik også at vide, at forstadierne typisk udvikler sig til kræft i løbet af et par år, så hvis jeg havde tilhørt den gruppe, der får tilbudt tarmscreeningen til sidst, så ville jeg have haft tarmkræft ved screeningen. Det giver da stof til eftertanke.

Mit budskab til jer havebloggere og andre læsere er derfor, at I skal overvinde modviljen mod at indsende en afføringsprøve og evt. blive screenet og i stedet for takke ja til tilbudet -  det skylder I virkelig jer selv og jeres nærmeste.

Til allersidst anemonopsis i blomst omsider, til venstre en lidt solbrændt white swan og arten macrophylla og til højre den fyldte flora plena

Kommentarer

  1. Ej, det er da ikke ulækkert! Bare sødt af dig at dele dine erfaringer! Og, ja, blå blomster kan sagtens gløde. I disse dage gløder alle blomster i solen, synes jeg, og jeg nyder det :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt du ikke synes det er ulækkert. Mon ikke blomsternes farver er specielt mættede i sensommeren og derfor gløder, det er i hvert fald min teori.

      Slet
  2. Virkelig godt, at du gør opmærksom på det. Jeg har ikke fået tilbudt tarmscreening endnu, det varer vist lidt endnu, så jeg må bare krydse fingre.
    Blomsterne er alle smukke, anemonopsis er en fin lille sag.
    De hvide anemoner er ikke invasive hos mig, tværtimod, de andre derimod har jeg mange af i skoven sammen med liljekonvaller, som er mindst lige så invasive.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det afhænger vist af, i hvilken måned man er født, hvornår man får tilbuddet. Anemonopsis syntes godt om vores fugtige sommer; men jeg skulle have husket at vande dem, da vejret blev mere tørt. Ja, liljekonvaller er også utroligt invasive.

      Slet
  3. Hej Marie

    Alletiders med Anemonopsis - en fantastisk opbygning!
    Og ja kræft er noget værre noget - Hos lægerne selv foregår der en løbende debat mellem det at potentielt sygeliggøre folk og så fange dem der reelt er syge - De har vel fundet en rimelig balance her?

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Personligt synes jeg, at gevinsten ved tarmscreening og brystscreening er meget større end risikoen for sygeliggørelse. Hvis jeg ikke havde takket ja til tarmscreeningen, ville jeg være endt med at have tarmkræft, ingen tvivl om det.

      Slet
  4. Det er en opfordring som jeg bakker op om og jeg har selv takket ja til screening da jeg fik tilbudet;)
    Gid den hvide høstanemone ville være invasiv her i haven.. jeg tror at jeg har plantet ti igennem årene - prøvet hhv at plante om foråret og om efteråret.
    Smuk durandii:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for opbakningen. Den hvide anemone er heldigvis smuk foruden at være invasiv. Jeg kan samtidig godt genkende problemet med at få den etableret.

      Slet
  5. Ja, det gjelder å få sjekket seg for kreft i den grad en kan få gjort det. Ikke alt blir oppdaget likevel, men da har en prøvd i alle fall. Jeg fikk også oppdaget et forstadie til kreft, så det er absolutt å anbeafe det!

    Lekre de fiolette og lyseblå Acontium! Har du sådd begge to?

    SvarSlet
    Svar
    1. Så har du oplevet nogenlunde det samme som mig og været lige så heldig. Ja, jeg har sået dem begge to. Navnene roder ret meget inden for de slyngende aconitum, hemsleyanum og volubile skulle egentlig være to forskellige arter, men i virkelighedens verden er der ofte sammenfald.

      Slet
  6. Godt du gør opmærksom på det...omend det vel varer noget inden jeg får noget tilbud? Ved ikke hvor gammel man skal være?

    Indtil videre får jeg kun hvert 3. år det der tilbud om tjeck for livmoderhalskræft, tror jeg det er.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg mener, at det fra det 50sindstyvende år.

      Slet
  7. Hej Marie.Godt at du gør opmærksom på undersøgelsen ang.tarmkræft.her ikke selv fået muligheden endnu.Men går da til mammografi hvert andet år.
    Jeg ville sådan ønske at min hvide høstanemone ville vokse lidt......................men den er heller ikke så gammel.
    Jeg er også på evig jagt efter sommerfuglene her.................men de er også for hurtige for mig.
    Smuk inkalilje du viser.
    Rigtig god søndag Jette
    .

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes jo, det giver en vis tryghed, at vi bliver tjekket på den måde, måske er det en lidt falsk tryghed, for kræft kan jo pludseligt udvikle sig, men alligevel. Den hvide høstanemone er nok lidt langsom til at etablere sig, så igen en plante, der udfordrer ens tålmodighed.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid