torsdag den 24. september 2015

gråvejrsbilleder

Det er næsten, som om der er blevet skruet ned for den udendørs belysning, og himlen ligger over os som en tung, grå dyne, man får lyst til at sparke væk. Vi må vist erkende, at vi har drukket kaffe for sidste gang i år ved det lille, runde bord.


Gul fasanbusk, Leycesteria formosa `Gold Leaf´ lyser heldigvis op selv i gråvejr.

Dens blomster er også dekorative.

Hibiscusbusken blomstrer helt pænt, selvom den står både skyggefuldt og tørt.

Vi har en enkelt rød hortensia, og mystisk nok står den i kanten af surbundsbedet, så den burde vel have blå blomster.

 Ananasliljerne har blomstret længe og er så småt begyndt at danne frø. De hedder eucomis bicolor, violetta og sparkling burgundy.

Rudbeckia Henry Eilers med de sammenrullede kronblade har et andet, slankere og mere opret udtryk end den traditionelle gule solhat. Pat Austin og lobelia Hadspen Purple er smukke sammen efter min mening, Deres farver er tæt på at være komplementærfarver og omtrent lige mættede.

Når jeg skærer lobeliaen tilbage, prøver jeg at lave stiklinger, og det lykkes i reglen godt. Her har alle 9 stiklinger slået rod.

Karma choc og H. S. Wink er upåvirkede af regnen.
 

Echinacea Piccolino er dukket op igen i år, men er på alle måder en lille plante.


13 kommentarer:

 1. Fine billeder.
  Må jeg spørge, når du tager stiklinger sent på året som de lobelia stiklinger du viser, har du så ikke problemer med overvintringen ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Dem, der har slået rod nu, får jeg ingen problemer med; men jeg stikker en potte mere i morgen, og det kan sagtens tænkes, at de simpelthen rådner. Heldigvis er tabet til at overse.

   Slet
 2. Hej Marie

  Det ser godt ud med sådan en samling stiklinger der alle er i god vækst!
  Det er nemmere end hvad mange tror.
  Og man kan også være sikker på hvad man får:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bruger et hormonpulver, mest fordi jeg nu engang har det, men det er sikkert ikke nødvendigt. Ja, frøsåning er helt anderledes et spil i lotteriet - eller kan være det.

   Slet
 3. Overvintre du stiklingerne udenfor eller har du drivhus Marie. Jeg spørger fordi jeg selv har problemer når jeg tager stiklinger i sensommeren, men jeg har ikke drivhus så de skal stå ude hele vinteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok, det kan jeg godt forstå. Jeg overvintrer dem i drivhuset, som vi forsøger at holde frostfrit. Små planter af vinterhårdføre planter overvintrer jeg i flamingokasser et beskyttet sted ude og dækket af et tykt lag visne blade, og de fleste klarer da vinteren, selvom der altid er et vist svind.

   Slet
 4. Uha så skulle jeg jo have taget stiklinger af min Lobelia, nu er det nok for sent, kan jeg forstå. Nå men der sker jo ikke noget ved at prøve. Jeg synes, at det er meget forskelligt med hortensiaerne, det gør ikke mig noget, at de ikke bliver blå, men forleden opdagede jeg en, der var godt gemt i mellem græsserne, som var blevet blå, uvist af hvilken grund. Fasanbusken står også fint hos mig - lige under skæbnetræet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, man mister jo ikke noget ved at prøve. Jeg kan heller ikke rigtig grade, hvornår vores hortensier bliver blå eller lilla eller røde. Fasanbusken har overvintret fint de sidste par år, men de har vel også været milde, for den anses jo for at være lidt sart.

   Slet
 5. Så flott den gule fasanbusken er, og den har jeg ikke sett før. Ananas lilje skal jeg prøve til neste sommer. De er så fine. Stiklinger er morsomt å lage selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fasanbusken er nem at frøformere. Ananasliljens eneste minus er, at den skal ind om vinteren.

   Slet
 6. Godaften marie.Flot facanbusk du har.
  Og jeg vil da også prøve med nogle stiklinger af mine lobelia...............har delt dem engang sidste år.
  Jeg har også hortsensia i utallige farver.......................men nyder dem alle uanset farve.
  Og hvor er dine Piccolino fine.
  Rigtig god aften Jette

  SvarSlet
 7. Hej. Ja, gad vide hvorlænge disse lune temperaturer fortsætter. Vi drak kaffe i haven i forgårs. Jeg vil ønske, der kunne blive lige et par dage mere! Jeg kan godt lide den røde hortensia, men rød er også en af mine yndlingsfarver! Fantastisk at du er lykkes med så mange stiklinger. Det var spændende at læse.

  SvarSlet