torsdag den 10. september 2015

guldsmed og havesakse

Denne guldsmed var fanget i et edderkoppespind ved bagdøren, da jeg gik ind, så det var usædvanligt nemt at komme tæt på den.
  
Mon det er en blodrød hedelibel? Er der nogen derude, som kan afgøre det?

Her ses den nedefra.

Nu til dagens egentlige emne: Ekspert på havesakse er jeg ingenlunde; men når det handler om at forlægge dem eller ligefrem smide dem væk, så er jeg med helt fremme.


Den seneste, jeg har brugt, er en lilla altmuligsaks fra Torvehallen. Farven er vigtig, når man jagter en bortløben saks, og et skarpt snit samt god ergonomi er også påkrævet. Alle dele leverer den, men den er desværre opbygget så uhensigtsmæssigt, at fjederen før eller siden vil begynde at falde ud.

Felco 2 har jeg haft i en del år efterhånden. Farve- og snitmæssigt og ergonomisk  er den ok; men selvom den altid vinder i tests, så elsker jeg den ikke - jeg bryder nemlig mig ikke om, at afklippet bliver hængende i saksen.

Den lille sorte Fiskars saks har vi haft to af - nu er der kun en tilbage, og den ligger som regel i drivhuset, medmindre jeg da har smidt de andre væk. Den er kun egnet til mindre ting og kan være lidt besværlig at bruge, når der er begrænset plads.

I dag kom så den sidste nye med det specielle navn   RP Products Sweden. Jeg prøvekørte den i eftermiddags og kunne rigtig godt lide at bruge den og vil virkelig prøve at undgå at smide den væk. Man skal lige vænne sig til dens tre-trins beskæring alt afhængig af grenenes tykkelse,

Lidt om roser:Karsten spurgte om form og løv på Ferdinand Pichard, så her kommer et billede. Planten er nok 1,50 meter høj.

Munstead Wood har nogenlunde samme størrelse og dækker helt Sørens stativ, som gør, at jeg ikke behøver at binde rosen op..


 Blomster og knopper er utrolige, ikke mindst med en let makeup af morgendug.

Den fyldte viticella ('Purpurea Plena Elegans') har næsten  de samme farver.


Meconopsis x cookei og Rhododendron camchaticum har begge to en lille genblomstring.Roguchi, derimod, har blomstret uafbrudt hele sommeren - første billede tog jeg 19. juni. 17 kommentarer:

 1. Godt å lese at det er ikke bare meg som somler bort hagesakser! Jeg har en fra Gardena som jeg har hatt i mange år, så den er jeg ganske fornøyd med. Den siste du nevner så jeg på hagemessen nå i vår.Det var en svensk mann som solgte de der, og jeg tror de er veldig bra.
  Lekre meconopsis!

  SvarSlet
 2. Glemte å si at det var flotte bilder av den røde øyenstikkeren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg noterer mig lige Gardena for det usandsynlige tilfælde, at min nye saks bliver væk.Så guldsmeden hedder øjenstikker i Norge.

   Slet
 3. Hej Marie

  Og tak for billedet af Ferdinand Pichard, Den ser da rigtig sund ud! Den Honorine de Brabant jeg ville sammenligne med har ikke samme kvaliteter, men står heller ikke så ideelt og frit.

  Flotte genblomstringer, og Roguchi der bare bliver ved og ved!

  Tror det med beskæringssakse er meget individuelt i øjeblikket er jeg vildt glad for en stor en fra LIDL :)
  Den laver så fine snit!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har nok ret i, at vi kan være tilbøjelige til ikke at give roserne plads nok at udfolde sig på. Det er bestemt ikke altid den dyreste saks, der fungerer bedst, det er jeg helt enig i.

   Slet
 4. Så kom jeg endelig ind og fik tid til at kommentere hos dig. Guldsmede har jeg ikke forstand på, ej heller havesakse, jeg har også diverse liggende. Ingen af dem er særligt gode, Felco er ikke altid glad for at slippe det den har klippet af. Måske har du der den perfekte havesaks, jeg har ikke fundet den perfekte endnu, men smide dem væk, er jeg også god til.
  Nu har jeg også tabt mit hjerte til Munstead Wood, den er fantastisk, jeg glæder mig til den bliver stor som din. Camchaticum ville ikke være hos mig, måske skal jeg prøve igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg har heller ikke forstand på guldsmede. Jeg er så ikke den eneste, der ikke er tilfreds med felcosaksen, det glæder mig faktisk lidt. MW er altså en toprose - f.eks. bugner den med knopper i sin remontering, og vores store plante er kun en enkelt busk, ikke tre, som det ofte anbefales at plante.

   Slet
 5. Hej Marie. Spændende blog du har, jeg kunne ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet, selvom det selvfølgelig er ærgerligt at miste en saks. Jeg håber, du kan beholde hele samlingen. Jeg har kun én, som jeg har haft i 5 år. Den er stadigvæk rigtig god og kan klippe både små og tykke grene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er velkommen til at trække på smilebåndet og lade mig om at være frustreret. Du er tydeligvis meget bedre til at passe på dine sakse, end jeg er.

   Slet
 6. Det eneste jeg ved om guldsmede er at de er smukke, og så min første røde i går:-)
  Men det med saksene, min favorit er helt og holdent felco, og den kom nærmest dumpende i min turban, en gammel brugt en, det var kærlighed ved første afprøvning og det var før jeg anede noget om felco, har også et par stykker mere, den ene en fiskars den absolut dårligste til det jeg også bruger sakse til(i binderiet), så den er degraderet til tråd, det får felcoen ikke lov til:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ens havesaks må gerne blive til en god gammel ven, og det er felcoen jo for dig, og jeg håber, at min nye også bliver det. I år er første år, hvor jeg virkelig SER, hvad der flyver rundt af insekter, og det kan jeg helt sikkert takke diverse haveblogs for.

   Slet
 7. Hej Marie.Flotte billeder af guldsmeden.....................hvad gjorde du ved den?
  Med hensyn til havesakse har jeg da også mistet en del i årenes løb.
  Tror jeg har 4-5 stykker.Hvoraf de tre er fra Fiskars
  Men har da en yngling som jeg prøver at passer på.
  Er stadig vild med din skønne Roguchi..............og dejligt at den blomstre SÅ længe. Rigtig god dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Da jeg havde taget billeder, hjalp vi den fria af spindet, og så fløj den simpelthen sin vej. Det bliver mere og mere tydeligt, at jeg ikke er den eneste, som har et problem med sakse. Ja, de fleste klematis holder i det mindste en pause.

   Slet
 8. Havesakse og de små planteskovle bliver altid væk for mig. Alt den tid jeg har brugt på at lede efter dem kunne bestemt være brugt til noget bedre.
  Sjovt med dit billeder af guldsmeden, i går fotograferede jeg netop samme art i min egen have, kender desværre ikke navnet. Vi har mange guldsmede i haven fordi vi bor tæt på et gadekær bla nogle lidt mere farvestrålende blå.

  SvarSlet
  Svar
  1. I den ideelle verden ville jeg have 3 sakse og tre skovle, som skulle bruges hvert sit sted.
   De farvestrålende blå er sikkert dem, man ser mest. Jeg mener også, at de er glade for vand; men vi har hverken en dam eller en bæk,

   Slet
 9. Jeg har også en saks med udveksling. Fantastisk, når man ikke har så gode fingerkræfter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det fungerer godt, det er også min oplevelse.

   Slet