lørdag den 2. januar 2016

det første indlæg i 2016

Hvad gør man, hvis vejret ikke er til at tage billeder? Svaret er vist nok, at man lader være; men det kan ikke gælde for en haveblogger, som skal registrere, hvordan nytårshaven 2016 ser ud. Chill faktoren i dag er ellers overvældende og blæsten voldsom, som rhododendron rex x rex så grafisk viser.

Hvid peberbusk / daphne mezereum album springer mere og mere ud, men dufter ikke i dag pga kulden.

Vinter-Adonis/ adonis amurensis er morsom at følge. Den starter med at sende de gule knopper op over jorden, hvorefter det fligede løv begynder ar vise sig, for så til sidst at springe ud.

De næste måneder bliver haven overtaget af helleborusgrupperne, og de er allerede godt i gang.


Køn er denne grønlige blomst; men hvis alle helleborus fik lov til at frøformere sig uhindret, ville haven hurtigt blive fyldt af dem, og det ønsker jeg alligevel ikke.
           

31 kommentarer:

 1. Oj vad det har kommit långt i din trädgård! Här är det också förfärligt kallt idag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og oven på den smukke dag i går, virker det dobbelt koldt.

   Slet
 2. Kære Marie Jeg er imponeret, tænk at du km ud og fik taget billeder i det kolde vejr. Vi ville have været en tur i Tivoli men droppede det . Det var alt for koldt, så vi er blevet inde og familiehygge stedet. Den Adonis har jeg godt nok aldrig set, troede først det var en erantis indtil jeg så løbet. Hav en dejlig lørdag. Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår godt, at I besluttede at holde jer inden døre. Tivoli i dag må være en hvinende kold omgang. Vinteradonis udvikler en stængel på ca. 10 cm, så den ender med at rage noget højere op end erantis.

   Slet
  2. Tak for info omkring adonis, den må jeg lige se lidt nærmere på . Kh Tina

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. hej Marie

  Ja Helleborus ser jeg frem til at se hos dig, du er nok den der har det største udvalg her i haveblogland:)

  Var også ude idag - det er ikke morsomt medmindre den står på hårdt fysiskt arbejde.....

  En dejlig lun aften herfra

  SvarSlet
  Svar
  1. Om jeg har flest, ved jeg ikke, men mange er der i hvert fald. Det var utrolig behageligt at komme indenfor til brændeovnen.

   Slet
 5. Det er deilig å se blomster i din januarhage! Dine Helleborus ser så friske og fine ut. Jeg luker ikke vekk noen frøplanter, for jeg har ennå plass til mange i hagen. De får mange frø ja.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også fint at have blomster i januar, synes jeg, hvor haven ellers godt kan være ret trist at se på. Jeg må tilstå, at jeg fjerner mange frøplanter.

   Slet
 6. Brrrr....jeg overvejede at gå udenfor og få taget nogle billeder, men det var alt rigeligt at sætte en kasse med dahliaknolde ud i skuret.
  Mine helleborus formerer sig vist ikke...eller..det kan godt være de smider frø, men da jeg ikke ved hvordan de småplanter ser ud, bliver det formentlig luget bort, da de nok viser sig samtidig med det første udkrudt? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ud-krudt var da ellers en fin nydannelse:-)Ved lejlighed må jeg huske at vise frøplanter - de er ikke til at tage fejl af, når man først har set én.

   Slet
 7. Har plukket de første erantis ind i dag. Tilfældigt opdagede jeg oktoberkirsebærtræet i fuld blomst.
  Hårdt arbejde i dag for at holde varmen: Frøkasserne fra foråret 2015 skulle ind i koldhus, så småplanterne ikke skulle tage skade, hvis vi får hård frost.Potteplanterne ligger ned, så nu skulle der grangrene over dem.
  Så alt i alt en 'varm' dag.
  Skønt at se dine forårsblomster.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, med det program kunne du sikkert godt holde varmen. Det kneb ellers, når man kun havde gang i kameraet. vi skulle have dækket de sarteste planter i dag, men opgav det. Forhåbentligt får vi det gjort i morgen.

   Slet
 8. Flot du har taget billeder i dag, jeg har slet ikke været i haven i dag, til gengæld har jeg gået mine hundeture som vanligt tre gange i dag, den ene af en times varighed, det var koldt. Men det er også koldt at tage billeder, så går man for langsomt. Skønt at Helleborus er godt i gang, her er mange knopper men også blomster. Hvad med din Multifidus?

  SvarSlet
 9. Det må have været iskoldt at gå tur med hundene. Multifidus med de fligede blade har jeg ikke set spor af endnu. Den blomstrer vist ikke førend i marts, så der er da håb endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det var meget koldt, min Multifidus blomstrer nu hos mig, lidt forkrøblet men den er der.

   Slet
  2. Så må jeg holde et vågent øje med min.

   Slet
 10. Hej Marie. Jeg kan godt lide dine billeder, især af påskeklokkerne. Jeg har også nogle, som står meget skyggefuldt. Jeg vil ønske mine vil selvså sig - det kniber lidt i hvert fald, for jeg synes, det kunne være sjovt, hvis man fik nye planter på den måde. Jeg forstår dog godt det kan blive for meget. Dine er rigtig yndige. Det var et godt indlæg skrevet af en ægte haveblogger, der trodser vejret!:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Birgitte. Det er vel ikke sådan, at du er for flittig til at luge omkring dine planter og kommer til at fjerne frøplanterne sammen med ukrudtet. Det er i øvrigt meget let selv at så frøene- de skal sås friske i juni/juli og spirer næsten allesammen.

   Slet
 11. Hvor ser den hvide peberbusk dog dejlig ud. Og jeg vil også glæde mig til at se din mangfoldighed af Helleborus, den grønne variant er da aldeles yndig. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er fint, at der er noget at glæde sig over og til i den bidende blæst.

   Slet
 12. Den hvide peber busk er da særdeles yndig, og tænk sig udendørs blomster med duft omkring nytår.
  Godt nytår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er fin og ses især nu, hvor der er mørkt omkring den. I snevejr forsvinder den jo lidt.

   Slet
 13. Wow, här var det mycket fint minsann! R. Rex som visar upp sitt vackra indument i vinden och Adonis amurensis som är en av mina favoriter tidig vår. Knopparna är fantastiska när de kommer på våren, vackrast strax innan de släpper taget och blomman visar sig. Kul detta med språk, här heter den våradonis men det beror säkerligen på att det hinner bli vår här innan den vågar sig fram men tidig är den!

  Tack för fina och hoppingivande bilder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har i grunden ret i, at adonis er kønnest i knopstadiet. Det med sproget er en morsom udfordring. Nogle gange er det bare umuligt at gætte, hvad navnet hentyder til, og så er det fint med lidt latin eller et billede.

   Slet
 14. Hej Marie.Er da vild med den smukke helleborus med de grønne sider.
  Og ville da også blive glad hvis du viser de små frøplanter.
  Her hænger alle mine rhodoer.........men det er jo nok kulden.
  God søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, kulden er barsk lige nu, og de hængende rhodoer ser så sølle ud; men det er jo deres måde at overleve på.

   Slet
 15. Underbara julrosor! Här finge de visst fröså sig så mycket de ville. Ganska svårflirtade hos mig.
  Allt gott
  Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja, så forskellige er vores havevilkår nu engang.

   Slet