decemberglimt

Juleroser i december  - det er jo helt perfekt; men det er blomsterne desværre ikke allesammen. På afstand lyser de jomfrueligt hvide; men når man ser nærmere efter, åbenbarer der sig små, sorte pletter på nogle af bladene. Jeg gætter på, at det skyldes vores fugtige vejr.


Den sidste overlevende asters har fået flotte gule blade.

Træpæonen Ludlowiis dekorative frøstande 

 Nogle stedsegrønne som denne dværgfyr skifter farve i den kolde tid, idet nålene da bliver gule i stedet for grønne. Den blågrønne trælupin/ lupinus arboreus versicolor understreger sikkert det gule med sin komplementærfarve.

I det sidste nummer af Gardens Illustrated stiftede jeg bekendtskab med en dværgfyr med navnet pinus contorta Chief Joseph, som en nåletræsspecialist beskrev som hans yndlingsvinterplante. Det gav mig blod på tanden, idet interessante planter til vinterhaven er noget, jeg altid er optaget af, og efter en del søgen er vi nu de lykkelige ejere af denne lille plante. Det er svært at forestille sig, at nålene bliver neutralt grønne igen, når det bliver forår.Hvis I mangler ønsker til ønskesedlen, vil jeg for resten meget anbefale et abonnement på gardens Illustrated. Det er et interessant og smukt illustreret magasin, og i modsætning til Haven kommer det altid til den første i måneden, nogle gange endda et par dage før.
Et andet forslag er denne vandkande fra Haws, som jeg fik i fødselsdagsgave i juni. Den er velafbalanceret og rummer et par liter mere end de fleste andre vandkander, og så er den smuk i mine øjne, sandsynligvis fordi den ligner det, den er, nemlig en vandkande og ikke spor andet.
Dagens indlæg er overhovedet ikke sponsoreret, selvom det måske kunne se sådan ud.

Kommentarer

 1. Ja, du har dessverre helt rett i at julerosene bare er helt hvite en liten stund, for de er jo veldig utsatt for sopp i det fuktige været. Mine juleroser er enn så lenge dekket av snø.
  Takk for tips om julegaver! Jeg er helt enig med deg at formen på vannkannen er fin. Jeg har en maken innendørs som har samme utforming bare at den er mindre. Den er min favorittkanne :)

  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Sne og kulde gør nok ikke juleroserne noget, det er mere konstant fugtigt vejr. Vandkanden er også min favorit.

   Slet
 2. Hej Marie

  Nej i dette fugtig vejr er der ikke meget hvidt der bliver ved med at være det:)
  Men de ser da meget godt ud alligevel, og et forvearsel om forårets vækst - mon ikke Helleborus igen bliver det tidlige forårs blomster - ja sammen med Crocus selvfølgelig.
  Selv har jeg min X sternii. Den er i flot vækst men nok et par måneder fra blomstring.
  Sjov du fik en contorta, i Sverige er man kommet galt afsted med den i skovbruget. Og den er ved at blive klassificeret som invasiv, men det er selvfølgelig ikke din flotte variant.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, sternii har fine blade, mens julerosens er rent grønne. Nej, Chief Joseph bliver med garanti ikke invasiv.

   Slet
 3. pinus contorta Chief Joseph er meget interessant, tillykke med den. Må jeg have lov at spørge, hvordan du fandt den?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ama. Som jeg skrev, så jeg den omtalt i Gardens Illustrated, og jeg købte den hos https://www.ashwoodnurseries.com/
   Det eneste minus var, at forsendelsen var alt for dyr.

   Slet
  2. Tak for svar Marie. Jeg er blevet ret så forelsket i pinus contorta Chief Joseph, tak også for at gøre opmærksom på den.

   Slet
  3. Velbekomme - det fryder mig altid, når andre også bliver begejstrede for de planter, jeg kan lide.

   Slet
 4. Den vandkande ønsker jeg mig også. Gardens Illustrated kunne også godt være et juleønske. Jeg må ud at se på mine juleroser. Sidst jeg kiggede var der kun knopper, men det er jo varmt, så måske de er sprunget ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Som du skriver, kan man godt blive overrasket i det milde vejr. Pludselig så blomstrer de kære juleroser.

   Slet
 5. Jeg kan godt lide den sidste bemærkning :) men jeg kan nu også godt lide din nyerhvervelse, så fin at have i vintermørket. Flot også med kontrasterne på 4. billede. Juleroser har jeg ikke held med, jeg har ellers set flotte eksemplarer i Superbrugsen, men hos mig kommer de ikke igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da sjovt at kigge ud i den mørke have og se det lille fyrretræ stå og lyse op næsten som et lys. Man kan godt købe sig fattig i juleroser i disse dage; men i år holder jeg mig også i skindet.

   Slet
 6. Hej Marie!

  Precis som du har jag ett intresse av spännande barrväxter, företrädesvis miniatyrer. Tack för tipset om P. contorta `Chief Joseph´.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, jeg ville ønske, jeg havde stiftet bekendtskab med den noget før.

   Slet
 7. Trælupinen og dværgfyrren er virkelig et par, der klæder hinanden.
  Træpæonen har flotte frøstande - en af de fine detaljer i vinterhaven.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren. F.eks. frøstanden kræver nærmest noget sol, for at man får øje på den.

   Slet
 8. Dejligt at se din nye fyr. Håber ikke den gror lige så hurtigt som den grønne(1m årligt). Den lille Wintergold synes ikke får den fine gule farve, som forventet. Pæonens frø har jeg lavet en lang holdbar halskæde af. Fik sidste år en kasse afblomstrede, svampeinficerede juleroser i nakken af blomsterbutikken. De blev plantet i haven og nu står de i fuld flor uden svamp. Det viste sig at være en november helleborus! :o)
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Den lille fyr beskrives som et dværgtræ og skulle ikke blive meget over en meter høj. En lille succeshistorie du kan fortælle om dine juleroser. De kan sikkert godt lide det gode dræn, som din sandjord giver.

   Slet

Tilføj en kommentar