meconopsis napaulensis

Denne meconopsis/ valmuesøster har jeg før lavet et indlæg om. Den er monocarp, dvs. at den dør efter blomstringen, som er flere år undervejs. Dens løv er utrolig lækkert, men har den skavank, at det ofte bliver angrebet af svamp især sidst på foråret, noget, som kan ende med at slå planten ihjel.


I dag, hvor det gjorde godt at få rørt de juleslatne lemmer, har jeg forsøgt mig med et nyt tiltag, nemlig at fjerne alle visne blade på og omkring planterne.

Det blev til en ganske pæn bunke.


Dernæst lagde jeg grus omkring planterne, for det er lige i jordoverfladen, at miseren sker.

Efter endt gerning blev kassen sat tilbage under et halvtag i et interimistiske drivhus.

Dernæst blev processen gentaget med en gruppe udplantede og noget større planter.

De står beskyttet i et lille drivhus i vinterperioden. Taget står på skrå, for at der kan blive skabt noget luftcirkulation. Nu overvejer jeg, om jeg også skal sprøjte planterne forebyggende med et svampemiddel. De ser jo sunde ud allesammen; men det er absolut ingen garnti.

Kommentarer

  1. Godt Nytår, jeg krydser fingre for at de klarer livet uden svampesygdomme. Når den dør efter blomstring skal der være et vidst flow af planter i forskellige stadier for at sikre bestanden, sår du hvert år?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg krydser også fingre. Jeg sår den faktisk næsten hvert år.

      Slet
  2. Spennende med alle dine frøplanter, og håper de overlever alle sammen.
    Jeg har hatt flere monocarpe meconopsis, men de har ikke klart å frø seg dessverre.

    SvarSlet
    Svar
    1. De er ikke uden udfordringer, disse meconopsis, men det har også sin charme.

      Slet
  3. Hej Marie

    Superspændende, planterne ser rigtig sunde ud!
    Jeg tænker lidt på det med svampemidlet. Jeg ved ikke om Meconopsis ikke indgår en symbiose nede i jorden med en anden svamp? I så fald skal du nok være varsom med midlet.

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan sagtens tænkes. Umiddelbart tænkte jeg på atamon, selvom det vist ikke er lovligt at bruge det.

      Slet
  4. Vilken skönhet! Du sätter ner mycket arbete för att få njuta av denna vackra Meconopsis.

    Jag tänker lite som Karsten ang. svampmedel, att det kan bli som att slänga ut barnet med badvattnet (ett svenskt uttryck)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det hedder nøjagtigt det samme på dansk. Tak for advarslen.

      Slet
  5. Der findes mange fine meconopsis, ærgerligt hvis den går til, du gør dig i hvert fald umage for at den skal overleve. Held og lykke med det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er der bestemt, og de trives under vidt forskellige betingelser. Det eneste, jeg kan gøre mere nu, er at bruge et svampemiddel, og det har jeg ikke gjort op med mig selv, om jeg vil.

      Slet
  6. Du er virkelig en omsorgsfuld "plantemor". Held og lykke med projektet. Det bliver spændende at høre dine erfaringer.

    Hilden Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Ena. Jeg er nødt til at være omsorgsfuld, hvis jeg skal have succes med afkommet.

      Slet
  7. Sikke de bliver plejet og passet hos dig. Håber dine anstrengelser bærer frugt.

    Godt nytår :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha, sådan oplevede jeg det nu ikke, men håber også selv, at anstrengelserne bærer frugt.

      Slet
  8. Hej Marie. Hvor ser det spændende ud. Jeg kan godt forstå, at du passer på dine planter. Det gælder om at give dem de bedste betingelser, når man selv producerer planterne og det er det værd, når man venter på, at de bliver store nok.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er simpelthen så superærgerligt at se en tilsyneladende sund plante dratte død om, lige før den skal til at danne blomsterknopper, så det må så vidt muligt undgås.

      Slet
  9. Spændende om det hjælper på dine blomsterbørn med gruset. Jeg renser lige nu alle stikkekasser for visne blade, så de ikke mugner i jordoverfladen. Derefter drysser jeg tørt bakkesand omkring småplanterne. Og det virker!! Førhen pudrede man med Brassicol,men det er ikke forbudt. Jeg har en gang prøvet med atamon på Jap.løn. Det kunne de ikke lide, så nu bruger jeg kun tørt sand.
    Held og lykke.
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren. Mon ikke bakkesandet og det strandgrus, jeg har brugt, har nogenlunde dem samme virkning. Det håber jeg; men vi har også bakkesand, så det kan jeg jo forsøge mig med næste gang, det bliver aktuelt.

      Slet
  10. Hej Marie!
    Skall försöka komma ihåg att så mina vallmofrön som jag har glömt bort. Dina plantor ser fina och frodiga ut, blir säkert bra.
    Ha en fin fortsättning på det nya året.
    /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også lige tjekket æsken med frø for at se, hvad der var gemt. Også et godt haveår til dig.

      Slet
  11. Hej Marie.
    Godt nytår.
    Sikke et arbejde. Meconopsis ser skønne ud, men jeg er ikke tålmodig nok, til alt det nussen, så jeg satser mere på nogle lidt mere sejlivede blomster.
    Knus
    Malene

    SvarSlet
    Svar
    1. hej Malene, godt nytår til dig. God fornøjelse med de sejlivede, for mig går der nok sport i at prøve at lykkes med de mere besværlige.

      Slet
  12. Vacker meconopsis som jag tyvärr inte prövat. Grus, ca 1 cm, är det man rekommenderar för till exempel pioner för att undvika mögel. Sedan sprider jag ett preparat, ekologiskt, med goda bakterier, Trichoderma, i jorden eller sprutar. Nu har jag gått en runda och blandat ett kryddmått runt alla rulrosor, pioner och rosor. Det har gjort att angrepp av svartfläckssjuka och piongråmögel har blivit mycket mindre. Sedan verkar bokashikompost stärka jorden och hålla nere mängden skadliga saker.

    Lycka till! Carina

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer