tirsdag den 5. september 2017

mest stauder

Lige siden jeg læste dette blogindlæg om patrinia scabiosifolia/ guldbaldrian, har jeg forsøgt at få denne staude til at slå sig ned her i haven, og i år synes det at lykkes.

I sit seneste indlæg fortæller Nancy Ondra, at frøplanter af guldbaldrian kan falde forskelligt ud. Nogle bliver høje og lette og kan bruges overalt i et bed, mens andre bliver lavere og mere kompakte og skal placeres med mere omhu. Vi har tilfældigvis fået fat i begge typer, og jeg er ikke i tvivl om, at jeg langt foretrækker den høje og mere elegante udgave.

Heldigvis har jeg ingen problemer med gule blomster, snarere tværtimod. Rudbeckia Henry Eilers og dagøje /heliopsis helianthoides ‘Summer Nights’ har begge en orange tone i de gule blomster, som hos den sidstnævnte forstærkes af de mørke  stilke.


En relativt ny plante i haven er høstanemonen med tilnavnet Whirlwind, hvis dobbelte blomst fristede mig over evne, selvom ikke meget overgår den enkle.

Her har jeg observeret det samme som hos guldbaldrian, at den lave, fyldte version i sin kompakte form er mindre elegant som plante end den enkle. Whirlwind giver mig oven i købet associationer til stråforkorter og den slags kemiske påvirkninger, og jeg håber, at planten med alderen retter sig mere op.


Månestråle/ kirengeshoma palmata kan ingen vist mistænke for at være blevet behandlet med stråforkorter.

En navnløs hosta købt på et plantemarked, hvor den lignede en dværghosta som den på det følgende billede, men det har den vist sig ikke at være.


Heidi Klum er en af de kønneste roser efter min mening og fungerer rigtig godt i sit bed, men løvet er bestemt ikke problemfrit. Hos colchicum agrippina er der slet ikke ikke noget løv. Det er sjovt at se, at fritillaria ikke er alene om at bruge skaktern på blomsterne.

24 kommentarer:

 1. Lutter lækkerier og så skønt med en som lige som jeg er til de gule. Den navnløse Hosta er da også bare for lækker. Jeg havde ellers taget en god bid af min Månestråle i foråret, men den breder sig da langt ud over gangen igen, så åbenbart et godt år for dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan ikke være meget ved sensommeren, hvis man ikke tåler at se gule blomster. Den navnløse hosta skinner lidt, det kan jeg godt lide. Ja, månestråle går helt amok i år.

   Slet
 2. Flotte blomster hos deg! I år har jeg kjøpt gule Rudbeckia, og synes at de lyser opp der de står ;)
  Din White Whirlwind er så fin, og det er den enkle også. Jeg har nettopp kjøpt en som heter Pamina og er dobbel rosa. Gjør meg ingen forhåpninger om at den overlever her. De skulle vært solgt på våren slik at de fikk en sommer på å etablere seg. Men da ser de jo så kjedelig ut at ingen kjøper de...;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er nok godt på vej til at blive glad for gult og varme farver mere generelt :-) Du har helt ret, hvad angår køb af høstanemoner, og det er endnu mere udpræget, når det gælder græsser, synes jeg.

   Slet
 3. Hej Marie!

  Det var en riktigt vacker Hosta, tror inte jag sett den förut. Höstanemoner är vackra men..jag hade ett exemplar under många år, inga invasiva tendenser och såg väldigt tjusig ut på sensommaren. Sedan plötsligt visade den sitt rätta jag, spred sig kraftigt in i gångarna. Jag grävde bort den, tog några år innan den gav upp.
  Månestråle heter vaxklocka på svenska och den tycker jag mycket om, snart börjar den blomma här.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en rigtig vaskeægte høstanemonefortælling, du kommer med. Vores lyserøde høstanemone blev vi nødt til at plante i en bundløs plastikbalje, for at den ikke skulle brede sig alt for uhæmmet.

   Slet
 4. Er det ikke sådan en Patrinia, jeg har fået af dig? Jeg tror, den har sået sig et andet sted i haven, det er helt ok.
  Heidi Klum har det bestemt heller ikke godt her hos mig, løvet er rigtig grimt.
  Jeg tror min månestråle har fået stråforkorter, den er ikke nær så flot som din og har aldrig været det.
  Whirlwind vil ikke være hos mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Din patrinia er lavere og blomstrer tidligere, og hos os har den stået med limegrønne frøstande i ca. en måned. Jeg tror, den hedder patrinia gibbosa. Mærkeligt med din månestråle - Ritas er jo også blevet kæmpestor i år.

   Slet
  2. Ok - de blomstrer så på forskellige tidspunkter, kan jeg forstå, min står også med limegrønne frøstande.
   Ja men I har jo fået meget vand, det har vi ikke. Men min har nu aldrig været noget at prale af.

   Slet
  3. Ja, de blomstrer på forskellige tidspunkter, og den tidlige synes jeg godt, man kan beskrive som bunddækkende, hvilket denne her ikke er.
   Du har bestemt en pointe, hvad angår den mængde regn, vi har fået.

   Slet
 5. din guldbaldrian er sgu' vild flot :) :) den må jeg have fat i engang :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke. Den minder lidt om dildblomster, men de er jo kun 1-årige.

   Slet
 6. Hmmm... var det ikke guldbaldrian jeg fik af dig, ved blogtræffet hos Vivi. Ihvertfald har den det godt og har blomstret så fint denne sommer - og gør det stadig. Tror det er den lidt mere kompakte udgave, jeg har - men fin er den altså. Så tak for den! :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Det er nu en anden slags patrinia, faktisk den samme, som Lisbeth har på Samsø

   Slet
 7. Hej Marie

  DEn Guuldbaldrian er da en rigtig fin sag - og rigtig gode billeder!

  Sjovt med skakternene på din Colchicum, den minder da ualmindelig meget om F. meleagris der!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej karsten. Det første billede var faktisk svært at tage, fordi blomsten er så spinkel i forhold til baggrunden. Ja, skakternene er på den nøgne jomfru er lidt sjove.

   Slet
 8. Guldbaldrian - alene navnet er jo lækkert - det er bare en smuk skærmplante :)
  De gule rudbeckia er så smukke, dem kan vi altså ikke undvære på denne årstid.
  Hmm.... jeg har netop næsten klikket et par Whirlwind ind i min indkøbskurv, nu bliver jeg helt i tvivl om jeg skal have dem alligevel. Måske skulle jeg bare købe den enkle...
  Min Heidi Klum har også haft det svært i år, det kniber for den at få remonteret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har da set et par billeder på nettet, hvor Whirlwind fyldte mere i højden end min, så måske udvikler den sig med årene. Det er der da stauder, som gør. Min Heidi Klum remonterer godt nok, men mange af bladene ser frygtelige ud.

   Slet
 9. I am surprised that you have already a Colchicum in bloom, love these autumn bulbs. I als love the higher and open growing plants of Patrinia and Anemones best. Heidi Klum is a wonderful rose but I suppose a bit weak, can you buy David Austin roses in your country? They are very nice and stronger I think.

  SvarSlet
  Svar
  1. We have quite a few colchicum flowering by now. Yes,indeed, it is quite easy to buy David Austin roses in Denmark; however, in my experience not all of them they are ideal for growing in our climate, but the flowers are very beautiful

   Slet
 10. Hej Marie!
  Det var många vackra blommor. Guldbaldrian, är en ny bekantskap, har inte sett den förut. Skir och fin. Månestråle, vilket vackert namn, och blomman är också vacker. Anemoner är så fina, önskar att de skulle trivas hos mig.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver spændende at se, om guldbaldrian overlever vinteren. Det burde den kunne, men for to år siden lykkedes det ikke. Anemoner uanset hvilken slags er bestemt blandt mine yndlingsblomster.

   Slet