haveåret
Hvornår starter haveåret i grunden, og hvornår og hvor længe holder haven pause? Det er et par spørgsmål, jeg gerne vil reflektere lidt over i dette indlæg.
hvid peberbusk/ daphne mezereum album 10. jan. 2017
Det, der puffede mine tanker i omdrejninger, var dette citat fra Ian Young's bulb log:
While listening to the radio I heard them speaking about the garden ‘winding down for the winter’ – it is my opinion that anyone who thinks that gardening is not for twelve months of the year is not a real gardener. Gardening is an endless cycle and it is difficult to find a starting/finishing point to the growing year, however I have no doubts that in our garden September is the starting point.
(http://www.srgc.org.uk/logs/logdir/2017Aug301504089379BULB_LOG_3517.pdf)
28. feb. 2017
Frø fra meconopsis/ valmuesøster er det også tid for at høste nu - nogle af dem har allerede smidt frøene. Her er det napaulensis, der er ved at gøre klar til at gøre det. Når jeg sår min egne meconopsisfrø, sår jeg gerne en portion nu og en portion i februar.
blomster registreret 30. dec. 2016
rhapsody in blue 13. dec. 2016
Det andet spørgsmål gik på, om haven og dermed havearbejdet holder pause, og dertil vil jeg svare, at det kommer an på, hvem haveejeren er, hvor han bor, og hvilken have han har. Da jeg var aktiv på arbejdsmarkedet, skete der ikke meget i haven uden for ferierne, bortset fra at græsset blev slået. Som pensionist med meget mere tid til haven synes jeg ikke, man kan sige, at vores have holder pause; men tempoet bliver gradvis langsommere efterår og vinter, og der bliver mere plads til andre haverelaterede sysler, til reflektion og planlægning og fristende besøg på diverse internetsider.
ambrahæk i køkkenhaven
Det er ikke alle planter, der overholder den designerede blomstringstermin. Således har rhododendron roxieanum var. oreonastes foregrebet næste års blomstring med nogle få blomster.
Det samme gælder vores største kamelia, som er helt uvidende om, at den ikke kommer i vinterly i drivhuset i år - den har fået problemer med vægten.
Ja, der er jeg veldig enig med deg i det at det kommer an på hvor en bor hvor lang pause en har, og selvsagt hvordan hagen er. Jeg har f.eks. en nye lengre pause enn deg, for i januar ligger det normalt snø her, eller er veldig kaldt. I fjor fikk vi 60 cm med snø 6. november, og da var i grunnen den hagesesongen over ;)
SvarSletNydelige daphne i hvit utgave! Tenk å kunne ha roser til ut i desember høres deilig ut.
Det var netop jer bloggere nordpå, jeg havde i tankerne, da jeg skrev det. Jeres oplevelse af haveåret må være helt anderledes end min.
SletHei. Det kommer an på hvor man bor, og hvilken hage man har. Jeg bor i Kristiansand, og her regnes det som mildt klima, selv om vinteren kan være hard. Jeg tar egentlig aldri fri, selv om hagesesongen er over. Da er det tid for planlegging for neste år. Roser i november har jeg opplevd her også. God helg til deg.
SvarSletHilsen Hanne-Lise.
Nordmænd kan have vidt forskellige vilkår for havelivet, det viser dit og Marits indlæg helt tydeligt. faktisk minder dit haveår nok mere om mit end om Marits.
SletHej Marie
SvarSletSom haveår tænker de fleste egentlig nok på den primære vækstsæson - tror jeg.
Ian Young's pointe er nok den at rigtige havefolk jo ikke lægger sin interesse væk bare fordi vejret måske ikke lige er sommer og sol - men det er klart at man jo nok ikke lige laver det samme når det er mørkt og snestorm som nu i denne flotte sensommer:)
Ha en dejlig havedag
I sidste ende handler det nok også om, hvordan man definerer, hvad "gardening" egentlig er.
SletHov - jeg troede, du havde fridag :)
SvarSletDer sker noget året rundt i min have, men selvfølgelig er jeg ikke lige så meget ude om vinteren som resten af året, men jeg er da nødt til at holde øje med det hele. Sne har vi ikke meget af, for klart ligger der sne er der ikke meget at gøre derude. Efterhånden som vintrene bliver mildere, bliver der jo også mere, man kan gøre.
Det har jeg også, men indlægget var næsten færdigt i går. Sådan oplever jeg det også, og det er klart, at hvis man som Marit har dyb sne fra midten af november, så er det yderst begrænset, hvad der sker derude.
SletMit haveår starter helst den 1. januar, hvis da ikke der er dyb sne. Til gengæld skal jeg helst være færdig med alt hvad der har med have at gøre midt i oktober, men det er jo så fordi at fra da af har jeg nok at gøre med at binde kranse, for ellers var jeg sikkert i haven året rundt. Har dog lige haft en periode, hvor alt med have bare hænger mig langt ud af halsen.
SvarSletDit binderi er selvfølgelig afgørende for, hvordan du indretter dit haveår. Det med at haven hænger en ud af halsen, kan jeg godt kende; men heldigvis sker det kun nogle få dage for mig, og i virkeligheden er det jo kun en selv,der påligger en den forpligtelse, at haven partout skal være sådan og sådan.
SletTak for det indlæg som er interessant og det er morsomt at fundere over. Jeg forstår godt begrundelsen at haveåret starter i september, hvor næste sæsom forberedes med frøhøst og løglægning.
SvarSletDen gang jeg var "rigtig" gartner altså udøvende arbejdede jeg udendøre i 12 måneder om året og ærlig talt var det nogle dage et helvede at skulle ud fra 7-16 i regn og slud, så jeg nyder virkelig at pakke sammen og trække indendørs i november - marts og jeg tror også at jorden og regnormene har godt af at få lidt hviletid - men slippe havebøgerne i den tid, det gør jeg ikke;o)
Gid jeg kunne lade frøene sprede sig selv - eller i det mindste spire der hvor de er landet, men her driller sneglene, så jeg er nødt til at høste frø og så.
De gange jeg såede den røde klokkeranke blomstrede den desværre først når jeg var trukket ind i november, så det er da helt fantastisk at I har blomst nu!
Det er både sjovt og interessant at læse folks kommentarer med reflektioner over emnet. De er virkelig meget individuelle, som nu dig, der har den professionelle tid som gartner at se tilbage på.
SletSælgeren af klokkeranken påstod, at planten ville blomstre tidligt, og det fik hun så også ret i.
Jeg kan sagtens se pointen fra Ian Young - det er især løgkøb og -lægning her hos mig, der fylder i oktober, men jeg glæder mig hvert år til at køkkenhaven er gravet og løgene er lagt, for jeg elsker at krybe i hi og have bedre tid til at suse rundt i blogland og til at dyrke andre kreative sysler mere intensivt.
SvarSletIngen tvivl om at vintergækkerne er begyndelsen af haveåret igen for mange.
Det bliver spændende at se hvad du har blomst i til december i år.
For folk, der sår staudefrø, er det også en væsentlig aktivitet om efteråret. Nu er det jo efterhånden mange år siden, at vi har oplevet en vinter, hvor sneen dækkede jorden i længere tid; men oven på sådan en periode, opleves det helt sikkert, som om haven starter på en frisk, når sneen forsvinder, og planterne begynder at rære på sig.
SletEt litt mildere klima ville nok gjort hagesesongen lenger, men det varierer fra år til år. Enkelte år har klematisen blomstret til langt ut i november, og da starter julerosene...
SvarSletNå gjør vi som deg, deler og flytter planter, og planlegger neste år i hagen. I oktober blir det å sett en del løk, og å dekke til planter med granbar. Det kan bli ganske kaldt og dyp tele her, ganske lite snø som isolerer. Så egentlig holder vi vel på det meste av året, selv om vintersesongen er mye mer rolig:-)
Ha en fin uke/Eirin
Det lyder, som om vøres haveår ligner hinanden, bortset fra at vinteren er mere kold hos jer. Her er det ikke vinterkulden, der er skyld i, at vi mister planter om vinteren, men fugten i jorden.
SletInteressant indlæg. Hvis der ikke ligger sne i haven, er der næsten noget at lave i haven hele året, men jeg synes nu, at det er rart med en pause, hvor man kan samle energi. Vi har også snakket om at så grøngødning, men hvordan fungerer det, og hvad gør man om foråret.
SvarSletJeg kan også godt lide, at årstiderne har forskellige kadencer. Hvad grøngødningen angår, så visner planterne ned henover vinteren bortset fra den kløver, der indgår i blandingen, og så skal bedet vel graves eller fræses til foråret, ligesom hvis det havde ligget brak.
SletHej Marie!
SvarSletFörst tänkte jag att när trädgårdsredskapen är inne för vinterförvaring så är trädgårdssäsongen över, men riktigt så är det ju inte. Men här blir det en ganska lång paus, då man inte kan göra så mycket ute. Då blir det planering, och sådder. Känner inte att jag är riktigt igång förrän jag får sätta spaden i marken. Så mycket blommor i december, det får jag nog inte uppleva.
Ha en fin söndag /Marika
Jeg kan godt følge dig i, at når man stikker spaden i jorden, så føler man, at man er i gang med det egentlige havearbejde, og har man en hård og snefyldt vinter, må haven nødvendigvis gå i vinterhi.
SletDet er lidt sjovt at fundere over.... men i min optik så holder jeg havefri fra november til marts.... men selvfølgelig er jeg stort set hver dag er en runde i haven - og allerede mellem jul og nytår begynder jeg at kigge efter hvor langt juleroser, Cyklamen, vintergækker og erantis er kommet - men for mig så begynder haveåret rigtigt i marts, april når solsorten fløjter, aftenerne bliver lysere, ungernes leg kan høres ude fra vejen og køkkenhaven skal forberedes.
SvarSletDet er nok trods alt sådan, haveåret opleves for de fleste haveejere, vil jeg gætte på. Din kommentar giver mig lige pludselig en forfærdelig længsel efter foråret.
SletFor mig har haveåret ingen begyndelse og afslutning. Der er altid noget, man kan foretage sig derude, eller for den sags skyld ved computeren eller i bøgernes verden. Nu er livet i haven jo ikke bare arbejde, men også afslapning og nydelse, og haven kan jo sagtens nydes en vinterdag.
SvarSletHilsen Elna
Det er en vigtig pointe, du har til sidst i din kommentar - det er man nok tit tilbøjelig til at glemme.
SletHej Marie!
SvarSletDu lyfter titt som tätt intressanta frågeställningar om trädgårdslivet - det gillar jag! Utan tvekan har mitt eget trädgårdsliv förändrats drastiskt över åren och inte bara för att jag blivit pensionär.
I början var jag bara intresserad av blommande perenner och kunde inte riktigt förstå hur trädgården såg så förfärlig ut i slutet av sommaren. Med tiden ökade förståndet och en ambition jag fick var att ha en anständig trädgård under hela året. Det blev en annan typ av trädgård med mera barr, tydligare struktur men framförallt en trädgård som strävar mot en sorts upplevelse även om sommarsäsongen är över. Vi har också fått mildare vintrar och mindre snö så det har också förstås hjälpt till.
Numera sysslar jag alltid med trädgård även under kalla vintern. Jag letar information, jag uppdaterar växtlistorna med nya inköp som gjorts under säsongen. Kontrollerar att namnen är korrekta vilket inte är alldeles enkelt alla gånger men då finns ju bloggvärlden att fråga!
Så när jag tänker över din frågeställning så är det nog så att jag sysslar med trädgård året runt.
Hälsningar från ett regnigt Sörmland
"Et regnigt Sørland" lyder rigtig godt! Jeg kan nikke genkendende til det meste af din beskrivelse af dit haveår. For mange år siden læste jeg en bog, hvor forfatteren fremhævede vigtigheden af at have en struktur på haven, så den også er interessant at opleve om vinteren, og det er præcis noget af det, der også ligger mig meget på sinde.
SletHej Marie
SvarSletDet er et interessant indlæg, det satte de små grå i gang.
Mit haveår er snart ved slutningen, jeg føler det slutter når der ikke skal luges mere, eller klippes visne stauder, eller slås græs, og "høsten" er snart i hus. Og jeg nyder den pause, specielt meget i år=rå mængder af ukrudt.
Så nu kan jeg få gravet lidt nyt ud, og plantet, og lagt løg, og nuller meget mere rundt og nyde-og forberede til vinteren og næste spring. At gå rundt ude om vinteren er også rart. Det indre ur går ned i gear:-)
Hilsen Anette
Tak for din kommentar. Anette. Ja, en pause fra ukrudt og eventuelt dræbersnegle kan man godt føle et behov for. Det er en rar fornemmelse ikke absolut at skulle nå noget bestemt. Den daglige rundtur i haven bliver anderledes, men er stadigvæk en god oplevelse.
Slet