en værre redelighed

I går aftes, kort efter at vi havde spist aftensmad, udbrød Søren med stor forbløffelse i stemmen og ivrigt sekunderet af børnebørnene: "Hvad pokker er det?" Årsagen var, at han havde fået øje på denne store, knækkede gren på skovfogedtræet. Miseren var sket, mens vi sad  kun få meter væk inde i køkkenet, men  alligevel havde vi ikke hørt en lyd.Inde i grenen er der et hulrum og et fint lag sand, som dyr må have slæbt derinde via det hul i stammen, der er lidt længere nede. Da Søren inspicerede skaden, lå der en leopardsnegl og hyggede sig derinde.


Synderen er sikkert de mange æbler, træet har sat an, i kombination med den kraftige blæst, vi jævnligt har været udsat for henover sommeren.

Vi ved allesammen, at nyplantede planter er ekstra sårbare over for tørken, og rækken af azaleaer, som vi plantede i efteråret har vi da også holdt øje med, men nok ikke godt nok, for den forreste i rækken viser tydelige tørkeskader i form af visne blade. Dens blomster kom ikke til at springe ud, og smukt efterårsløv kan vi sikkert også godt vinke farvel til.  Alligevel er jeg ikke helt nede i kulkælderen, for planten har det i mine øjne ok og vender forhåbentligt stærkt tilbage næste år.


Sådan kan det gå. Det er faktisk mere mærkeligt, at syrenhortensiaen herunder, som blev omplantet i efteråret, ser ud til at have det fint, selvom det var en veletableret og rigtig stor busk, som blev skåret hårdt tilbage.


Et par blomster: leopardlilje/ belamcanda chinensis, som nærmest mod forventning har overlevet ude, og allium carinatum var pulchellum, som elsker varmen og tilsyneladende er ligeglad med tørken.


Kommentarer

 1. Ja man må nogen gange forbavses over både det ene og det andet. En gren der pludselig knækker i stille vejr, og en hortensia der overlever en flytning, det er ikke til at forstå, naturen er forunderlig. Flot at azaleaen har klaret det, mine små har det svært, nogle er døde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig. Vi ser reaktioner fra planter, hvor man bliver forundret både positivt og negativt. Det er underligt at tænke på, at da de azaleaer blev plantet i efteråret, regnede det så meget, at plæneklipperen lavede store spor i græsplænen.

   Slet
 2. Det var da voldsomt - men måske ikke når man bagefter ser hvor hul det var og hvor mange æbler der var på.
  Ja, sørgeligt med de tørre azaleaer, men jeg mener også at de nok kommer igen næste år. Lad os håbe det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Træet er nok over 100 år gammelt, så må man jo acceptere, at det bliver dårligere og dårligere. Ja, jeg vælger også at regne med, at buskene overlever.

   Slet
 3. Hej Marie

  Ja dette år får vi ny viden om de mest uventede planter der kan klare sig i denne ekstrem tørke.
  Noget af en gren der ikke ville være med mere. godt der er andre!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør vi. For nogle planter er tørken mere katastrofal end for andre. I grunden kan jeg godt lide, at der kommer mere lys ind i trækronen, så det er ikke en total katastrofe.

   Slet
 4. Det var da godt at det skete mens i var inde så der ikke var en der fik den gren i hovedet. Her røg der en stor gren af min gamle Magnolie sidste gang det blæste.

  SvarSlet
  Svar
  1. Interessant! Men blæsten har nu også været hård.

   Slet
 5. Oj... ..det var synd men hoppas trädet läker. En del skador syns ju inte utanpå. Tråkigt med dina nyplantera azaleor men jag tror som du - de kommer igen :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Umiddelbart ser træet ok ud så får vi se, om det holder. Man er nødt til at være optimist, og det gælder også azaleaerne.

   Slet
 6. Hej Marie!
  Tråkigt med trädet, hoppas det klarar sig utan grenen. Gamla stora träd är så fina. Saknar grenarna till mitt krikonträd, de gav så mycket skugga, men det kommer nya. Blåsten kan göra mycket skada. Hoppas dina azaleor kommer igen.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg også, det gør.Nu kommer der mere lys ind i kronen, og det må være en god ting.

   Slet
 7. Tenk om noen av barnebarna hadde fått den over seg! Det var jo en god ting at ikke det skjedde. Får håpe at treet klarer seg. Ja, naturen er forunderlig. Det går nok bra med dine azalea. Planter har en utrolig evne til å komme igjen. Dvs. det betinger at det snart kommer regn av betydning. Det som forbløffer meg her hvor jeg bor er at rundt her er det ingen gule blader på noen av de veldig store trær som vokser ute i naturen. Selv bjørkene som ofte får gule blader i tørke er like grønne. Noen har en teori om at det fortsatt finnes vann langt nede i grunnen etter all snøen vi hadde og som smeltet i vår. Mon det...

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu du nævner børnenebørnene, kommer jeg i tanker om, at de vil komme til at savne grenen, når de bruger træet som klatretræ. Også her holder de store træer på bladene, så jeg er ret overbevist om, at de har adgang til en form for vandreservoir.

   Slet
 8. Hei Marie.
  Godt at ingen fikk den over seg. Vind kan gjøre mye skade. Azaleaene dine vil nok komme igjen, bare vi får litt regn. Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lad os se lyst på situationen. Pessimisme er ikke godt for noget som helst.

   Slet

Send en kommentar