Så blev det juli

Og juli måned plejer at være liljetid og tyder også på at blive det i år på trods af det usædvanlige sommervejr. Lankon forsvandt for mig sidste år, så i år er den plantet i en høj krukke og ser ud til at trives med det.

Lilium formosanum pricei har derimod overvintret ude, men på et veldrænet og lunt plantested. Den korte stængel er helt efter bogen og skyldes ikke tørken.

Tørken kæmper vi vist ellers allesammen med, og det kan sommetider undre, når man ser, hvilke planter der lider, og hvilke planter der klarer sig ok. I skovhaven er den gamle kurvebregne temmelig medtaget, mens den store hosta Empress Wu ser uberørt ud bare to meter væk, selvom den blev omplantet i efteråret.


Frances Williams og den hvide astilbe ser også upåvirkede ud.


En bonus ved tørken er, at de store græsser i sensommerbedet ikke har vokset vildt og blodigt i år, så vi stadigvæk kan færdes på stierne. Det var umuligt sidste år. De sentblomstrende veronicastrum er dem,  der er hårdest ramt.

Tropaeolum speciosum har så dybe rødder, at tørken ikke kan genere den. Her slynger den sig i en pieris, som ellers bare er kedeligt grøn på denne tid af året.


Staudehortensia/ deinanthe bifida er virkelig vandkrævende, mærkeligt nok er det kun den ene af de tre planter, vi har, hvor bladene hænger. Alligevel skal de nok vandes nu, hvor knopperne skal til at springe ud.

For mange år siden stod der altid forskellige dobbelte geranier på min ønskeseddel, og jeg holder stadigvæk meget af dem som blomster. Planterne kan derimod være et problem med deres tendens til at vælte, og med deres spinkle vækst er opbinding en uskøn løsning. Det bedste, har jeg fundet ud af, er at finde en god nabo, som de kan mingle med og læne sig op ad.Sidste år lykkedes det mig at så blå kløver/ parochetus communis. Den har overvintret frostfrit og trives fint som krukkeplante. Planen var at plante et par stykker ud i haven, men det har tørken sat en stopper for indtil videre.


Lavendel kan ikke lide vores jord, så også den må leve som krukkeplante.  Den hvide herunder har vi på tredje sæson, og både vi og insekterne er glade for de næsten grålige blomster.

Kommentarer

 1. Ja, denne tørken rammer overalt, og noen planter takler det bedre enn andre. Til tross for at hosta består av mye vann og de skulle jo derfor også behøve mye vann, så ser de uforskammet friske ut likevel.
  Hvite lavendel har jeg også, men de ser grå ut ja. De dufter likevel godt.
  En blogg jeg leser her i Norge har også dyrket den blå kløver du viser. De er veldig fine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er i grunden underligt, at hostaerne klarer sig så godt. Den hvide lavendel har bestemt den rigtige lavendelduft.

   Slet
 2. Hej Marie

  Heroppe hænger bregnerne også ude omkring. ja vi lærer noget sådan en aparte sommer!
  Flotte Lankon du viser, mine heroppe er meget langt fra at skulle blomstre.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hænge er det rigtige verbum at bruge om bregnerne. Heldigvis er jeg ret sikker på, at de nok skal overleve, selv om de ser miserable ud. At vores lankon er tidligt på den, skyldes uden tvivl, at den bor i en krukke.

   Slet
 3. Jeg har forsøgt mig med Lankon flere gange, hvis jeg skal prøve igen, må den i en krukke som hos dig.
  Nogle af mine hostaer hænger meget, mens andre står strunkt og flot, det samme er tilfældet med bregnerne. Tørken må vi holde ud, men det er ret deprimerende at se, hvordan det meste hænger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Okay, så er jeg ikke den eneste, der ikke har knækket koden for, hvordan Lankon skal have det det for at overleve ude i haven. Ja, deprimerende er det, og selvom man deadheader og rydder op i bedene, ser haven stadigvæk lige trist ud. Det er vi jo slet ikke vant til.

   Slet
 4. Hei Marie.
  Tørken rammer. Hostaene står fint her, men det er verre med bregnene. Går og venter på liljene her. Kjøpte flere i høst. Er spent. Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ser heldigvis ud til, at liljerne ikke bliver hårdt ramt af tørken.

   Slet
 5. Hej Marie!
  Vilken otroligt vacker lilja, förstår att du ville ha den igen. Fantastiskt vacker blå färg på den dubbla geranium. Ser ut att ha varit riktigt torrt hemma hos mig med, medan jag var bortrest. Och det varma vädret fortsätter.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror faktisk, hele Skandinavien har været tørkeramt de seneste uger. Liljen synes jeg også er fin; man skal bare desværre ned i knæ for at kigge ind i blomsten.

   Slet

Send en kommentar