Vintergøremål

Når man har brændeovn, er et af vinterens gøremål at sørge for brænde to år frem i tiden, så det er en af de opgaver, Søren har travlt med for tiden. Også skovfogedtræet har måttet slippe en stor, hul gren, som dog ikke er endt som brænde, men som fuglehuse i forskellige størrelser. Søren har placeret et af fuglehusene diskret højt oppe i træet og forhåbentligt i sikkerhed for lækkersultne katte, og selve hullet i stammen finder fuglene sikkert også ud af at udnytte.

I køkkenhaven er der fundet plads til et par fuglehuse mere også skabt af skovfogedgrenen.


De sidste to fuglehuse er mere regelrette og lavet af affaldstræ, som på den måde holder op med at være affald-)
 

 Tyrkisk hassel/ corylus colurna bliver hverken til brænde eller fuglehuse lige med det første. Dertil er den for køn med de lange rakler og den furede stamme. Nødderne har vi endnu til gode.

Myrtebladet buksbom/ buxus sempervirens myrtifolia har jeg haft kig på et stykke tid, fordi jeg synes, den ligner en uformelig bjørn, som den står omgivet af buske med en meget lettere opbygning.

Selvom jeg ikke er en ørn med beskærersaksen, startede jeg i dag ved jorden og arbejdede mig opad, indtil jeg syntes, busken havde fået et passende udseende. I modsætning til andre buksbom, jeg kender, har den en lidt overhængende vækst, og jeg tror, den bliver rigtig flot med den nye tilvækst. 

I stalden har en potte med nerine stået iriterende i vejen, når jeg skulle arbejde ved mit plantebord. I dag reagerede jeg så på dette kraftige vink til mig selv om at se at få løgene plantet om. Potten så umiddelbart ikke specielt fyldt ud, dengang den blomstrede midt i november.


Alligevel åbenbarede der sig hele 13 sunde løg, da jeg tømte potten. Dem har jeg barberet lidt og delt i et A og et B hold og håber på mange flere blomster i 2019.


Vejrmæssigt har vi frost - tø, frost - tø, og det er slet ikke sagen og har sat sit spor på de to midterste adonisblomster.

Troldnød synes jeg, man ser mere og mere i haverne rundt omkring. Heldigvis, for det er en dekorativ busk, ligegyldigt hvilken farve blomsterne har. Vores, som hedder Jelena, har mindre blomster, end den plejer, hvilket jeg tror skyldes  de tre måneders tørke.

Til sidst en stynet pil med en indpakket gunnera i baggrunden. Da pilen var helt ung, fejede rådyrene op ad stammen, ellers ville barken have været skinnende gul.

Kommentarer

 1. Så flotte fuglekassene ble! Smart med gjenbruk. Beskjæring av trær er morsomt å gjøre, men jeg gjør det for sjeldent. Resultatet ble veldig fint!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også, fuglehusene er blevet fine, og er glad for,at jeg tog mig sammen til at beskære busken.

   Slet
 2. Hewj Marie

  Ja, det er så godt når man kan bruge det der passer så godt ind, sådan nogen hule stammer er super!
  Ja man må sige at det nuværende vekslende vejr har sat sine spor på meget af det der blomstrer nu, især det der er vtæt på jorden.

  Ha en dejlig onsdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, genbrug er i bund og grund en tilfredsstillende disciplin at dyrke. Sådan noget vejr kan vi nok forvente længe endnu.

   Slet
 3. Ja brænde må der til, Bent er godt med, så vi har brænde til nogle år, vores venner har et læhegn, han hjælper med at skove, det er vist snart tid igen. Nej hvor det pyntede på buksbommen, flot klipning.
  Men jeg hæftede mig mest ved den tyrkiske hassel, som nu også har fået rakler, der har heller ikke været nødder på vores endnu, jeg har hørt om nogle, som får rigtig mange nødder på deres, mon det har noget med alderen at gøre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores mænd har nok at se til 😊 Jo, jeg gætter også på, at de manglende nødder har noget med alderen at gøre.

   Slet
 4. Vilken bra idé att återanvända grenen ni tog ner. Dessutom smälter fågelholkarna in så fint när de har ett naturligt mosslager. Att fixa ved så det går att värma upp är ett stort jobb. Buxbomen blev väldigt snygg uppstammad.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Carina. Nu har vi hele 17 fuglehuse :-)

   Slet
 5. Hej Marie!
  Det var riktigt fina holkar, där kommer fåglarna att trivas bra. Trollhasseln är riktigt dekorativ, vacker färg. Vi har också varmt och kallt om vartannat, snön ligger kvar och det har kommit lite till i helgen.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er det så spændende, om fuglene accepterer de nye huse. Sommetider går der jo et stykke tid, før det sker. Et lille snedække kunne være fint til at beskytte planterne mod denne skiften op og ned i temperatur.

   Slet
 6. Hej Marie!

  Det blev en perfekt holk och jag tror att det stora hålet i trädet också kan vara väldigt tilltalande för en hyresgäst. Fåglarna gör sådan otrolig nytta i trädgården.

  Snygg blev den din Buxus! Jag är lite för feg när det gäller beskärning, känner att jag inte behärskar tekniken riktigt bra men jag måste ut med sekatören, så mycket blev ogjort i fjol.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, fuglene må vi gøre noget for at beholde i haven. Jeg kender godt den følelse, når man står med saksen i hånden og skal bestemme sig til, hvordan man bærer sig ad. Så fristes man til at opgive i stedet for, men i reglen går det vel ok. Figurklipning begrænser jeg til nogle få kugler.

   Slet
 7. Hei Marie.
  Fuglekassene ble fine. Gjenbruk er bra. Alt for mye kast og bruk i dagens samfunn.
  Flott ble buksbom når den ble beskåret. Annerledes enn de buksbom jeg har.
  Fin dag til deg.
  Hanne.Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan sagtens blive enige om, at vi smider alt for meget væk i dagens samfund. Ja, denne herhbuksbom virker mindre stiv, end dem vi ellers ser.

   Slet
 8. Godt at Søren er langt med brændet.Rart at være foran.Her er vi bagud,for vi plantede ny skov mens det var tøvejr og nåede ret langt med løvtræer fra 2m til 5m højde.De stedsegrønne venter vi lidt med.Haslerne har rigtig mange rakler i år,spændt på de tyrkiske nødder.Nerine er smuk.Det var det første løg,jeg bestilte hjem fra Bakker som barn og fik et lillebitte askebæger med som gave. Der findes en rigtig hængende Buxus, men den er gulbroget.Jeg kan slet ikke finde ud af klippe figurer.
  Mange hilsner
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Egentlig er vi ikke rigtig foran, for det kan vist komme til at knibe med brænde i 2021, og det skal jo helst sankes her på matriklen, synes Søen. En hængende buksbom lyder spændende, synes jeg. Betonen er smuk, ja, og så blomstrer den senere end de fleste andre løg.

   Slet
 9. Fuglekasserne er vældig godt lavet. Meget smukke og naturlige.
  Flot opstamning. Jeg har faktisk en hængende buksbom, måske det er sådan en du har. Buxus sempervirens 'pendula'.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Søren har været dygtig 😊 Nej, min buksbom er myrtebladet og ikke en pendula, som Anne Marie nævner. Dens kviste er lidt bløde, men hænger ikke rigtigt.

   Slet
 10. Hvor er I flittige! Jeg er vild med Sørens fuglehuse, du må huske at rose ham. Det klæder den uformelige bjørn, at den har fået lange slanke ben.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal jeg nok lade gå videre. Nu håber vi bare, at fuglene også kan lide dem.

   Slet
 11. Flotte fuglehuse, det var da en god måde at anvende den hule stamme.
  Vi har bare sne her, så alt er gået i stå. Javsen er også igang med at fælde træer, det er nu ikke til brænde, men til flis.
  Sjov pil, har du flettet den ? rådyr kan være hårde ved træerne, det døjer vi heldigvis ikke med mere.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes også, det er godt fundet på. Vi har 1-2 grader frost, så her sker der heller ikke det vildt store. Nej, pilen blev købt i flettet tilstand. Jeg ville gerne kunne flette pil selv, men tvivler på, at jeg nogensinde får det lært.

   Slet

Send en kommentar