Såtid!

Hvornår er det? Tja, det kommer helt an på, hvordan man dyrker sin have.  For nogen kommer den aldrig. Det er dem, der simpelthen ikke tænder på at så; men for de fleste starter såtiden sikkert på et tidspunkt i april/ maj, når jorden er varm og risikoen for nattefrost minimal.
cyclamen coum album

Min egen såtid starter typisk her omkring midten af januar med kuldekimerne, dvs de  planter, såsom stauder, buske og træer, som kræver kulde/ frost for at spire. Rent faktisk startede dette års frøsåning tilbage i midten af november, hvor jeg såede en flok cyclamen. De står nu lidt beskyttet i en flamingokasse og dækket af et lag grus. Dem har jeg stor tiltro til, da jeg normalt er rimelig heldig med at så cyclamen.

2018 var ellers et elendigt år, hvad frøsåningen angår. Jeg var slet ikke god nok til at holde potterne fugtige, så mange af dem, heriblandt næsten alle meconopsis, spirede ikke. Jeg har valgt at lade dem stå  og give dem en chance mere, men min mavefornemmelse siger mig, at varmen og tørken sidste år simpelthen brændte dem af, så der ikke er noget at komme efter.
En af de planter, der dog spirede fint og blomstrede allerede første år, var lobelia x gerardii købt hos det tyske frøfirma Jelitto. Den venter jeg mig meget af i år.

Jelitto fik jeg anbefalet af Tina Møller, engang jeg besøgte hendes staudeplanteskole Staudemarken i Nordjylland, og har siden jævnligt købt frø hos dem. Et fint køb hos dem tilbage i 2017 er også  solhatten echinacea green twister, som ses herunder.
I år har er det staudesalvien SALVIA nemorosa Merleau Blue, jeg vil forsøge mig med. Nu VIL jeg have etableret de store blokke med salvie, som jeg forgæves har fiflet med i mange år.



Lige før jul fik jeg tilsendt frø af en helt speciel mandstro/ eryngium pandanifolium Physic Purple fra planteskolen Special Plants, hvor jeg også har lånt billedet. På mine ældre dage har jeg fået en svaghed for kæmpestore stauder som denne, der under gunstige forhold skulle kunne blive 2 1/2 m. høj. Den hader vintervåd jord, og jeg ved, lige hvor den skal stå - hvis den altså bliver til noget.


I dag fik jeg besked om, at to poser med vermiculite kunne afhentes hos købmanden. Hvad jeg bruger det til, kan du læse på dette indlæg fra 2017 om vintersåning. Ellers kan billedet af potter, der er klar til at komme ud i kulden, give et vink.

Det letteste er unægteligt at lade planterne selv om at frøformere sig. Minusset er bare, at man på den måde får flere planter af en, der allerede vokser i haven, og som regel når man sår stauder, er det for at få nye ind. Sommetider kan man alligevel godt blive overrasket over f.eks. frøplanter af helleborus. Den halvfyldte cremefarvede med diskrete røde striber ligner i hvert fald på ingen måde nogen af dem, vi har i forvejen.

Kommentarer

  1. Spændende ting, du har gang i Marie. Skal de have frost efter at de er sået, eller kan du nøjes med at give dem frost før såning?
    Jeg glæder mig til at se dine resultater.
    Jeg er ikke så avanceret, at jeg kaster mig ud i kuldekimere. Jeg venter til +/- første april. Og jeg er ikke ret god til de, men lidt sjovt er det alligevel, at se de små spirer :-)
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. De skal have frost efter såning. Om man får det samme ud af at putte dem i køleskabet nogle uger før såningen, ved jeg i grunden ikke; men det er i hvert fald klart mest praktisk at så dem, stille dem udenfor og så lade naturen råde. Det er slet ikke så indviklet.

      Slet
  2. Spennende med disse frøsåddene dine! Jeg har kjøpt cyclamenfrø mange ganger men jeg har aldri satt de ut i kulden. De spirer etter ca 4 uker. Det er selvsagt mulig at de er kuldebehandlet fra før men det vet jeg ikke.
    Den lobelia du viser har en flott farge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Forrige sæson lod jeg potterne med cyclamenfrø stå køligt i vores soveværelse, og det er sikkkert lige så godt som at sætte dem ud. I år besluttede jeg bare for overskuelighedens skyld at sætte alle de frø ud, som det overhovedet var muligt at sætte ud. Ja, jeg kan også rigtig godt lide lobeliaens farve.

      Slet
  3. Det lyder spændende med blokke med salvie. Har du tænkt at plante blokkene imellem andre stauder i et staudebed?
    Jeg har aldrig prøvet at vinterså, jeg har en forestilling om, at det er svært. Hvis der kommer flere dage i træk med frost, sætter du så planterne ind i varmen?

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har jeg lige præcis. Vi har et bed med varme, mættede farver, og der har jeg prøvet at etablere store grupper af salvie rundt i yderkanten. Indtil nu er det ikke lykkedes ret godt; men nu sår jeg en stor portion salvie og prøver igen.

      Slet
  4. Hej Marie

    Det må man da sige frøsåningen i 18 var noget blandet - eller rettere - resultatet!
    Vi kan jo glædes over det der lykkedes:)
    Meconopsis med de små fine frø, ja hvorfor ikke - de nærtbeslægtede valmuer ved vi jo kan ligge irriterende længe i jorden og så pludselig spire de mest malplacerede steder.
    Det ser godt ud - dine potter parat til kulde!
    Og ja man bliver egentlig lidt glad når man ser hvordan de klarer det selv - og indimellem med uventet flot resultat!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, man skal ikke bare give op og smide potterne ud efter et enkelt forår uden spiring. Sommetider hører man folk fortælle om, hvordan frø helt uventet spirer efter 4-5 år; men så tålmodig er jeg nu ikke. I det hele taget er det en positiv og livsbekræftende oplevelse at se ting spire og begynde at gro, også derude i haven lige nu.

      Slet
  5. Jeg kan sagtens følge dig i, at det er spændende at følge med i, om de kommer op. Selvom jeg ikke er så tålmodig, men priklingen er slet ikke mig, oftes går mange af dem til under arbejdet, og hvis ikke så går det som med dine i 2018, bortset fra at jeg glemmer at vande. Men det er spændende ting, du har gang i, og med en vis portion stædighed, så går det jo, i hvert fald for dig :)

    SvarSlet
    Svar
    1. I en del af potterne er der så få frø, at jeg helt slipper for at prikle. Og der, hvor jeg prikler, drejer det sig oftest om robuste planter, som er lette at have at gøre med. Jelitto anbefaler, at salviefrøene sås enkeltvis i en plugbakke, så de små frøplanter generes mindst muligt.

      Slet
  6. Det er spændende at vinterså. jeg såede de første i december. Frø af min havehibiscus og af en virginsk vinterbær. Den er jeg særlig spændt på. Tilsyneladende er der allerede èn lille spire på vej, men jeg er ikke sikker.
    Påskeklokker lader jeg så sig selv i bedet. det giver det bedste resultat her. Selvom jeg har rigtig mange og faktisk napper frøanlægget af de fleste, så kommer der alligevel nogle nye hvert år.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Virginisk vinterbær er så flot. Den kan jeg godt forstå, du vil prøve at så. Jeg har nogenlunde samme politik som dig over for påskeklokkerne. Det ender i et værre rod, hvis man ikke sørger for at holde frøformeringen nede.

      Slet
  7. Hei Marie.
    Er ikke flink til vintersåing. Begynner først i mai/ april. Nydelig farge på lobelia.
    Fin kveld til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Så hører du sikkert til flertallet 😊

      Slet
  8. Vilken fantastisk tistel! Jag ska kolla om den går hos mig i Sverige :) Räknade mina fröpåsar i förmiddags och jag är redan uppe i ett drygt 60-tal. Då räknar jag inte grönsaker eller sommarblommor. Några är sådda som inte får ligga och några ligger i matkällaren på stratifiering. Men spännande är det... Helleborusen blev ju jättefin.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Held og lykke med tidslen. Jeg var på venteliste til frøene, og nu ser de ud til at være udsolgt, og som plante er den helt umulig at opdrive i Europa, er min erfaring. Det er rigtig sjovt og spændende at så frø.

      Slet
  9. Vintersåning har vi prøvet nogle år med nogle lette stauder, men ellers er det nok først hen i marts at det griber om sig her med såning af tomater og sommerblomster.
    At så alpevioler lyder skønt - du er både alsidig og dygtig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, tomaterne 🤔 Vi bestemmer hvert år, at vi kun vil købe nogle planter, for når jeg sår, ender vi med alt for mange planter. Hvordan det ender i år, ved jeg simpelthen ikke.

      Slet
  10. Hej Marie!
    Jag har inte börjat ännu, men skall ta tag i det, och lägga ut några boxar i snön. Det blir riddarsporre och några nya sorter av digitalis, som jag inte har sedan förut. Lika spännande att se hur det blir.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er simpelthen så spændende. Riddersporer har jeg desværre ikke held med, hverken som frø eller som planter.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer