skærtorsdagsbilleder

Den smukkeste og mest velduftende løgplante er i mine øjne pinseliljen med det rammende latinske navn narcissus poeticus recurvus.  Alletiders, at den springer ud til påske i år, hvor påskeliljerne er godt i gang med at takke af.

Hundetand er ikke nær så udbredt i danske haver; men i hvert fald mange havebloggere har fået øjnene op for skønheden hos disse forårsløg. Erythronium Joanna  Craighton Cover Girl er en særdeles vellykket nyere krydsning med smukke blomster og en sund og kraftig vækst.


Her har hvidblomme/ leucojum aestivum fundet sammen med en hvid løjtnantshjerte. Hvidblommen kan man godt se er i familie med dorothealiljen; men den blomstrer senere og er højere og har en stivere og mere opret vækst. Den er virkelig en fin og nem haveplante.


Tulipaner holder kun kort tid i vores lerjord. I 2017 lagde jeg løg i skovhaven af Darwin tulipanen Light and Dreamy, som blev anbefalet rundt omkring som et løg, der ville komme igen. Nu to år efter er nok kun en tredjedel tilbage; men blomsterne er stadigvæk fine og sunde.

Vores raftehegn var ved at smuldre væk, så Søren har givet sig selv det påskeforsæt, at det nye skal være sat op, inden påsken er forbi. Vi har valgt lidt større mellemrum mellem rafterne denne gang, for at der kan slippe mere lys igennem.

Lige nede foran ham står jeffersonia dubia/ plagiorhema dubium, som har de smukkeste blå blomster; især i skyggen er farven utrolig fin. Det er desværre ikke en plante, man skal vælge at bruge som bunddække.

Ved siden af den står glaucidium palmatum, hvis blomster nok er en kende mindre, end de plejer at være. Det skyldes sikkert, at hvad vand, der måtte være i jorden under tørken, blev drukket af det tørstige hjertetræ.

Rhododendron schlippenbachii får genvalg i dag. Den bliver ikke smukkere end nu, hvor den står med både blomster og knopper.

Kommentarer

 1. Hej Marie, så smukke billeder af blomsterne i haven. Godt med Tulipaner der kommer igen. Her er der stadig de gamle Appledorn sorter der kommer år efter år. De bliver så til buketter når jeg synes farven larmer for meget. Erythronium Joanna er meget smuk måske der skulle bo en her også

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anne. Ja, det er så kedeligt, når det kun er syge tulipanblade, der dukker op. Joanna kan jeg kun anbefale.

   Slet
 2. Så deilige blomster i din hage! Tulipaner har jeg mer eller mindre gitt opp her. Hundtenner er en utrolig vakker blomst. Jeg gjør mitt beste for å forstå dansk, og her kommer et spørsmål. Hva er forskjellen på lehegn og raftehegn? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Et raftehegn er sådan et, som Søren er i færd med at lave, mens et læhegn består af levende træer eller buske. Tulipaner er jeg også tæt ved at give op overfor, men kan alligevel ikke lade være med at prøve nogle enkelte nye.

   Slet
 3. Hej Marie

  Ja, den er nu lækker Erythronium 'Joanna'!
  Det er mit indtryk at mange af de rene arter af Narcissus har en yderst behagelig duft.

  Ha en glad påske

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den, ja. Måske skulle man bruge påske til en dufttest af narcisser😊

   Slet
 4. Hej Marie!

  Tack för tipset om Joanna, noteras för jag är svag för dessa vårens skönheter. Du har så mycket fint som tittar upp men för första gången sedan vi blev bekanta i bloggvärlden ligger ni inte så mycket tidigare som jag annars är van vid. Vi har sommarvärme här helt plötsligt och det är bara april.

  Gott med en "handy man" i trädgården, det behövs ibland!

  Glad Påsk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Efterhånden har vi blogget så længe, at vi kan følge med i historikken for hinandens haver - og det er da en gave. Jeg frygter lidt, at vi i år er på vej ind i en af de forfærdelige tørkeperioder, som du kun kender alt for godt. Der er en vidunderlig friskhed over de forårsblomstrende planter.

   Slet
 5. Ja pinseliljerne er fine, mine er ikke i blomst endnu ej heller R. schlippenbachii. Gad vide hvor man får Erythronium 'Joanna', den kunne jeg godt tænke mig.
  I har åbenbart heller ikke gæster i påsken, så kan man nå at få lavet en masse i haven i det gode vejr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Joanna fik jeg fra en engelsk planteskole, men med Brexit bliver det nok mere bøvlet. Vi var til fest i går, og det bliver vist vores påskefestivitas i år. Vi ser frem til nogle gode timer i haven.

   Slet
 6. Pinseliljer dufter så dejligt. Mine er slet ikke begyndt endnu. De er altid sent på det, måske fordi de er af en meget gammel sen sort. De stod her da vi købte for 35 år siden, såå.
  Hundetand har jeg fået øjenene op for herinde. Og jeg skal have nogle når jeg har fået ryddet de 2 rhododrendron der ser så pistne ud og lave et fint skovbund, men tiden kniber endnu.
  God påske Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Pinseliljerne har jeg en ekstra blød plet for, og at de har en historie i haven, gør det kun endnu bedre. En lille flok af vores stammer fra Sørens barndomshjem, men jeg har nu også købt nogle nye. Det er godt med nogle fremtidsplaner.

   Slet
 7. Hej Marie!
  Så vackert med allt som blommar. Påskliljor och pingstliljor får jag vänta på ett tag till, Har köpt några att ha i krukor, men de i rabatterna dröjer. Men så är det bara april, så det är fortfarande tidigt hos oss. Har satt lökar av Leucojum, nu hoppas jag bara att de visar sig, har haft den flera gånger men den försvinner efter ett tag. Värmen har kommit, lite ovant efter de riktigt kalla dagarna.
  Ha en Glad Påsk!
  /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, i krukker kommer der hurtigere gang i blomstringen. Det er rart at have, mens man venter på, at jorden i haven bliver varm, og der kommer gang i blomstringen derude. Her kan vi også forvente nogle varme påskedage.

   Slet
 8. Härliga bilder av många av mina favoritväxter. Hägnet var vackert ska komma ihåg för det var en bra lösning när lätt skugga behövs. Presidentsippan blommar här också men pingstliljan har ett par veckor kvar. R schlippenbachii är en av de vackraste som finns och jag är besviken att jag inte fick den vita varianten när jag beställde.

  Ha en fortsatt fin Påsk! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Så du har også favoritter blandt forårsblomsterne 😊 Ja, hegnet slipper lyset igennem, og så har det et rustikt præg, som vi godt kan lide. En hvid schlippenbachii har jeg aldrig set - den må være smuk.

   Slet

Tilføj en kommentar