blodurt/ sanguinaria, camellia og drivhusgodter

Dagen i dag har været en helt vidunderlig sommerdag. Datoen kunne lige så godt have heddet noget med maj eller juni i stedet for april.
Det gælder om at være klar, når solen skinner, hvis man vil tage billeder af de forskellige blodurt, for de lukker i, lige så snart solen forsvinder. Sørens favorit er den  fyldte, mens jeg er rigtig glad for de to til venstre. Den nederste hedder Star og den sartrosa foroven Amy.


Det var introen. Her kommer første akt med fire kameliaer, hvor de to første gror ude i haven.  Den første sprang ud som stribet i år - det har vi ikke set før. Det er en sasanqua kamelia, som blomstrer efterår og tidlig vinter i Kina og Japan; men det skal vi nok ikke forvente at opleve.


Den næste (Les Jury) plantede vi permanent ud i skovhaven i november 2017, så vi var særdeles omhyggelige med at vande den under tørken sidste år, og den ser ud til at have klaret sig rigtig godt. På det store billede ses den i morgendisen.


De sidste to ( Nuccio's Cameo og Jury's Yellow) står i drivhuset. Nu meldes der om nattefrost i den kommende uge, så de kommer nok først udenfor til påske.


I England bliver der hvert år arrangeret konkurrencer og shows, hvor man kårer den mest perfekte kameliablomst. Mange andre blomster er selvfølgelig også smukke og symmetrisk opbygget; men i mine øjne er en kameliablomst lige en my mere perfekt.

Anden akt handler om andre beboere i drivhuset. Den første er den kønne og lave, men ikke hårdføre klematis Pixie.


Den næste er lærkesporen corydalis ellipticarpa, som jeg lavede dette indlæg om i januar. Planten her er udviklet af en bådformet gevækst eller knold, jeg satte i en potte i drivhuset sidst på sommeren sidste år. En flot og speciel plante.


Den sidste drivhusplante er cyclamen creticum, som ikke kan klare sig ude i haven. Den er normalt hvid eller sart rosa, så jeg skal vist have en snak med Kirsten Andersen, som jeg har købt den af, om, hvordan det hænger sammen. Måske er det en krydsning, jeg har fået.

Nu er vi nået til epilogen i form af pæonen veitchii woodwardii  med de første udsprungne blomster. Den såede jeg selv for 25 -30 år siden, og den kommer trofast år efter år med sine blomster længe før alle andre pæoner.


Kommentarer

  1. Sikken en masse skønheder du viser i dag. Ja det har været en skøn forårsdag, selv hos os har det været godt, vi sad på terrassen og drak kaffe. Min Pixie er sat uden for pavillionen, men det kan godt være, vi skal tage den ind i næste uge. Jeg frygter for mine blomstrende rhododendron og camelierne. Hvor er dine blodurt flotte, jeg kan godt lide de dobbelte, men de enkelte er nu også smukke.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er så mange smukke ting at glæde sig over lige nu, og vejret var helt forunderligt. Her er en del rhododendron også begyndt at springe ud. Hvis blomsterne tager skade, må vi bare acceptere det og eventuelt pille de mest medtagne af. Måske har din Pixies vænnet sig til at stå ude, inden nattefrosten vender tilbage.

      Slet
  2. Hej Marie!
    Värmen hoppas jag kommer hit, det har varit kyliga dagar trots sol. Så mycket fint du visar, du har så många spännande och vackra växter. Blev riktigt förtjust i Pixie, får försöka se om jag hittar den.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. I april ved man aldrig, hvordan vejret bliver. Den ene dag er det koldt, og så har vi pludselig sommertemperaturer. God held med at finde pixie.

      Slet
  3. Hej Marie

    Ja, sikken en flot stribe dage!
    Blodurt er nu lækker, og du har dem alle - 'Amy' er morsom med de 3 mere grårosa kronblade.
    Morsomt med P. veitchii woodwardii. den tidligste, jeg har ikke set andre, og så fra frø og de mange år - imponerende!

    Ha en dejlig søndag

    SvarSlet
    Svar
    1. Her til morgen er det helt overskyet og køligt, så måske er vejrskiftet allerede begyndt. Lækker er det helt rigtige ord at vælge om blodurt, og plænen er efterhånden blevet en fast bestanddel af haven på linje med træer og buske.

      Slet
    2. Pæonen og ikke plænen, selvfølgelig 😞

      Slet
  4. Så utrolig mye fint du har i blomst nå! Blodurtene er bare så vakre, og jeg får være diplomatisk og si at jeg liker alle sammen :)
    Camellia må være fantastisk å ha ute i hagen. Det blir bare en drøm her dessverre. Du har jo mye fint i drivhuset også, for Pixie er helt nydelig. Likeså den lille cyclamen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Før i tiden, da jeg arbejdede, mindede jeg altid mig selv om at nyde maj måned i haven. I år har april virkelig masser at byde på. Ikke underligt i betragtning af, at vi hernede næsten ingen vinter har haft.

      Slet
  5. Hvor har du altså mange smukke planter, Marie - jeg er vild med dine blodurt, er de svære at dyrke?
    Og camelia - altså for nogle skønheder og jeg vil da give dig ret i de smukke symmetriske linjer. Det er virkelig nogle dejlige planter, men de skal dækkes om vinteren, ikke?
    Pixie er skøn, vi havde den i en krukke for en del år siden, men havde ikke fattet at den ikke var hårdfør :(
    God søndag

    SvarSlet
    Svar
    1. Blodurt, især den fyldte, er helt uproblematisk hos os. Jeg kan vise, hvordan de står, i et senere indlæg. De Camelia, der står i haven, dækker vi ikke. De skal stå beskyttet for vind og morgensol fra øst i surbundsjord. Så har vi erfaring for, at de trives ok. Ærgerligt med din pixie.

      Slet
    2. Tak for svar. Du må gerne vise mere om dine blodurt - den kan da vist godt tåle en udbredelse.
      Mht. camelia så har vi vist ikke nogen steder i haven der er helt beskyttet for vind, så jeg må nok afstå fra at prøve og så nyde dine i stedet for.

      Slet
  6. Forleden genså jeg med glæde programmet om 'kameliamanden' fra DR. Det er sådan meget smuk blomst, som han viser mange af. Man kan kun blive begejstret. Du kender sikkert godt udsendelsen.
    Vi har 'desværre' været til indendørs familietamtam i weewkenden, men der kommer heldigvis andre dage, for hvor har det dog været sommerdejligt.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Udsendelsen blev genudsendt sidste år, tror jeg, det var, og jeg så den med stor fornøjelse - blev endda inspireret til at købe en af de planter, han anbefalede. Her til morgen ser vejret bestemt lovende ud.

      Slet
  7. Hei Marie.
    Du viser stadig nye planter. Alltid moro å kikke innom bloggen din.
    Kamelia har jeg ikke erfaring med. Kanskje jeg skal prøve?
    Flott blodurt.
    Fin uke til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er et godt lille univers, vi har, hvor vi udveksler vores haveerfaringer. Tror du, kamelia kan klare jeres vinter? I vinterbeskyttet krukke går det selvfølgelig fint.

      Slet
  8. Hej Marie!

    När blodörten blommar, då är det högtid i trädgården. Den är så speciell, vita blommor har ofta en nyans till som gör att de sällan är riktigt kritvita, ibland kan de se lite grådaskiga ut. Inte blodörten, den är så skinande vit och så underbart vacker.

    Exotiskt värre med blommande kamelia i trädgården!

    Ha det så gott i din vackra vårträdgård!

    SvarSlet
  9. Ja, højtid dækker fint oplevelsen. I det hele taget er de efemere forårsstauder, som visner helt væk, nogle af de allermest fascinerende haveplanter, der findes. I virkeligheden har vi vel allesammen eksotiske planter i haven, men du har nok ret i, at netop kamelia virker ekstra eksotiske. Alligevel synes jeg, de falder godt ind i helheden.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid