Julihaven

Solen og varmen gør godt oven på den fugtige periode, vi havde henover weekenden, men de høje temperaturer tapper energien og gør det svært at arbejde både ude og inde, så indlægget i dag har mest karakter af spredt fægtning.
For to år siden lavede vi et primitivt klematisstativ om til skovhaven i form af tre ben med med en fuglerede på toppen; men det er først i år, at klematissen blomstrer. Jeg tog en bid fra et bed med tre forskellige klematis og kan nu konstatere, at det er Romantika.


Bagved trebenet skimtes en blomstrende busk, som er rhododendron prunifolium. Sidste år var den en skygge af sig selv og jeg besluttede, at den skulle beskæres kraftigt. Det glemte jeg at få gjort, og i år har den udviklet sig til en solid busk på små to meter, så nu tror jeg, den skal have lov til forblive en høj busk.

Det går hurtigt med liljeblomstringen. I går var der en enkelt udsprunget blomst i Leslie Woodriff, og i dag er der fire.

Det forekommer mig, at hostaerne blomstrer specielt kraftigt i år. Her er det Blue Cadet, hvis blade i starten er stålblå, men nu nærmest er grønne.

Dahlierne har været lidt problematiske de sidste to år. Creme de Cassis knoldene tørrede ind til ingenting henover vinteren, så de nye knolde forspirede jeg i en krukke, hvor de har fået lov til at blive stående.

Roscoea/ buddhablomst/ falsk orkide har jeg ikke haft succes med i haven. I år forsøger jeg lykken med beesiana med sartgule blomster i en krukke, og den ser så kraftig ud, at jeg godt tør plante den ud først på efteråret.
       
Blomsten er ret diskret, men i denne krydsning er den omgivet af en håndfuld rødlige blade, som bestemt gør noget godt for planten rent æstetisk.

På insektfronten er der vildt mange svirrefugle og små humlebier, men meget få sommerfugle, efter at de mange tidselsommerfugle er forsvundet. Der var dog en enkelt nældens takvinge i dag, som holdt til på russisk mandstro.


På det næste billede kunne det vel også godt ligne en rød sommerfugl inde midt i indianermynten.

Hvid kvæsurt/ sanguisorba er et ret vidt begreb - jeg er glad for dem allesammen. Det er bare trist, at de varsler, at sensommeren er godt på vej.

Kommentarer

  1. Flot fuglerede clematis. Godt du glemte at beskære R. prunifolium :) Jeg synes også, at der er mange hostablomster i år. Sensommeren er på vej, det er der ikke noget at gøre ved, hver tid har sin charme. Der kommer andre farver i haven. Der må godt blive skruet ned for varmen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg var ikke klar over, at prunifolium gerne vil opad, så jeg har sådan set altid beskåret den forkert. Sensommeren holder jeg også meget af, men det ærgrer mig bare, at tiden sådan flyver afsted.

      Slet
  2. Hej Marie

    Ja nætterne er blevet mærkbart længere - og de lover stadig vejromslag i næste uge, vi få se!
    Spændende med din Rhododendron prunifolium, der er så meget der måske så medtaget ud sidste år men alligevel har klaret sig og kommer stærkt tilbage.
    Leslie W er jo en af de seneste, jeg er spændt på mine i Sverige...

    Ha en dejlig sommerdag

    SvarSlet
    Svar
    1. Hortensierne står og småsover i sommerheden, så de vil være taknemmelige for noget regn. Ja, prunifolium er et eksempel mere på, at man skal være varsom med at dømme triste planter ude.

      Slet
  3. Imponerende blomstring hos deg! Romantika har jeg også og den er så fin på sensommeren. Det er et skifte i hagens blomstring igjen ja, og nå går det mot mørkere tider igjen. Vi får holde ut heten, for den blir ikke så langvarig. Sanguisorba er så fine!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er fint med de klematis, som har to blomstringer. Nej, ifølge vejrmeldingen får vi jo allerede køligere vejr i weekenden. Så skal jeg rundt og rydde op i bedene; i disse dage er det simpelthen for varmt.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Värmen har kommit till oss också efter några veckor med blandat väder, och mycket regn. Klematisstödet är riktigt fint och pricken över i är det skojiga fågelboet. Mina dahlior har inte riktigt kommit igång ännu, Creme de Cassis är riktigt fin. Vi har många fjärilar som flyger omkring , det är mest vita kålfjärilar, har bara sett några enstaka påfågelsöga. Din bild med fjärilen på det blå martornet är snyggt. Hostorna blommar rikligt också hos mig.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi nok haft nogenlunde de samme vejrforhold her i juli. Måske skal jeg være mere tålmodig med vores daglige, men nogle af de dem, jeg har lagt, er ikke dukket op endnu, så det lover ikke godt. Forhåbentligt vil sommerfuglene dukke op i august, så vi kan nyde synet af dem, når de flagrer fra blomst til blomst.

      Slet
    2. Vores dahlier ikke daglige 😟

      Slet
  5. Det er en fin serie blomster, du viser. De er ikke brændt af, men ser derimod så friske ud. Jeg var også glad for at få lidt varme, men 33 grader, som vi havde i går, er nu for meget, og så går det lidt for hurtigt med blomstringen.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Elna. Vi har også været heldige med at få regn, inden det hele blev for tørt, så haven ser faktisk helt frisk ud.

      Slet
  6. Fantastisk clematisstativ. Det klæder planten godt. Min Romantika har blomstret siden midt i juni og har fortsat mange knopper. Den er helt vild i år :-)))
    Hvor heldigt med din rodo.
    Jeg har vist kigget på din rosa kvæsurt før og konstateret, at den bliver for stor til mig. Hvad er det den til højre hedder? Den er simpelthen så yndefuld.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores oprindelige Romantika har været lige så blomsterrig som din, mens aflæggeren lige skulle tage tilløb. Kvæsurten er jeg usikker på. Måske er det White Tanna. Den er ca. en meter høj.

      Slet
  7. Hei Marie.
    For et flott clematisstativ. Sent svar på innlegget ditt. Har latt dataen være i sommervarmen.
    Fortsatt god søndag.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det. ja, det er ikke computeren, der lokker mest her i sommervarmen, det forstår jeg udmærket.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring