fem liljer og en rose

Ingen indledende manøvrer i dag - jeg kaster mig lige ud i de udvalgte planter.
Lilium formosanum pricei er en finurlig lilje - på samme tid stor og lille. Den længste stængel er kun 26 cm lang, mens blomsten måler omkring 14 cm. Det allersjoveste er, at der i år er dukket en håndfuld små, græslignende frøplanter op rundt omkring planterne. Dem tror jeg, at jeg vil lade stå og passe sig selv.


Det ser ud, som om vi har haft held til at skabe et miljø, den trives i, en lun og veldrænet plet foran stenene, der danner sydkanten i spaltebedet.

På et tidspunkt i udviklingen ligner knoppen nærmest næbbet på en pelikan. Jeg har et par gange set løg eller småplanter af den til salg på plantemarkeder i sensommeren og kan absolut anbefale, at man forsøger sig med den.

For to indlæg siden viste jeg kæmpelilje/ cardiocrinum giganteum. Der er en enkelt blomst tilbage, men heldigvis udvikler den iøjnefaldende frøstande henover sensommeren, og begyndelsen til  dem kan allerede anes.

Meget mindre iøjnefaldende er cardiocrinum caudatum var. glehnii. Dels er blomsterfarven nærmest grøn, dels er højden under en meter. En større flok ville sikkert se godt ud, men en enkelt plante i blomst forsvinder næsten blandt de andre planter i bedet. I virkeligheden ville den nok have gjort sig allerbedst i et stenbed.

Hybridliljen Lankon mistede jeg i haven første gang, jeg anskaffede den. Derfor bruger jeg den nu som krukkeplante, og det er gået fint indtil videre med at overvintre løgene på den måde.

Der eksperimenteres jo hele tiden med at skabe nye liljehybrider, og ind imellem lykkes det bestemt at skabe liljer, som både er smukke og sunde og formeringsvillige; men sandt at sige tilhører jeg personligt den gamle skole, der foretrækker de rene arter som f.eks. lilium canadense. Desværre har jeg endnu ikke helt  knækket koden til at få den til at trives godt og formere sig.; men jeg har ikke givet op :-)

 En enkelt rose: Red Eden/ rød Willestrup er en forholdsvis lav slyngrose, som i størrelse passer godt til Sørens rosenstativ.

Red Eden har ikke noget som helst med den ægte Eden/ Willestrup at gøre.

Hvorfor den så alligevel har fået det navn, har jeg ikke kunnet finde ud af, men gætter på, at årsagen skal findes i de utroligt fyldte og velduftende blomster.

Kommentarer

  1. Så søt din lilje er, og den ligner veldig på et nebb ja :)
    Lankon har også vært solgt her i Norge, men jeg tviler veldig på at den overlever her. Den er så vakker, og den er så dekorativ med de vinrøde flekkene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg deler dit syn på Lankon, og det er ærgerligt, at den ikke er mere robust.

      Slet
  2. Jeg er sikker på, at man skal have øjnene med sig og se godt efter i din have, det skal man også i min, men sådanne små fine planter har jeg vidst ikke.
    Du skriver til sidst, at du tror, at rosen har fået navnet på grund af den fine duft og de meget fyldte blomster. Willestrups Eden har godt nok meget fyldte blomster (så det kniber at springe ud hos mig) men duft har den ikke her.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ved spaltebedet er jeg vant til at have øjnene med mig, så det hjalp mig sikkert på sporet. Nå nej, Eden dufter vist heller ikke her. Når det regner meget, er Eden et sørgeligt syn, men i år er den flot.

      Slet
  3. Hej Marie

    Spændende din Lilium formosanum var pricei, den eneste formosanum der er nogenlunde hårdfør, og ja mon ikke dit gode dræn hjælper der også?
    Lankon har klaret 3 sæsonner for mig i värmland men er blevet mindre år for år.
    L. canadense siges at trives med en konstant høj luftfugtighed, det er ikke så nemt hos os...

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har ikke prøvet formosanum i almindelig højde, så der har jeg ingen erfaringer. Tre sæsoner er vist flot gået af din kanin. Både fugt og dræn har jeg fundet ud af, at canadense kræver.


      Slet
  4. Hej Marie!

    Ett trevligt inlägg om liljor, L. formosanum pricei ser riktigt spännande ut med sin långa hals. Kul med de små fröplantorna som tittar fram. Jag gissar att den liljan knappast är härdig här, jag har aldrig stött på den i alla fall.

    Ha det så gott Marie!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak i lige måde, Gunilla. Jeg kan se, at Lankon første gang blev vist på Chelsea i 2011, så måske er udbuddet stadigvæk forholdsvis begrænset. Jeg har desværre ikke set kommentarer om dens hårdførhed eller mangel på samme.

      Slet
  5. Sånne vakre liljer og roser som blomstrer i hagen din. Vi ligger litt etter her hos meg og liljene er fortsatt i knopp. Gleder meg til de slår ut. Det har vært et stort problem med liljebiller i år. Jeg har jaktet daglig på de røde monstrene.
    God sommer.
    Hilsen Jannicke

    SvarSlet
    Svar
    1. De frække, røde biller kan virkelig pille pynten af enhver lilje. De er ellers et af højdepunkterne i julihaven.

      Slet
  6. Hei Marie.
    Fine liljer og Lankon er helt fortryllende. Liljene begynner å komme her også. Har ikke sett så mange liljebiller her i år.
    Fin dag til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, fortryllende dækker fint. Vi har heldigvis også været forskånet for liljebiller i ret stort omfang.

      Slet
  7. Hvor er den 'sjov' din Lilium formosanum pricei fordi blomsten er så stor i forhold til højden. Elegant blomst i øvrigt.
    Og ja, cardiocrinum caudatum var. glehnii kunne være flot i flok. Måske nok i stenbed, men den klæder nu frodigheden helt fantastisk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, pricei er i grunden ret elegant, selvom man skulle forvente en lang stilk til det store blomst. Placeringen af glehnii kan under alle omstændigheder ikke gøres om, for løget dør jo efter blomstringen, men jeg kan jo håbe på, at den har dannet nogle sideløg, som jeg kan lege med.

      Slet
  8. Hej Marie!
    Vackra liljor och rosor. Liljorna börjar så smått att slå ut hos mig, skall bli spännande att se de nya som jag beställde. Lankon är riktigt fin.
    Trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Liljerne i juli er et af højdepunkterne, synes jeg, og nyaskaffelser er det altid spændende at se i blomst første gang.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Mellemtiden

Decembers udfordringer