Et minibed plus det løse

Lad os starte med det løse. I skovhaven har vi skåret en taksbusk tilbage, som er vært for clematis vit. venosa violacea. Jeg skulle lige Google det lange navn og fandt i samme ombæring ud af, at den stammer helt tilbage fra 1882. Den har ellers et moderne udtryk i mine øjne.


I bedet overfor står der en bregne, vi hjembragte fra markedet i Kiekeberg i april. Blechnum chilense/ chilensk kambregne er ikke 100% hårdfør i Danmark, så sidste gang, vi havde den, voksede den i en krukke og blev taget ind om vinteren. Det blev jeg træt af og plantede den ud et beskyttet sted. De første par år vinterdækkede jeg den med grangrene. Det gik godt, omend den ikke ligefrem voksede, indtil jeg glemte vinterdækningen, hvorpå planten prompte gik ud. Åbenbart er jeg ikke blevet klog af skade, for jeg har tænkt mig at gentage "successen" bare med en anden placering. Jeg har dog en noget bedre mavefornemmelse denne gang, især fordi bregnen er vokset godt siden plantningen.

Nu jeg er ovre i bregneafdelingen, viser jeg lige en temmelig speciel fjerbregne, athyrium filix-femina ‘Dre’s dagger’

Der er to ting, der udmærker den i forhold til andre fjerbregner, dels at bladene sidder sådan, at de sammen former et X , dels at der dannes en dusk for enden af hver stilk og faktisk også hvert eneste blad.

                                                    


Nu til minibedet. For fem år siden i New York så vi kinesertræet/ koelreutia blomstre på livet løs, så sådan et måtte vi da også have. Problemet var at finde en god placering, fordi vi i forvejen har masser af træer i haven. Løsningen blev et lille cirkelrundt bed i græsplænen. Der blev målt op på mange forskellige måder, for de to bede, træet står imellem, er nøjagtigt spejlvendte i forhold til hinanden, så proportionerne ville blive forrykket, hvis det nye bed ikke blev anlagt helt præcist.

Bedet blev afgrænset af jernringen fra et hjul fra en stivvogn. I dag har træet en fodpose af pink stauder.  I forgrunden til venstre står  en staudesalvie, til høje ses en kombination af campanula punctata og en stjerneformet geranium ( formentlig oxonianum thurstowianum), og i baggrunden til venstre er det campanula x pink octopus.



Pink octopus er en krydsning mellem punctata og takesimana, som ses herunder. Mærkeligt at den så har fået sådan en fliget blomst.

Tone i tone kan godt blive lidt for tamt for min smag. Det skulle ikke undre mig, hvis der en dag pludselig står en salvia caradonna i bedet.

Formklipning er overhovedet ikke min force; men da jeg på et tidspunkt stod med en kasse stiklingeplanter af buksbom, som jeg ikke havde en bestemt plan for,  kom jeg på den ide at bruge dem til at danne en stiliseret blomst her i bedet. Den dukker op, når stauderne er visnet ned, og danner baggrund for løgplanter og primula om foråret.

Tilbage til det løse. Roguchi  svigter aldrig, og det er en daglig fornøjelse at passere forbi planten til og fra dagens gøremål.

Liljen Eyeliner står lige i nærheden og overrasker med de raffinerede farver, når man går tæt på blomsten, som umiddelbart på afstand ser rent hvid ud.

Kommentarer

  1. Jeg har et par gange set billeder af de små stjerne-geranier. Jeg MÅ have en. De er så fine. Det samme er octopussen.

    SvarSlet
  2. Stjernegeranierne er så dygtige til at mingle med naboplanterne uden at oversvømme det hele.

    SvarSlet
  3. Smuk Bregne, men hvorfor skal de have sådan nogen halsbrækkende navne. Det med navne på mine Bregner har jeg opgivet. Den der octopus har jeg også haft, men kunne slet ikke styre den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, det er, som om bregnenavne er meget mere besværlige end andre planters navne. Så har vi ikke samme erfaring med blæksprutten, for den forsvandt for mig, første gang jeg havde den.

      Slet
  4. Hej Marie

    Ja, eyeliner er nu en flot spændende lilje!
    Spændende bed med kinesertræet, fin kombination med det klippede.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Buksbom figuren ligger nok i virkeligheden uden for min komfortzone; men sommetider skal man jo udfordre sig selv for ikke at ende i ren rutine.

      Slet
  5. Roguchi er så fin. De små clematis kommer litt i skyggen av de store med prangende blomster. Det er jo litt synd, for de fortjener mer oppmerksomhet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jeg helt enig i. Især de ikke klatrende synes jeg har noget helt andet at byde på.

      Slet
  6. Jeg har mange stjernegeranier, de gror som ukrudt her. Jeg har også en kambregne, men navnet er for længst væk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Min stjerne geranium er ikke så gammel endnu. Måske går den amok, når den bliver lidt ældre, men det håber jeg nu ikke, for jeg kan godt lide den.

      Slet
  7. En salvia caradonna vil sikkert tage sig godt ud i bedet. Jeg er blevet så glad for caradonna, fordi den er så anvendelig, den passer ind i mange sammenhænge, og så er den så smuk med de lilla stængler og blå spir.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige præcis! Det eneste minus er, at den ikke breder sig ret meget.

      Slet
  8. Hvor ser det godt ud med det lille bed mellem de to spejlvendte bede.

    Sjov ide med buksbommen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Esther. Nu tror jeg ikke, der kommer flere nye bede i græsplænen.

      Slet
  9. Hej Marie!
    Vacker klematis, och fin blå färg. Spännande bräken du har, fascinerande blad.
    Tycker att du lyckats klippa din buksbomsblomma riktigt fint, en kul idé. Roguchi skall jag titta närmare på, så vackert klockformade blommor.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er især glad for, at du synes om min buksbomblomst, for det er jo lidt af et eksperiment

      Slet
  10. Hei Marie.
    Har så sans for bregner. Denne var helt nydelig.
    De småblomstrede clematis er helt nydelige. De skal jeg være på utkikk etter.
    Smart med jernring rundt det nye bedet.
    God helg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. En klematis kan man også næsten altid få plads til, hvis man da holder sig fra dem, der vokser allermest vildt.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid