Blade, bær og blomster

- præger havebilledet nu, hvor september går på hæld. Efter mere eller mindre at have sprunget over sit farveshow sidste år er vinget benved/ euonumus alatus tilbage i fin form.

Japanske lygter/ jødekirsebær/ physalis alkekengi lyser også op, og selv de visne lygter er dekorative med deres filigranskelet.

Vi er enige om, at vores kompostbunke er ret imponerende og iøjnefaldende med en kæmpestor græskarplante på toppen og en gletscher af nedfaldsæbler på siden.


Hvor arter årene sig dog forskelligt. Sidste år var der ingen hasselnødder, mens der i år er en helt overdådig høst. Søren samler og samler!

Den mørke hyld  kan også levere bær.


Ligesom glasbærbusken. Begge slags får lov at blive siddende på busken.


Denne podophyllum hexandrum er mere afdæmpet, omend den har en håndfuld røde frugter. Det, jeg især godt kan lide, er, at den stadigvæk står med ranke bladstilke og hele blade, selvom den er ved at visne ned.

De lave kæmpeliljer/ cardiocrinum cordatum står med fine frøstande. Når de begynder at åbne sig, skal planterne graves op, og det skal tjekkes, om de har sat sideløg.

Et par klaser af hvid druemunke/ acataea pachypoa.

Georginer har ikke været den sædvanlige succes de sidste tre år. I 2017 rådnede de pga regn, sidste år tørrede de ud, og hvad forklaringen er i år, må guderne vide. Twynings After Eight er en dog en undtagelse med sit skinnende mørke løv og sarte blomster.


På kun tre dage forvandlede disse to blomster i anemone obtusiloba Pradesh sig fra kridhvide til blåmelerede.

Kommentarer

  1. Vingebenved er ny for meg, men i år har jeg sett veldig mange bilder av den på fb. Den tror jeg at må finne plass til her :) Utrolig vakker farge på din. Imponerende nøttehøst i år, og flott tørkestativ. Jeg var for sent ute, så ekornene har tømt treet fullstendig. Ikke en nøtt på bakken en gang. Den blå anemonen har jeg beundret før, og den er så vakker!

    SvarSlet
  2. 11 måneder om året er vinget benved helt anonym, men så tidligt efterår brænder den fuldstændigt igennem. Når man har egern i haven, skal man nok ikke regne med selv at høste hasselnødderne. Måske har jeg vist anemonen lidt rigeligt. Jeg nyder bare dens vedvarende blomstring spredt henover havesæsonen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Anemonen er da bare å vise frem! Den er veldig fin, så bare fortsett :)

      Slet
  3. Det var imponerende mange nødder... bare det var mig, for sådan nogle friske nødder er SÅ lækre og har intet med de købte sager at gøre.
    Til gengæld er det vel nok sært med dine dahliaer. Det er en skam, du bor så langt væk, for vi har et foredrag om dahliaer her i Haveselskabet. Så kunne du spørge eksperten, om der er et godt bud. Og ellers må du prøve igenigen.
    Den farveskiftende anemone er fabelagtig - gør den altid det?
    /Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, hasselnødderne er lækre, og dahliaerne er dumme😟

      Slet
    2. NB! Ja, sådan udvikler hver eneste blomst sig på en anemone.

      Slet
  4. Hej Marie

    Kan godt forstå din begejstring for 'Pradesh'
    Selve arten Anemone obtusiloba er måske mindre spektakulær men også lækker synes jeg.
    Dine Podophyllum har da holdt sig godt!

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Begge slags anemoner er lækre, det synes jeg også. Podophyllumplanten står temmelig beskyttet, måske betyder det noget for, hvordan den udvikler sig.

      Slet
  5. Ja nu er det løvfarvernes tid, så flotte. jeg går næsten hver dag og kikker på min troldhassel. Den ene er nemlig så fabelagtig i farverne, og jeg er spændt på den nye, den var lidt ked af det sidste år hvor den var ny, og tørkeramt. Forhåbentlig bliver osse den flotfarvet.
    Glasbær har da en forryende farve. Kan du have dem i fred for fuglende??
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjovt, hvordan vi går og holder øje med, om vores favoritplanter lever op til vores forventninger. Ja, fuglene virker ikke specielt interesseret i glasbærrene.

      Slet
  6. Ja hasselnødder er der utroligt mange af i år, jeg kan dog ikke så mange som jer, men jeg har foræret væk til sønnen, og knækket nogle og puttet i fryseren. Det er lidt af en balancegang at holde dem fra at udtørre.
    Mine vingede benved bliver desværre ødelagt af billetklip, din ser flot ud. Jeg har i øvrigt slet ikke succes med dahlia, de står nok ikke det rigtige sted, men jeg har en i krukke, der ligner din.

    SvarSlet
    Svar
    1. Søren lægger gamle nødder i blød et døgn, så kan de godt knækkes bruges i bagværk. Vi har ellers haft succes med dahlier før i tiden. Den enkelte Dahlia, som jeg har i en krukke, ser så elendig ud, at jeg er fristet til at smide planten ud og gemme knoldene til næste år.

      Slet
  7. Imponerende høst af nødder! Det er aldrig lykkes mig at opbevare nødder over vinteren. Euonumus er bare så flot i efteråret - min nyindkøbte havde næsten limegule blade i foråret, da var den også fin.
    Skønne anemoner du har :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Min bedre halvdel hygger sig med at knække nødder, så der er lagt op til masser af hygge👍 Det er alletiders, at din benved også gør sig bemærket om foråret. Da er vores grøn og går i ét med naboplanterne.

      Slet
  8. Hei Marie.
    Imponerende med så mange nøtter. Det ble noen her også men ekornene har tatt de.
    Japanske lykter hadde jeg også engang. Må få skaffet meg en ny.
    Nydelig anemone.
    Fin dag til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, de smukke egern er også vilde med nødder. Her er det musene, der konkurrerer med os om nødderne.

      Slet
  9. Hej Marie. Det er sørme et smukt efterårsbillede, det første du viser. Det er et fantastisk hasselnøddeår i år, men dahliaerne, som du nævner, har godt nok været længe om det. Jeg har mange dahliaer, som ikke har blomstret endnu, og det når de sikkert ikke. Til gengæld har dem jeg plantede i højbedene artet sig bedre. Hilsen Susanne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Susanne. Jeg har ventet på at kunne skrive til dig, at Søren blev syg bl.a. med svimmelhed, da vi skulle besøge din åbne have. Derfor kom vi aldrig afsted. Vi glædede os ellers og havde bestilt overnatning på en kro i nærheden, men motorvej og svimmelhed er en dårlig cocktail.
      Jeg gætter på, at vores dahliaer har haft det for koldt og vådt på et tidspunkt.

      Slet
    2. Hej Marie. Det var sørme ærgerligt. Jeg undrede mig også over, at I ikke kom, når nu du havde sagt det. Jette Friis og hendes skulle også være kommet, men motorvejen var blokeret begge dage, så de blev nødt til at vende om. I må komme næste år, og I behøver ikke vente til vi holder 'åben have' - I er altid velkomne:) Hilsen Susanne

      Slet
  10. Det kan godt være, du ikke har haft held med georginerne, men den viste er ualmindelig smuk, så den er da værd at satse på. Anemonerne er også smukke, og det er sjovt, de skifter farve, selvom jeg foretrækker den hvide.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Dels mangler vi georginernes flotte blomstring, dels er det spildt besvær at grave georginerne op, opbevare dem og så sætte dem igen, så det er på mange måder ærgerligt.

      Slet
  11. Hej Marie!
    Helt fantastiskt så mycket nötter. Vackra buskar med bär. Fläderbären ser ut som pärlor, så vackra. Glasbärsbusken är mycket speciell. Mina dahlior startade sin blomning sent, och de flesta har inte blommat alls i år. Den du visar är vacker.
    Vi får hoppas på att det blir ett bra år för dahliorna nästa år.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
  12. Ja, de forskellige bær er nok på deres flotteste punkt lige nu. Konsekvensen af den manglende blomstring bliver vist, at jeg vil undlade at grave nogle af dem op og sortere i udvalget.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed