En blæsende mandag i juli


Hold op hvor har det blæst i dag! Valnøddetræet har mistet en stor gren, og når vi går på græsset under æbletræerne, er vi ved at glide, fordi der ligger et tæt lag små nedfaldsæbler.  Det beklager vi nu ikke, for der er i forvejen sat alt for mange æbler an.
Dværgvarianten af formosaliljen er så lav (15 cm), at vinden ikke kan få fat i den, mens kongeliljen svajer faretruende for vinden med sit tunge hoved. Jeg har besluttet ikke at binde den op, Hvis den knækker, er der lagt op til en flot buket.

Med det næste billede er vi på gårdspladsen, hvor det gamle vandværk er beplantet med forskellige bunddækkeplanter og enkelte buske. 

Der står desuden altid forskellige krukker. I år kan vi nyde synet af en forholdsvis lav gladiolus - Charm hedder den - som jeg glemte at plante ud i et bed.

I år er jeg med på pelargonietrenden. Hvad denne her hedder ved jeg ikke; men blomsterne starter forholdsvis rent orange i udspring og bliver efterhånden mere og mere ferskenfarvet.

Den samme udvikling har jeg lagt mærke til hos nogle roser. Det drejer sig om Belle de Clermont, Alchymist, som er lidt vejrbidt, og (dog knapt så udpræget) Troika.

Yndlingsfarver har jeg i grunden ikke, men kan godt lide alle disse forskellige  nuancer i spektret mellem rødt og gult. Clematis Princess Diana  er derimod lidt for fersk i udtrykket for min smag, men til gengæld er blomsterne elegante i formen, og der er mange af dem.


I over en måned har cornus kousa Satomi været tæt besat med lyserøde blomster. Den står fuldstændig i læ; ellers ville den uden tvivl have taget skade i blæsevejret i dag.

Det sidste motiv faldt jeg for ved Skive Å foran Kvickly. Det er ikke tit, man ser så stor en beplantning af den lette solhat echinacea pallida, som egentlig er en prærieplante. Jeg tvivler på, at den vil overleve på plantestedet. Dertil er der alt for meget skygge; men elegant er den.

Kommentarer

  1. Flot gårdsplads, det er yndlingsbilledet i dag :) Satomi ville jeg også gerne have, den er godt nok flot. Princess Diana gror op af rosenlysthuset, det er den nu ikke begejstret for, så den blomstrer ikke overdådigt som din, men du har ret, den er i grunden lidt fersk.
    Jeg skal da love for, det har blæst i dag, lige nu kan jeg se ud på en dramatisk flot himmel, men det er blevet for sent at tage billeder af den, det er ærgerligt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Her til morgen har blæsten heldigvis lagt sig. I grunden synes jeg, man er nødt til at være ret tålmodig, når det gælder klematis. Princess Diana flyttede jeg for tre år siden, og det er først i år, at den har en virkelig stor blomstring.

      Slet
  2. Her har den ikke lagt sig endnu, men det er måske knap så slemt, som de sidste to dage. Koldt er det godt nok. Du har ret, man skal være tålmodig med klematis, nogle gange bliver de ikke til noget, men har de først fået fat, så bliver det godt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gør de nemlig, og så er det en rigtig dum idé at flytte dem☹️

      Slet
  3. Gosh hvor har det blæst. Vi bor ud til en vestvendt kyst. Jeg håber din have har klaret sig ok. Den lille lilje har jeg aldrig hørt om før, men så fik jeg igen Googlet noget nyt, så tak for det.
    Bedet på gårdspladsen ser virkelig fint ud og klæder bygningerne. Så vidt jeg husker ligger det nogenlunde midt på gårdspladsen. Lader I bedet blive større og større - pladsen er der jo?
    Pelargonien og den røde væg klæder hinanden. Farver er vigtige, fordi de fremhæver det bedste hos hinanden. Jeg havde på et tidspunkt Diana, som jeg synes er meget flot i både farve og form, men den stod foran en orangeagtig mur, der totalt ødelagde glæden over at se på Diana, så hun måtte væk. Desværre er her ikke plads til, at jeg lige finder et nyt sted, så Diana måtte dø. Mit hjerte krymper sig hver gang det sker - og hver gang jeg tænker tilbage på det, men her er altså ikke plads!! Plads kan jeg godt misunde dig ;-)) Men det er dig altså også vel undt :-) Det bliver til fine billeder til os andre.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er intet gult overhovedet i Princess Diana planten, så jeg kan sagtens forestille mig, at den harmonerer dårligt med en orange mur. Bedet på gårdspladsen får ikke lov til at brede sig og er afgrænset af en stenkant i rundingen. Det er nødvendigt at gå hårdt til rypelyngen ca.hvert andet eller tredje år, for den er ikke indstillet på at holde sig inden for grænsen.

      Slet
  4. Hei Marie.
    Lillium regale er min favoritt blant liljer. Gleder meg til min springer ut.
    Troika er en av mine favoritter blant rosene jeg har.
    Flott bilde av gårdsplassen.
    God tirsdag.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lilium regale er både smuk og velduftende, og Troika er også en af mine favoritter.

      Slet
  5. Hej Marie,
    Jeg kan godt forstå din glæde over det smukke blomster der skifter farve fra aprikos, orange, rosa og lyserød. Sikke skønheder du har i haven. Faktisk er rosen Chippendale også sådan. Den er nok desværre gået ud her i år, men så må jeg se om den kan findes igen i efteråret og ellers er der kommet nye roser til. Flot gårdsplads. Ja blæsten spiller ind i denne uge. Selvom jeg bor ved kysten, så er der læ nogle steder i haven. Der står mine sommerkrukker og pelargonierne er i drivhuset. Har du også kroge med læ? Fin pelargonie med mørkt løv.

    SvarSlet
    Svar
    1. Abraham Darby har noget af det samme farvespil. Chippendale kender jeg ikke, men nu vil jeg holde øje med, om den dukker op i mine omgivelser. Vi har en del lækroge, heldigvis, og er omgivet af læbælter på alle sider; men alligevel kan blæsten finde ind i haven, når den kommer fra nogle bestemte hjørner.

      Slet
  6. E pallida är så vacker och en prärie som den i din bild vore läcker. Och jag har soliga torra lägen att leka med...

    Vinden har varit helt galen de sista dagarna. Det blåser nu också men inte som igår.

    Upplever att många växter är blekare i år än andra år. Pionerna som brukar vara rosa var i en del fall till och med vita.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Så burde du jo kunne have succes med pallida, og forholdsvis nem er den at frøformere. Vejret spiller uden tvivl en rolle for, hvordan blomsterfarven udvikler sig det enkelte år. Køligt vejr fremmer efter sigende de mørke pigmenter.

      Slet
  7. Hej Marie

    Ja, det parti fra gårdspladsen, super! Noget af en elegant og stilfuld modtagelse der møder jeres gæster.
    Så er Diana mere pågående. Mon ikke det ligger til de fleste fra texensis gruppen?
    Princess Kate er dog mere afdæmpet synes jeg.

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, gårdspladsen fungerer fint i år. Princess Kates blomster er virkelig smukke. Desværre trives den ikke her i haven.

      Slet
  8. Hei Marie.
    Flott bilde fra gårdsplassen! Krukker gjør jo også at man kan variere fra år til år.
    Cornus kousa Satomi er bare flott, og nesten utrolig at den har blomstret så lenge. Hos oss frøs knoppene på vår cornell med rosa blomster, mens den med hvite fikk svært kort blomstring pga.været.
    Prinscess Diana har en vakker form på blomstene:-)
    Ha en fin dag/Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Eirin!
      Satomis blomstring består,så vidt jeg ved af dækbladene, idet de regulære blomsterblade er så små, at man næsten ikke lægger mærke til dem, og det er derfor, den blomstrer så længe - ligesom helleborus. Det er rigtigt, at krukkerne giver mulighed for at variere beplantningen; men jeg må tilstå, at jeg er meget slem til at benytte "the same procedure as last year".

      Slet
  9. Jeg falder for bedet på gårdspladsen. Det er et meget fint bed, og det “vokser” så naturligt frem i stenbelægningen.
    Cornus kousa er smuk. Får den røde bær? Jeg har set en Cornus med nogle meget store røde bær som vist nok er spiselige, men jeg kender ikke navnet på den.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Elna. Ja, Satomi får de der jordbærlignende røde bær,g som godt kan spises. Det tjekkede jeg sidste år.

      Slet
  10. Hej Marie!
    Det har varit en otrolig blåst hos oss också. Det har lugnat ner sig nu och idag ser det fint ut. Sol och klarblå himmel. Ett fint collage med vackra rosor, och fina växter i röda nyanser. Vacker blomsterkornell, som en rosa dröm. Klematisen Princess Diana, har en vacker färg och vacker form på blommorna, och full av blommor. Förstod inte riktigt vad det var du inte gillade med den.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, heldigvis har vinden lagt sig noget. Med fersk mener jeg, at klematissen som helhed har et lidt tamt farvespil, selvom jeg er helt enig i, at blomsterne er nydelige. Jeg savner nok nogle nuancer i løvet, som jeg tror er rent grønt; men jeg kan godt se, at jeg vist er temmelig utaknemmelig.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring