haverundtur - slutningen


I mit indlæg i sidste uge lagde jeg op til, at mine indlæg for tiden skal illustrere en rundtur i haven, og  jeg har måttet konstatere, at det er en forfærdelig spændetrøje, jeg der har iført mig. For egentlig plejer jeg mere eller mindre at lade kameraet bestemme, hvad et indlæg skal handle om. Måske er det derfor, jeg fortsætter rundturen i dag med at beskrive slutningen, dvs de bede, som ligger længst væk fra boligen og længst mod syd. Det er især det område, vi kalder sensommerbedet.


Bedet herover viste jeg for ikke så længe siden, men nu har jeg flyttet fokus en lille smule, så man forhåbentligt kan se, hvor fint den hvide kvæsurt spiller sammen med spydverbenaen, og hvordan rispapirplantens store blade ligesom sørger for at fastholde jordforbindelsen. Rispapirplanten/ tetrapanax papyrifer blev plantet ud sidste sommer, selvom den her er på grænsen af sin hårdførhed, og det ser ud til, at en tipi af grangrene er tilstrækkelig vinterbeskyttelse.


Hvis man har bestemt sig for at anskaffe en hvid kvæsurt, er det ikke ligegyldigt, hvilken art man køber. Sanguisorba tenuifolia alba med de dinglende aks, som hele tiden bevæger sig i selv den svageste vind,er totalt anderledes i udtrykket end den oprette sanguisorba canadensis.

Som alle andre haveejere har vi siddepladser rundt omkring, og nogle bliver brugt mere end andre. Denne her bliver flittigt benyttet.

Når man sidder på bænken, kigger man lige ud på en hvid kæmpeærenpris, som er en af de mere diskrete stauder i bedet.


Det samme gælder strandkål og allium carinatum. Strandkål vokser ikke ved Limfjorden på vores kanter, og vi har flere gange forgæves plantet den i køkkenhaven. Denne gang har den fået den mest elendige og tørre jord, vi kan opdrive, og det lader til, at det er sådan, den vil have det.

allium carinatum pulchellum

Vild kinin/  parthenium integrifolium er også diskret, mens det modsatte gælder russisk mamdstro/ eryngium planum.

En mørke hyld har fundet sammen med en gul dagøje/ heliopsis scabra summer nights, hvis stængler har samme farve som hyldens stængler og blade.


Den mest iøjnefaldende plante lige for tiden er nok alligevel en anden kæmpeærenpris, som hedder Fascination.
             

Dens naboer er lægekvæsurt/ sanguisorba officinalis og vores smertensbarn, busken tamarisk, som simpelthen har den mest uregerlige vækstform, man kan forestille sig. Men når vi sidder på den grønne bænk, kan vi se de tre tilsammen danne et abstrakt motiv, som vi alligevel ikke vil undvære.
                                                                               

Mod syd afrundes haverummet foruden af sensommerbedet også af et espalier, som for tiden domineres af  Claire Austin og Hagley Hybrid klematissen, hvis hovedblomstring mærkeligt nok vender mod nord.  Det ene af Sørens to fuglekasser har været i brug, kan man se.

                                                                                  


Kommentarer

  1. Ja, det var virkelig stor forskjell på de to Sanguisorba. Jeg likte den til venstre veldig godt. Sitteplasser må en ha, og jeg holder på med å lage en ny nå. Forstår godt at dere liker dere der med den flotte utsikten. Claire Austin er en vakker rose, og Hagely hybrid er også en flott clematis. Jeg har på følelsen av den er litt i skyggen av sine andre mer berømte slektninger. Mulig at jeg tar feil :)
    Begge blomstrer her også nå :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den kanadiske kvæsurt er mere kompakt og gør ikke så meget opmærksom på sig selv, men faktisk fungerer den rigtig godt sammen med andre planter, så de kan noget forskelligt. Klematissen er muligvis ikke så populær som mange andre, men jeg synes, den er køn, og pålidelig er den også. Og så er gruppe tre klematis de nemmeste at holde kønne, synes jeg.

      Slet
  2. Det er vist også længe siden, jeg har vist en rundtur i haven, for du har ret, det er billederne, der kommer i kameraet, som bestemmer indlægget, det er det i hvert fald også hos mig.
    Jeg nikker genkendende til Claire Austin, det var hos dig, jeg forelskede mig i den, så den måtte jeg have. Køn er den men den mangler duft, synes jeg. Det hjælper dog, at den står ved siden af Wollerton old Hall, den dufter kraftigt.
    Sensommerbedet er bare flot

    SvarSlet
    Svar
    1. Claire Austin mangler måske nok duften, men mit største problem er at huske at få den bundet op. Tak for komplimenten, du ved jo, hvad du snakker om ☺

      Slet
  3. Den mørke hyld og gule dagøje er en rigtig god sammensætning.
    Claire Austin er også på min ønskeliste, den er så smuk.

    Kærlig hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Ingeborg. Claire Austin er virkelig smuk, men grenene er lidt vege, så den skal helst placeres sådan, at de kan bindes op.

      Slet
  4. Tak for rundturen og tippet om den hvide kvæsurt - den kunne jeg godt tænke mig. Smuk rispapirplante, og hvor ser siddepladsen dog hyggelig ud. Hilsen Susanne

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme, Susanne. Du bliver uden tvivl glad for kvæsurte. Dens løv er i øvrigt også nydeligt ligesom andre kvæsurt.

      Slet
  5. Endnu en smuk afdeling af din have :-) Det abstrakte view er virkelig fint i farverne. Forhåbentlig har I også en bænk dér (eller kan man se det fra den hyggelige sorte bænk?)
    Den dinglende kvæsurt er vel nok sød og har et helt andet blidt udtryk end de andre oprette, inkl. ærenpriserne. Kombinationerne er fine, med både spinkel elegance og solide blade.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi kan sagtens se det abstrakte motiv fra den lille bænk. Den dinglede kvæsurt vil passe ind stort set overalt, gætter jeg på.

      Slet
  6. Hej Marie

    Flotte perler du viser - Det er et særdeles harmonisk bed i har frembragt - sensommerbedet præsenterer sig flot!

    Ha en dejlig tirsdag

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Karsten. Jeg husker selv at nyde bedet, for til næste år udvikler det sig måske helt anderledes. Det kan man aldrig vide.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Skönt att få sitta ner en stund och beundra dina rabatter. Vyn från den gröna bänken, är fin. Har själv blodört som svävar över alla andra växter. Den trivs lite för bra, men det är bara att begränsa den. Vill inte vara utan den.
    Spaljén med rosen och klematisen är vacker, Jätteverbenan ser ut att tävla i höjd med klematisen. En fin rundtur.

    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den grønne bænk bliver flittigt benyttet. Blodurt må være sanguinaria officinalis, og den breder sig ganske rigtigt alt for meget, men de små aks er så dekorative. Du har et skarpt blik😊 Jeg tænker på, at du bemærkede kæmpeverbenaen.

      Slet
  8. Så mange højdepunkter i dit indlæg. Hvid kvæsurt og ærenspris - så lækre billeder! Og den mørke hyld og den gule dagøje klæder hinanden fantastisk! Tak for den fine rundtur i haven.

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme og tak for kommentaren. Det er virkelig rart med respons på de indlæg, man laver, især når den er positiv 😊

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid