Et kort oktoberindlæg


I går morges, da jeg lige havde skænket min anden kop morgenkaffe, blev mit blik fanget af kinesertræet / koelreutia paniculata, som blev oplyst af de sparsomme solstråler. Det var i den gyldne time, så effekten var enorm. Senere småregnede det, og lyset derude blev slukket, og det kunne ses på kinesertræet.

På gårdspladsen står et opstammet oliventræ med sølvgråt bunddække,med andre ord en slående kontrast til kinesertræet; det var nærmest, som om temperaturen dalede flere grader, da jeg kiggede den vej. 
  

Det er altid en afvejning, hvor meget der skal ryddes op om efteråret, og hvor meget man skal lade stå. I bedet herunder har vi  rokeret rundt med nogle stauder og småbuske, fjernet en høj busk og klippet Louise Odier på stakittet helt ned, og pludselig er det igen  euphorbia wulfenii (middelhavsvortemælk), der hersker over bedet.

Det vil nu sige, at det kun er fra én vinkel, at vortemælken dominerer. Set fra en anden vinkel  bliver den til en baggrundsplante.

Tilbage til efterårsfarverne med to cornus, nemlig cornus kousa teutonia og cornus kousa satomi. Satomi manngler lidt endnu i forhold til at toppe.


Kommentarer

  1. Så fine efterårsfarver i dag. Jeg har netop anskaffet mig kinesertræet i foråret, fordi jeg ved, det bliver smukt. Det varer nogle år, inden det bliver stort som dit. Den er ganske lille og har ikke rigtigt flotte farver endnu. Her synes jeg, at det lakker mod enden med de smukke farver, meget er ved at blive vissent i stedet eller bladene er blæst af, det går stærkt nu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores er seks år gammelt. Dengang besøgte vi vores søn i New York, og der var blomstrende kinesertræer overalt, så sådan et måtte vi også have. I år blomstrede det ganske lidt for første gang. Ja, blæsten kan hurtigt fjerne alle de flotte farver.

      Slet
  2. Det var et flott tre med vakre farger, og helt ukjent for meg. Det fikk jeg øyeblikkelig lyst på... 😉
    Det var stor forskjell ja fra sol til regn på treet. Har du oliventreet ute om vinteren?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nemlig helt utroligt, hvilken forskel solen gør. Nej, indtil nu har vi altid taget oliventræet ind om vinteren, og jeg tror heller ikke, vi tør lade det stå ude i år.

      Slet
  3. Flot fanget med kameraet: Den enorme forskel på kinsertræet.
    Jeg har haft et kinesertræ. Det blev bare fesengult. I gode år som dit regnvejrsfoto. I år har vi plantet et lille nyt. Det fik stærkt orangerøde blade, så nu venter jeg spændt på næste års farver. Det er ikke altid, at får efterårsfarver som 'lovet'.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du fuldstændig ret i. Glæden er stor, når

      den plante, man har købt, også leverer varen.

      Slet
  4. Sikke skønne farver i din efterårshave. Det gør virkelig en forskel, om solen skinner på de flotte blade, eller om vejret er vådt og gråt. Jeg skal vist have kigget efter et kinesertræ. Det ser rigtig fint ud.

    Mange hilsener
    Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, kinesertræet er smukt her om efteråret, og så er det et forholdsvis lille træ, som passer ind i de fleste haver.

      Slet
  5. Det er ganske rigtigt de varme farver der fanger opmærksomheden nu, og bortset fra dit kinesertræ der tænder og slukker lyset næsten af sig selv, så er jeg også betaget af dine korneller. Wow! - Men de kølige farver er også uundværlige i en flot have synes jeg og de tager os med storm på andre tidspunkter. Under alle omstændigheder giver det hele flotte kontraster og det er jeg ret vild med.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige præcis det sidste, du skriver om kontrasterne derude, har jeg også tænkt en del på. Det kan være blåt som vortemælken, men mørkegrønt er også utroligt flot sammen med de gyldne farver

      Slet
  6. Hej Marie

    Ja, det er jo bare så rigtigt med hvordan lyset påvirker farverne, på denne årstid er det kun dejligt med sol og klare farver! Og man bliver lidt gladere:)

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak i lige måde, Karsten. Ja, lyset gør en enorm forskel.

      Slet
  7. Jeg kan godt lide planter med gråt løv, så jeg sad og betragtede billedet med de grå farver, og det slog mig, at græsplænen er næsten selvlysende grøn. Hvor ser det frisk ud, når man tænker på sommerens svedne plæner. Den grønne plæne er flot som baggrund for de grå planter.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det har du helt ret i. Græsplænen er nærmest smaragdgrøn - den består nu for en stor del af mos; men det er også meget grønt.

      Slet
  8. Koelreutia är en fantastisk växt när det kommer till färg och intressant bladverk. Jag har några frösådder kvar och i veckan kom jag på var de skulle passa perfekt :) Dina korneller har riktigt fina färger - vackert. Euphorbia skulle jag vilja kunna odla fler av och kanske är klimatet såpass milt nu att det går.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det mildere klima gør det realistisk at eksperimentere med planter, som det for ikke så mange år siden var umuligt at få til at trives og overleve vinteren.

      Slet
  9. Hej Marie!
    Så vackra färger på träden, här är det mest gult och alla löv har snart fallit ner. Solen gör stor skillnad, blir en vacker lyster i lövverket.
    Ha en trevlig helg! Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Her er der også utroligt mange gule nuancer, som lyser op, især når solen er fremme. Heldigvis har vi stille vejr, så bladene bliver hængende lidt endnu.

      Slet
  10. Hei Elna.
    Fantastisk flott farge på kinesertreet i sollys!! Vi har også måttet gå ut å fotografere nå solen glimter til. Det gjør en utrolig forskjell.
    Vi har to Cornus cousa, tror det er det samme som deres, men de har aldri levert høstfarger. De leverer derimot fantastisk når de blomstrer. Kanskje de står for fuktig..
    Ha en fin helg/Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Jordbundsforholdene betyder uden tvivl rigtig meget for, hvordan træer og buske ser ud om efteråret. Blomsterkornellerne har tre højdepunkter her hos os, nemlig blomstring, frøstande og efterårsløv. Hvor er vi heldige!

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed