Første dag med normaltid - og vejret er fugtigt, gråt og blæsende. Mørket æder sig ubønhørligt ind på det sparsomme dagslys; men det vil det jo desværre gøre, uanset hvordan vi mennesker indretter os tidsmæssigt. På sådan en trist dag bliver man ligefrem taknemlig over at se en perfekt lille blomsterbuket i Graham Thomas.


I ugen, der er gået, har vi båret alle agapanthus ind i udhuset lige med undtagelse af Jack´s Blue, som stadigvæk blomstrer. Det gør den næsten året rundt, også om vinteren i stalden, selvom den næsten ingen lys får; men i år har jeg bestemt, at den skal have en pause, så jeg klipper blomster og knopper af på et tidspunkt.
                                       

Mens vi rumsterede med krukkerne med agapanthus, fik vi øje på nogle orange dimser, som umiddelbart lignede appelsinskræl, som en eller anden havde smidt på pikstenene. Det viste sig at være en svamp, som hedder almindelig orangebæger. 

Vores store glasbærbusk / callicarpa har jeg vist et billede af tidligere set forfra. I dag har jeg fotograferet bagsiden, hvor der hænger en stor gren i en bue ud over stien, så man må bøje sig ned for at komme forbi. Sådan set kan jeg bedst lide bærrenes farve her på bagsiden, hvor det røde pigment ikke bliver så fremherskende som på lyssiden.


Rhododendron schlippenbachii får altid flotte efterårsfarver. I år har den et område med gule blade, fordi en stor sølvlys har stået og skygget for solen.

Den mørke sølvlys, som ellers er så flot og imponerende, er visnet ned, og nu er det en plante med grønne blade, som blomstrer. Hvor den mørke er flot og iøjnefaldende, er den grønne meget mere diskret. Blomsterne ligesom svæver, fordi løvet går mere eller mindre i et med omgivelserne. Actaea simplex White Pearl hedder den.

Tilbage til efterårsfarverne: Denne lave hortensia er egentlig en af mine hortensiafavoritter, fordi den holder sig på en meters højde og næsten det samme i bredden. Samtidig blomstrer den ganske længe, og efterårsfarverne er bestemt også et plus. Anne Marie i Lønbæk kalder den stjernehortensia/ hydrangea prolifera; men jeg synes ikke, blomsterne stemmer med de billeder, jeg ellers kan finde.


Ret så diskrete er frøstandene i denne lave staudeklematis.

Diskret er vinget benved/ euonymus alatus just ikke. Det er flere uger, siden de første blogbilleder af den begyndte at dukke op; men vores er altid forholdsvis sen til at udvikle den flotte farve, og der går sikkert ikke lang tid, før blæsten begynder at gøre indhug i bladene.

Kommentarer

  1. Skønne, skønne efterårsfarver. Svampene er godt nok et helt særligt indslag. De måtte godt slå sig ned her.
    Har du allerede båret dine agaphantus ind? Min nye Black Magic skulle kunne tåle -10, synes jeg, at jeg har læst. Jeg tænker, at den kan stå ude, så længe vejret er ok, og skulle vi få vinter, så sætter jeg den ind i vognporten, der godt nok ikke er lukket på den ene side. Hvordan opbevarer du din?
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Når vi tager vores agapanthus ind nu, er det mere af æstetiske årsager, vi gør det. Krukkerne pynter ikke mere, og jeg tvivler på, at planterne har gavn af den smule lys ,de får ved at blive stående ude. Desuden har vi god plads til dem i stalden. Vognporten lyder som en udmærket løsning evt. suppleret med et dække af en eller anden slags, hvis vi virkelig får frost.

      Slet
  2. Ja den er godt nok blevet stor din glasbær, min er også ved at vokse til, men måle sig med din kan den slet ikke. Det kan min R. schlippenbachii desværre heller ikke. Den får ikke flot løv som din, vi har endda flyttet den i håb om, at det kunne hjælpe, men nej den vil ikke. Til gengæld er min Stewartia endelig ved at vise efterårsfarver, det er da en trøst :) Min vingede benved er næsten bar nu, for en gang skyld noget din have er bagefter med. Sidste billede er en fryd for øjet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tror du ikke, vi sommetider kan være uheldige og har fået et dårligt eksemplar. F.eks. har vores Alchymist rose altid stået rigtig skidt, selvom den roses alle vegne som en sund rose, og da vi gravede den op i år, viste dens rodsystem sig også at være lille og uudviklet. Det er også nu, at benveden skal slå til, for resten af året er den jo nærmest anonym.

      Slet
    2. Jo det kan godt være, jeg skal anskaffe mig en ny schlippenbachii. Ambratræet blev jo heller aldrig som forventet, er det ikke jer, der har et, som ikke får de flotte farver? Ja bortset fra de fine grene er benveden ret anonym.

      Slet
    3. Jeg har på fornemmelsen, at ambratræet ikke har optimale vilkår her i landet. Sidste år købte vi et lille ambratræ, som havde de flotteste røde farver, man kan tænke sig. Alligevel står den indtil videre helt grøn i år. Forhåbentligt sker der pludseligt noget, når temperaturen bliver en del lavere.

      Slet
    4. Ja lad os håbe det, når den nu har haft flotte farver før. Jeg kan huske, at Karsten har omtalt et træ måske i Botanisk Have, som stod så flot med røde farver, så det må kunne lade sig gøre.

      Slet
  3. Deilige fargesprakende bilder av mye fint hos deg! Tenk at agapanthus kan fortsette å blomstre i stallen med nesten ikke noe lys. Det må være en meget blomstervillig sort. Vingebenved er så fine, og den står på min ønskeliste 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rart at være omgivet af de smukke farver , nu hvor der er omslag i vejret. Ja, der er ikke andre af vores agapanthus, som blomstrer tilnærmelsesvis så flittigt som denne her.

      Slet
  4. Hej Marie

    Det er nu en flot kontrast din Euonymus alatus giver i bedet. Lækker farve!
    Orangebæger gør også rigtig opmærksom på sig selv - mon den er spiselig?

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, benveden gør sig godt lige nu. Svampen ligner et øre, når den får en vis alder, så den er overhovedet ikke indbydende.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Härligt med dina Agapanthus som bara fortsätter att blomma. Har plockat in min som jag nu har övervintrat i två år. Det blir det tredje. Antalet blommor minskar för varje år. Glasbärsbusken är bara så fin, och benveden med sin intensiva röda färg. Den svampen har jag sett på stubbar i skogen, hemma hos mig har jag några röksvampar. Är barnsligt förtjust i att trampa på dem, så det puffar ut rök.
    Ha en fin ny vecka /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak i lige måde,Marika. Foreløbig er vejret koldt og fugtigt. Det ser ud, som om det er ved at være slut med det fine oktobervejr, vi har haft.

      Slet
  6. E. alatus var helt magisk i sin röda färg. Och jag älskade den vita Actaea. De vita med gröna blad är lite i skymundan nu men jag vill gärna hitta fler. Det har varit mulet idag men himla skönt ute ändå. Det tredje lagret, ett tunt underställ, var för mycket.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Her har det været fugtigt det meste af dagen, så de forskellige gøremål i haven, som jeg har planlagt, må vente, til vejret bliver mere indbydende. Jeg er enig med dig i, at den hvide aftales er rigtig fin.

      Slet
  7. Det er en smuk stenbelagt sti, der løber under glasbærbusken. Er den lille opstammede busk, der vokser på modsatte side af stien, en kristtorn?
    Den vingede benved ser næsten helt selvlysende ud. Den er et frækt indslag i bedet, og en regnvåd og grå oktoberdag, kan man da kun blive glad af at se på den røde farve, men det er måske godt, at bladene ikke bliver siddende så længe.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, den opstammede busk er en buksbom. Om ikke særligt lang tid ligger benvedens blade på jorden, og så er de små orange frøstande alene tilbage på grenene, og de er langt mindre iøjnefaldende end bladene.

      Slet
  8. Oh-la-la! Bare skønhed på skønhed. Tak for dejlige billeder!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring