Decembers krukkeplanter


Jeg starter dagens indlæg med et billede af, hvordan morgensolen for en kort bemærkning satte ild til bøgehækken, men ellers er det december måneds krukkeplanter, jeg har tænkt mig at spinde en ende om. 

I et haveprogram på tv tidligere på året blev man belært om, at det er gammeldags og totalt kikset at arrangere krukker med sammenplantninger. Næ, nej, den rigtige metode er at samle en gruppe krukker med en enkelt plante i hver. Se, det er ægte havekunst🤔  Nå, kikset eller ej, så blev det ikke desto mindre en sammenplantning, der endte på vandværket. De valgte planter blev en selvsået søjletaks, skimmia White Dwarf og helleborus Purple Marble med bjergte gaultheria procumbens i bunden.

I baghovedet på mange af os, når vi køber planter til decemberkrukkerne eller løg til påskekrukkerne, rumsterer tanken *og så kan de plantes ud i haven bagefter*, og sommetider sker det rent faktisk. Den blågrå cypres chamaecyparis pisiferea Boulevard er sådan en plante. Også blød enebær, chamaecyparis pisiferea squarrosa, er en populær krukkeplante i  julemåneden og vokser hurtigt til, når den bliver plantet ud i haven.

Derimod har den brogede skimmia Magic Marlot mærkeligt nok ikke vokset overhovedet i de 8 år, den har stået i surbundsbedet. (Når man har en blog, er det nemt at tidsfæste ting og sager).

Skimmiaen med limegrønne knopper fik, som vist længere oppe, genvalg i år. Dens forgænger trives ganske udmærket på et skyggefuldt hjørne af et bed inde under et æbletræ. Blomsterknopperne er vist ikke helt så kompakte som på den lille nye, hårdt fremdrevne plante.


Myrtekrukke pernettya mucronulata står med flotte bær i december måned og er et oplagt krukkeemne. Tit bliver den kaldt snebær af plantecentrene, men er jo en lav surbundsplante, og der kræves både en han- og en hunplante for at få de smukke bær Den har jeg desværre endnu ikke haft held med at plante ud.

I de senere år er det blevet meget almindeligt at pynte til jul med en atlasceder. Sådan en har vi selvfølgelig også, omend dens vækstform er temmelig speciel. Det er fristende at fjerne den lange sidegren, men vi har valgt at vente og se, hvordan planten har tænkt sig at udvikle sig.

Kommentarer

  1. Hmm ja det där med trender i trädgårds- och inredningstidningar... ..hos mig lämnar de en känsla - jag struntar i vad de skriver. Din kruka var jättefin och säkert mer lättskött än mindre krukor. 'Magic Merlot' hade jag beställt i våras men fick den aldrig. Det var ju trist att den inte växer. Skimmior har fina knoppar här också - hoppas vi får en varm och skön vår :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er morsomt, synes jeg, at følge med i, hvordan og hvilke havetrends der udvikler sig, selvom jeg på ingen måde har et behov for at følge dem, snarere tværtimod. Skimmiaens knopper er i grunden et dekorativt element i mange måneder.

      Slet
  2. Jeg kender ikke trenden, men heldigvis bestemmer vi selv. Din sammenplantning er meget fin sammenpasset. Jeg har også en blågrå cypres, desværre bliver både den og blå ene brune på undersiden af grenene, derfor har vi fjernet dem begge. Der er dog en cypres mere tilbage, den er også blevet grim, hvor længe har du haft dem, du viser? Cederen er vist heller ikke så gammel. Vi købte en for 7 år siden, den har vokset meget langsomt, men nu er den endelig ved at se ud af noget. Den står i et bed.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det gør vi heldigvis. Jeg har ikke helt styr på alderen på de to cypresser, men gætter på 4 og 6 år. Den bløde enebær rensede jeg for brune skud sidste år, og hvis den bliver brun igen, følger jeg dit eksempel og fælder den. Atlascederen har vi kun haft i to år, så der går en rum tid, før den begynder at ligne et rigtigt træ.

      Slet
  3. Så kender jeg heller ikke "trenden". Jeg laver da osse sommetider sammenplantninger til vindfanget osv. Det er heldigt vi selv kan bestemme.
    Diverse selvsåede grønne er super i vinterkrukkerne. Det er ikke mange jeg køber færdige. Jeg er for nærig. Og så er det osse sjovere at lave dem selv.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ingen sag, når man er nærig og kreativ på samme tid. Og så er det sjovere at finde planterne end at købe dem, det er jeg helt enig i.

      Slet
  4. Man skal ikke lytte alt for meget til disse designere og trendsættere efter min mening. I hvert fald gør jeg som det passer mig og du er vist også ret stilsikker uden at få anvisninger på hvad der er passende. Dine krukker er rigtig fine i mine øjne, og jeg planter også mine krukker til med ting der kan ende i havens bede. Det er fint at have dem i krukker først og lade dem gro lidt til, synes jeg.
    Jeres Ceder er sjov med den lange arm ud til højre, som en rigtig mønstercyklist. Den kan blive spændende at følge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mønstercyklist, ha, den var god. Blomstrende juleroser frister mig tit over evne på denne tid, men nogle af dem bruger ligesom al deres krudt i krukken og klarer ikke ret godt at blive plantet ud,. Det er lidt ærgerligt.

      Slet
  5. Ja, hva enkelte "eksperter" måtte mene gir jeg blaffen i. Jeg velger heldigvis selv hva jeg vil plante 😉
    Din krukke ble veldig fin, og den hvite skimmia var helt nydelig. Jeg har prøvd med skimmia her uten å lykkes. Den liker nok ikke min vinter dessverre.
    Din Ceder ser morsom ut, og utrolig nok har jeg plantet en her som har overlevd to vintre ute. De ble solgt som juletrær her også for mange år siden som en interiørtrend. Jeg er ikke tilhenger av å kjøpe trær og siden kaste de, så her har jeg plastjuletre 😉
    God weekend!

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores ceder købte jeg som et udendørs juletræ, men det synes jeg alligevel ikke, den egner sig til med sin specielle vækstform. Vores juletræ bruger vi efter jul som vinterbeskyttelse rundt omkring, men sidste år var vinteren så mild, at det viste sig slet ikke at være nødvendigt.

      Slet
  6. Hej Marie

    Det er egentlig morsomt hvad "eksperter" og influencers byder på. Folk der udtaler sig kategoriskt og fordømmende kan få mig til at spekulere på om de blot har en dårlig dag eller om der er noget mere fundamentalt i vejen -Men oftest er det jo bare deres levebrød:)
    Morsom sidegren på cederen - mon planten kunne være en stikling?

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er nogle, som føler sig mest trygge med normer for, hvordan man gør dette og hint, og så er der dem, som foretrækker frie tøjler. Lederen kunne sagtens være en stikling.

      Slet
  7. For mig er det spændende med tv programmer, bøger og lignende (blogge), fordi det kan inspirere, og man bestemmer jo heldigvis selv, om man er til trenden eller ej.
    Den lille myrtekrukke er en god ide med bær på. Mange af de røde bær har det med at splatte ud, men lige den kunne jeg godt finde på at anskaffe. (Jeg ved godt, at det bliver en engangsnydelse som en buket, her hos mig.)
    Mange hilsner Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Personligt synes jeg, det er lidt komisk at formulere regler eller normer for, hvordan man bruger krukker i sit miljø. Ja, myrtekrukken kan sagtens sammenlignes med en buket.

      Slet
  8. Hej Marie!
    Det är så skönt att man får göra precis som man vill i sin egen trädgård. Tycker din kruka och planteringar ser riktigt fina ut. De röda bären är riktigt dekorativa på din Pernettya, brukar finnas att köpa i rosa och vitt också. Har inte lyckats få den att överleva hos mig heller. De får växa i krukorna tills det är över.
    Ha en fin Första Advent!
    Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marika. Ja, også god advent til dig. Pernettya er fin i alle de forskellige farvevarianter, og så må vi bare acceptere, at den ikke rigtig trives i vores haver.

      Slet
  9. Jeg synes, det er sjovt at sætte forskellige planter sammen i en krukke og se, om resultatet bliver vellykket. Det lykkes ikke altid for mig, men det har det til fulde gjort for dig. Det er en ualmindelig smuk sammenplantning. Trendsætterne kan man jo bare vælge at ignorere.
    Jeg har efterhånden en del små stedsegrønne, som har startet deres haveliv i en “julekrukke”. Men en skimmia har jeg aldrig købt, da jeg altid har tænkt, at den ikke kan gro hos os. Kræver den surbund?

    Hilsen Elna


    SvarSlet
    Svar
    1. Det er også sådan, jeg bruger de små stedsegrønne planter her i december. Skimmia er ganske rigtigt en surbundsplante. Ellers bliver den lidt lys eller gullig i bladene.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring