Ikke til at styre


Det er både blæsten og de små forårsløg, jeg hentyder til. År efter år tænker jeg, at de lige skal have lov til at blomstre, inden jeg fjerner dem, der er på gale veje, og inden jeg ser mig om, er de visnet væk og kan ikke opspores længere. Den lyserøde scilla/ chionodoxa pink giant herunder er begyndt at invadere en rosenbusk, og det går ikke i længden, så efter blomstringen skal den have et nyt hjem.




Stor snepryd / chionodoxa luciliae er fin både i en klump og som bunddække og har efterhånden sat sig spor mange steder rundt omkring i haven.


Erythronium dens canis kan vi også finde småplanter af i bedene, og den er indtil videre den eneste hundetand, der blomstrer.


Det vil sige, der er også sibiricum, som efter flere år stadigvæk er en lille plante. Den er nem at overse ved "foden" af sin beskyttende sten.


To skridt væk står jeffersonia diphylla/ tvillingeblad og flasher sin nyvækst, som snart bliver grøn.

Berberis admiration blev flyttet sidste sommer og så temmelig forhutlet ud resten af sæsonen. Derfor er det ekstra fedt at se den skyde så flot.

Rhododendron cilpinense slap nådigt gennem perioden med nattefrost. Man skal tæt på blomsterne for at spotte de lyserøde prikker og farvestrøg oven på kronbladene.


Der findes vel nærmest uendeligt mange variationer af påskeklokker, den ene meget smukkere end den anden. De ganske almindelige, vinrøde varianter er nu også fine, især i flok og belyst af solen, og især nu hvor de er så udviklet, at de retter blomsterhovedet op, så man kan kigge ind til støvdragerne.






Sådan her så det ud i går, når den iskolde blæst fik fat i vores bambus. Stænglerne må være ekstremt bøjelige.

Til allersidst en overrraskelse for mig selv. her om foråret ser man ikke sjældent krukker med forårsløg lagt i lag, især tulipaner i selskab med f.eks. hyacinther. I efteråret fik jeg den ide at kombinere to forskellige småblomstrende narcisser i samme krukke og glente siden alt om det. Nu har krinolinenacissen blomstret en måned, hvorefter det er en sivnarcis/ narcissus jonquilla, der er ved at overtage blomstringen. Blomsten måler kun 2cm; men hvad den ikke har i størrelsen, kompenserer den for i antal knopper, idet der er sat op til 7 knopper an på hver stilk.


Kommentarer

  1. Ja, jeg kjenner til både snepryd og vind i de siste dagene. Dine snepryd er jo så fine, men de sprer seg mye ja. Du har så mange flotte påskeklokker, og de ser jo ut til å trives veldig godt hos deg. Det er enorme bestander du har av de 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Og ingen af delene kan vi styre🙂 De første påskeklokker flyttede ind for mere end 35 år siden, så det er naturligt nok, at de er blevet store.

      Slet
  2. De er skønne, når de breder sig de små løg, men her er vi begyndt at få liiige rigeligt mange ud på trappen af brosten. Vi skal jo blive ved med at kunne gå der, så jeg luger spirer op i håb om at kunne bremse det. For lidt og for meget... Dine blå tæpper er nu skønne.
    Fantastisk krukke, du har lavet. Meget, meget fin.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Lisbeth. Det er en balancegang med løgene. De er så fine, men til sidst er de stort set overalt.

      Slet
  3. Jamen kan de da være for mange? de små fine forårsblå,, i alle deres afskygninger. Jeg har opgivet at holde styr på dem. Engang holdt jeg dem i hver deres bed, men det var engang.
    De alm. røde påskeklokker er jo osse variable. jeg har da flere nuancer og sågar nogle med fregner i midten.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Der må gerne være mange, og de må gerne brede sig lidt vildt, men, jo, jeg synes godt, der kan være for mange. Ja, vel er de variable, de gængse vinrøde påskeklokker.

      Slet
  4. Hej Marie

    Det var da egentlig en flot sammenplantning - Elegant på den pjuskede måde:)
    din E. sibiricum ser sund nok ud - tror det ligger til arten at udvikle sig så langsomt over årene.

    Ha en dejlig uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Karsten. Det beskriver den godt. Ja, sibiricum er efter sigende temmelig vanskelig at få til at trives

      Slet
  5. Påskeklokkerne er flotte. De gør sig godt, når de vokser i store grupper.
    Det med at forårsløgene ikke er til at styre, kan jeg godt nikke genkendende til. Lige nu er vores hvide have blå af scilla 😉.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Store grupper af påskeklokker giver noget helt andet til haven, end enkelte planter er i stand til. Kønne er de jo heldigvis allesammen, samtidig med at de er ustyrlige.

      Slet
  6. Her kommer jeg haltende bagefter, jeg havde slet ikke set, at du havde udgivet et indlæg. Også hos mig breder scilla/ chionodoxa pink og snepryd sig en hel del, jeg har dem efterhånden mange steder, men de er jo søde. Påskeklokkerne er også godt med her, men krinolinenarcisserne har jeg ikke held med heller ikke hundetanden breder sig. Det er en fin krukke med narcisser. Godt din Rhododendron cilpinense undgik frosten, blæsten er desværre åbenbart kommet for at blive, den er enerverende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hyggeligt at høre fra dig uanset, hvornår det sker. Om lidt blomstrer prydløg og klokkescilla også, og begge slags breder sig også. Klokkescilla skrider jeg hårdt ind overfor. Her til morgen lader det til, at blæsten har lagt sig.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Vilken fantastisk blomning, den rosa scillan är mycket vacker. Julrosor i alla färger är så fina. Din krukplantering blev så fin, en lyckad kombination. Vi har nog ganska lika väder, det är isande kall blåst hos oss också.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din hilsen, Marika. Heldigvis lader det kolde og blæsende vejr ikke til at genere de blomstrende løg; men vi tobenede er godt trætte af det.

      Slet
  8. Ja, det er godt bambus er så elastisk - og alle de andre med, for vinden er strid!
    Jeg kan slet ikke forestille mig at jeg en dag har for mange forårsblomster, hverken af de små blå eller andre slags, så der har du da et luksusproblem:) Til gengæld kan jeg godt nikke genkendende til dette med at man gerne vil dele dem, og pludselig er de væk!
    Hvor ser din berberis lovende ud og alle de dejlige forårsblomster trives jo flot. Krukken er helt yndig i de sarte citrongule nuancer.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Ulla. Du kan godt have ret i, at det er et luksusproblem, jeg beskriver, men alligevel holder jeg fast i, at det kan ende med at blive for meget. Oven i købet kan man jo selv helt uden at ville det komme til at bidrage til spredningen, når man flytter rundt på de andre haveplanter.

      Slet
  9. Jeg er enig med dig, at der gerne må se lidt vildt ud, men det er sandelig mig der bestemmer hvor og hvor meget. Hold da op din Jeffersonia har wow-factor. Og sikke en fantastisk overraskelse du fik med krukken. Den er så fin og let. Jeg fatter ikke, at du kunne glemme, at du havde kreeret noget så fint!

    SvarSlet
    Svar
    1. Nemlig! Det er os, der bestemmer, basta. På en måde er et jo fint, at min elendige hukommelse på den måde giver mig en positiv overraskelse.

      Slet
  10. Vejret er svær, at spå om og helt umuligt at styre. Det eneste vi kan gøre, at lave læ og trække i passende tøj :-)
    Jeffersonia var ukendt for mig indtil for et par uger siden, jeg købte to så nu glæder jeg mig til de bliver til noget.
    Vores Hundetand titter også frem, men der er ikke blomst i dem endnu.
    Sikke en flot kombination du fik lavet der.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lene. Du er tidligt ved tasterne. Lige nu ligner det helt fin sne derude, så jeg tror, jeg bliver inden døre og venter på, at det bliver tid for min første vaccination. Du har været heldig at få fingre i jeffersonia, for den er ikke ret tit på markedet.

      Slet
  11. Rhododendron cilpinense var vacker :) Och din kruka med narcisser var magiskt vacker - tack för tipset.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme, og tak i lige måde.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid