Gisp!


Der er gået hele 10 dage siden det sidste indlæg, og vi er i maj måned. Nu gælder det om at holde tungen lige i munden og vælge motiver med omhu, for det hele vælter frem oven på den liflige omgang regn, vi har fået.
Jeg starter indlægget med hundetanden erythronium Craigton Cover Girl, som står utroligt flot efter at jeg delte løgene i det tidlige efterår sidste år.

I surbundsbedet kommer vi ikke uden om Temple belle, som er dækket af blomster, selvom den overhovedet ikke blev vinterbeskyttet.

Det gamle surbundsbed får genvalg i dag. Vi har nemlig haft stjernemagnoliaen til frisøren (uden coronapas)  og fjernet noget, der svarer til et lille træ, så der kunne komme mere lys og luft til planterne i den nederste etage.

Det nød rhodendron augustinii Elektra godt af. Dens blomster er utroligt smukke, men selve planten bliver lidt ranglet, især når den ikke får tilstrækkeligt med lys.

Allernederst er den fyldte trillium sprunget ud. I mine øjne er det en af de flotteste blomster i forårshaven. Den kæmper om pladsen med bladene fra fyldt blodurt - et luksusproblem, må man sige.


Skråt overfor står en af de flotteste bladplanter, nemlig tvillingeblad/ jeffersonia diphylla.

To surbundsplanter mere: Rhododendron Viking Silver, hvor højdepunktet trods de smukke blomster er de nye sølvfarvede blade senere på sæsonen,  og en cremefarvet skimmia, som dufter lige så bedående som falsk jasmin. Der findes da også en sådan variant med tilnavnet Fragrant Cloud, så måske er det den, jeg har købt til en decemberkrukke i tidernes morgen.Fra køkkenet har vi udsigt til en gul berberis i samspil med nogle jernkugler. Gult og brunt er vist en ret sjælden og temmelig retroagtig farvekombination i haver, men her fungerer det fint - i mine øjne i hvert fald.

Hosta yellow polka dot bikini bliver ikke smukkere. Om to måneder er den 100% grøn.

Parasolblad /Astilboides Tabularis er nærmest neongrøn for tiden og lidt af en skulptur.

På klematisfronten er det som sædvanligt Koreana, der først er er sprunget ud.

Kommentarer

 1. Wow en samling planter, tænk at have det hele i de mængder, Blodurt og trillium med dobbelte blomster, ja og alt det andet. Jeg kan godt forstå, at du havde svært ved at vælge, når du har så mange herligheder. Jeg har svært ved at vælge, selvom jeg laver indlæg hver anden dag. Skimmiaen er fin, den kender jeg ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Efterhånden har mange af disse forårsplanter en hel del år på bagen, og når de (heldigvis) også trives godt, bliver de efterhånden store. Det er første år, at jeg har lagt mærke til skimmiaens fine duft.

   Slet
 2. Som fru Høneballe siger jeg også WOW.
  Hvor mørkt står din hundetand? Jeg har nemlig en ledig plads i surbundsbedet på nordsiden af en pieris.
  'Tvillingebladet' er virkelig flot - den gad jeg godt at eje.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Lisbeth. Hundetanden står på nordsiden af et raftehegn med nogle cms mellemrum mellem rafterne. Ja, tvillingeblad er en flot plante.

   Slet
 3. Men Marie da! Nå må du skrive flere innlegg 😉
  Jeg er helt betatt av din flotte hundetann. De er så fine, og så mange du har! Fylt trillium er en nydelig plante. Jeg venter på min her også. Det er en flott tid nå 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil jeg bestemt også prøve at gøre 😊 Ja, maj måned har en friskhed, som højsommeren slet ikke kan konkurrere med.

   Slet
 4. Wow flotte sager du viser. Og den hundetand uhmmm. Denne tid er bare så herlig og man kan næsten ikke følge med.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en vidunderlig tid, og hundetanden er nok på sit højeste i dag. Det er heldigt, at temperaturen er moderat. Jo længere holder blomsterne

   Slet
 5. Hej Marie!
  Helt fantastiskt, förstår gott att du inte sitter vid datorn när det ser så fint ut i din trädgård.
  Vilka frodiga fina växter, både färggrannt och vackert.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika. Da regnen holdt op, gik jeg i gang med at rydde op i bedene, og vores have er jo stor, så det tog al min tid i flere dage. Nu kan jeg slappe mere af og nyde de lækre planter, der hører foråret til.

   Slet
 6. Ja, det var vist på høje tid du kom med i koret igen:) Jeg er helt benovet over alle de skønheder du viser frem, og ikke mindst af den totale komposition i det gamle surbundsbed, hvor der er noget smukt at se på i alle højder - og så den flotte bøgehæk i baggrunden.
  Der er også virkelig knald på de (syre)grønne nuancer her i det tidlige forår, og man bliver revet ud af sin dvale når sådan nogle blade af Hosta, Berberis og parasolblad dukker op. Endnu et WOW fra mig!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tiden løb fra mig for en gangs skyld. Bøgehækken diskuterer vi jævnligt. Jeg kunne nemlig godt tænke mig, at den blev klippet kraftigt ind og ned, men det nænner min bedre halvdel ikke, og lige nu, hvor den står frisk og grøn, gør jeg næsten heller ikke. Ja, grønt rummer mange spændende nuancer.

   Slet
 7. Hej Marie

  Ja, det kan være svært at vælge, når man har så meget lækkert!
  Craigton Cover Girl - ser man ikke ofte, den mere spredte gruppe du har skabt ser bare rigtig godt ud.
  Det gamle surbundsbed præsenterer sig fantastiskt, Mange har stor afstand mellem planterne, men dine viser at de kan trives tættere.

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hundetanden er både køn og robust, synes jeg. Min erfaring er, at surbundsplanterne trives bedst i selskab, hvilket selvfølgelig har den ulempe, at der ind imellem skal foretages en rokade. Heldigvis er de fleste surbundsplanter ret lette at flytte rundt med.

   Slet
 8. Magnifik blomning hos dina rododendron men ännu trevligare - de ser så välväxta och fina ut. Jag älskar doften hos Skimmia så nu har jag planterat flera stycken här - olika sorter. Och alla har klarat sig bra genom den gångna kalla vintern :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Carina. Det var lidt af en åbenbaring for mig at opleve skimmiaens fine duft i år. Også her har de klaret vinterens kulde helt uden men.

   Slet
 9. Jeg kommer også til at gispe - af fryd - når jeg ser dine hundetand. Det er en meget smuk gruppe. Jeg har kikket flere gange på billedet af det gamle surbundsbed. Hvor er det smukt komponeret. Hækken og træerne er en fin baggrund.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de pæne ord, Elna. Pierisbusken med de røde blade yderst til højre i surbundsbedet har irriteret mig blik henover vinteren, fordi den ikke rigtig hang sammen med resten af bedet, men lige nu ser det jo fint ud.

   Slet
 10. Gisp! Hvor skal jeg starte? Sikke mange lækkerier. Dit surbundsbed er meget smukt komponeret, men jeg kan læse at det også skyldes, at I er gode til at studse og forme så alle de fine planter stortrives. Jeg er altid imponeret over dine skovbundsplanter (med en smule misundelse fordi ingen skovbund her!). Jeg er selv meget glad for de syrlige gule/lysegrønne farver - de pynter fantastisk. Også i høj grad sammen med rusten jern.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Sydney. Skovbunden er jo allersmukkest nu, hvor der stadigvæk kommer lys ned til planterne. Senere er den stort set grøn, og det, man mest lægger mærke til, er variationen i bladformerne. Ja, den gule farve gør virkelig opmærksom på sig selv.

   Slet

Send en kommentar