venteposition


Venteposition er nok det ord, der bedst beskriver situationen på havefronten her i slutningen af oktober. Der er ingen projekter, der trænger sig på, æblerne er plukket,de nye solbærbuske og det lille frøsåede hjertetræ plantet, to gamle buskroser gravet op, og nu venter vi på, at de sidste blade skal falde af træerne, så bedene kan blive puttet for vinteren.
Ventetiden fordrev jeg i går med en tur med kameraet, og det første, jeg fik øje på, var troldelden/fothergilla, hvis efterårsløv kan blive utroligt rraffineret.


Så var der to hortensier, som påkaldte sig min opmærksomhed.

Det gjorde fuchsiaen næsten ikke. Den er så diskret, at man næsten ikke bemærker den i konkurrencen med at de andre planters stærke løvfarver.

Ficinia truncata 'Ice Crystal' hedder det lille græs i krukken. Lille fint prydgræs med fin hvid kant på bladene og ikke helt hårdfør. Sådan beskrives det af forhandlerne. Jeg havde håbet på mindst dobbelt så lange blade, som kunne drapere sig ud over kanten på min yndlingskrukke; men det sker forhåbentligt til næste år.


Til glæde for Samsøpigen 😉 kommer her nogle billeder af vores stewartia. Mens de fleste stewartia får gyldne og orange farver, vil jeg beskrive farven på vores som ret mørk og ubestemmelig, men dog snarere gul i bunden end gylden og med mørke rande, som ligger et sted mellem brunt og lilla. Sammenlignet med den fanger kinesertræet og rhododendron schlippenbachii effektivt den smule lys, der er til rådighed.Jeg slutter ved sensommerbedet, hvor det er noget af en udfordring at få øjet til at skabe orden i kaosset. Når solen skinner på det sydøstvendte bed med totalt læ, finder man altid katte  deromme, som slikker solskin, og i går var der en slidt sommerfugl, som gjorde det samme på et blad af rispapirplanten.

Kommentarer

 1. Ja, det er så mye fint hos deg som tiltrekker seg oppmerksomhet nå på tampen av høsten. Din lille fuchsia er veldig søt der den gjemmer seg. Jeg antar at det er en Fuchsia magellanica? De er vinterhardføre på Vestlandet hvor de klimatiske forhold er omtrent som i Danmark.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lige præcis fuchsia magellanica, og jeg gætter på, at den er omkring 30 år gammel. Jeg mindes, at jeg blev så glad, da jeg fandt den.

   Slet
 2. Tak for billede af Stewartia :) da var min da godt nok noget kønnere ;) din er meget mørk i farverne, plejer den at være det? Hvad er det for en stor plante med grønne blade, som du viser på de sidste to billeder? Trediesidste billede er det flotteste.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan ser den ud. Til gengæld er den fyldt med de dekorative frøstande. Det er rispapirplanten tetrapanax papyrifer Rex.

   Slet
 3. Da jeg så din græs, troede jeg, at I havde fået frost og at det var rim langs kanterne. Den er vældigt sød, og jeg kan nu godt lide det korte strithår, den leverer. Det ser godt ud i krukken, da det tillader, at man kan se mønsteret. Men jeg kender godt det med, at det gerne skal ligne det, man havde tænkt sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. I mine øjne er det absolut en fin lille krukkeplante, og forhåbentlig overlever den vinteren.

   Slet
 4. Den er så fin og elegant din "frostne" græs. Jeg kan godt se hvorfor du gerne ville have den lidt længere i græsset, men den er da osse fin som den er.
  Efterårsfarverne er så gode nu. Bøgen i skoven har fået deres gyldne farver nu. Så flot når morgensolen rammer dem., hvis der er sol.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kørte en tur her fra Salling og til Hvidbjerg på Mors i dag, og det var tydeligt, at læbælter og lignende nu er ved at være smukt gyldne. Det skal man huske at nyde, for om få uger ligger hele skønheden på jorden.

   Slet
 5. Ja venteposition er den helt rigtige beskrivelse. Der er nogle ting, som skal laves her på faldrebet, men vi skal liiiiige vente lidt endnu. Sikke en flot kombination af rhodo, Stewartia og kinersertræ. Jeg elsker de mørke blade sammen med de glødende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Sydney. Det er også min oplevelse, at de to andre planter ligesom mildner stewartia træets lidt dystre farver.

   Slet
 6. Hej Marie

  Det er egentlig helt i sin orden at naturen, haven og vi andre drosler ned før det hele risikerer frost og vinter.
  Glimrende Billeder!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig, Karsten. Det er naturens orden.

   Slet
 7. Vente og vente... Jeg synes nu stadig der er noget at gøre, og så er jeg også på dupperne når det gælder om at nyde de skønne farver inden det er for sent. En enkelt frostnat kan jo være afgørende nu, men det har været en dejlig lang og flot høstsæson allerede, så man kan vel snart ikke forlange meget mere:)
  Din lille græs er fin - og lidt frostagtig at se til, og dit dejlige bed opad bøgehækken tager altid points hos mig. Stewartia'en ligner lidt vores gule troldnød i dens måde at lave høstfarver, og Hortensierne har rigtig gode kontraster mellem løv og blomster. Godt du fik tid til en fotorunde!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvorfor undrer6det mig ikke, at du stadigvæk har planer på beddingen 😊 Det er sjovt med havebloggene. Selvom vi aldrig har besøgt hia dens haver, så kender vi dem alligevel rigtig godt.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Du beskriver det precis på pricken. Finns inga projekt som skall göras eller något annat att ta hand om i trädgården. Här har jag packat ihop, och plockat fram stickningen. Trodde inte du kunde överraska mer, men dina bilder bjuder på nya växter, gång på gång. Vilken härlig bild med fjärilen på det stora bladet. Ice Crystal är riktigt dekorativt.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også et strikketøj, der er mit næste projekt 😊 Forhåbentligt klarerIce Crystal sig gennem vinteren og bliver større og flottere til næste år.

   Slet
 9. Rispapirplanten - den var vacker men jag föll för gräset också. Och jag har ju redan andra gräs i kruka så varför inte ett till :) Dina hortensior var väldigt vackra nu...

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Rispapirplanten havde jeg afskrevet i år pga frosten, så stor var min glæde, da den begyndte at skyde ved jordoverfladen.

   Slet
 10. Hvor er den skøn den lille Ice Chrystal!
  Selvfølgelig nævner du kinesertræet få dage efter jeg har søgt på om det skulle være noget for mig og min have - jeg er ikke helt afklaret for når det regner så vildt som det fornylig gjorde kan vandet godt soppe der hvor jeg gerne ville have det stående.
  Det er ikke dårligt at være i venteposition og bare nyde farverne - jeg kommer til at grave Dahlia op før I kan putte planterne i blade :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder unægteligt, som om jorden er for fugtig der, hvor du kunne tænke dig at plante kinesertræet. Du har nok ret i, at det varer noget tid endnu, før vi kan putte bedene.

   Slet
 11. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet

Send en kommentar