Hasselrakler m.m.


Et af træerne på gårdspladsen er tyrkisk hassel/ corylus colurna.Når solen skinner, og vi kigger ud på gårdspladsen, bliver blikket automatisk tiltrukket af dens gule rakler.Selv uden blade er det et flot træ med den pyramideformede vækstform. De lyse strå og spindelvævet i toppen stammer fra en klematis.


Indtil videre er det kun de iøjnefaldende hanrakler, der er udviklet. På troldhasselen kan man derimod også få øje på de små, røde hunrakler, hvis man kigger godt efter.

Betydeligt mere iøjnefaldende er gæslingerne på pilen salix mount aso.Det anbefales at beskære busken efter blomstringen, og pil siges jo at slå rod rigtig let, så det vil være oplagt at lave en håndfuld stiklinger. Det kunne være interessant at se, hvordan den vil udvikle sig på egen rod i stedet for at være podet.


Her kommer galanhus woronovii, Scilla mischtschenkoana 'Tubergeniana', skimmia magic marlot og euphorbia amyg. 'Purpurea'.


I det forrige indlæg havde jeg den barske tone på i forbindelse med frøplanter af påskeklokker. I dag må jeg trække lidt i land; for nogle af dem får rent faktisk rigtig fine blomster, må jeg indrømme, bl.a. denne prikkede version.

Det er ikke kun blomster, der pynter derude. Det nye løv på en helt almindelig akeleje er også utroligt kønt, og en lille stedsegrøn plante som denne penselfyr bliver man uvægerligt i godt humør af at gense. Det er den, der har  det romantiske tillnavn "Snow in the Valley".



I skovhaven er der malet med den store pensel. Vintergækker og erantis har storblomstret længe efterhånden. Når jeg vender mig om og kigger mod nord, er det et bed med  lundvortemælk/ eup. amygdaloides va. robbiae som hovedaktør, der byder sig til. Vortemælken passer utroligt godt i skovhaven, især som bunddække, og er en fin kontrast til skovfrytlens lancetformede blade. Den sår sig selv moderat og er let at fjerne, hvis den dukker op et sted, hvor den er uønsket. De små blomsterknopper er da også ganske dekorative. Alt i alt en fed plante!!!



Jeg vil slutte med to krukker, den første med cyclamen alpinum, som har blomstret siden midten af november. Den anden gav børnebørnene deres mor i fødselsdagsgave i tirsdags. Hun blev 44 (2 x 22) på datoen 220220022 - så bliver det næsten ikke mere specielt. Børnenes bedstefar fandt et egnet stykke af en træstamme og hjalp dem med at udhule den, og så fulgtes vi ad på plantecentret, hvor de udvalgte de planter, de syntes passede bedst til at tilplante krukken. Moren blev rigtig glad for krukken.

Kommentarer

  1. Hvor er det dejligt at se fredelige billeder fra din forårshave, hvor alt opfører sig, som det plejer.
    Jeg nyder især de store bede med masser af erantis og vintergækker. Dét er umuligt i en lille byhave.
    Jeg istemmer glæden over de stedsegrønne vortemælk. Dem har jeg kun kendt et par år, men jeg er helt vild med dem.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Store flader af beplantning giver bestemt en rar fornemmelse af ro. Det holder jeg meget af, selvom jeg også er vældig glad for diversitet. Vortemælken burde være en marmorplade, men er det jo mærkeligt nok slet ikke.

      Slet
    2. Den pokker tsblet😡 Der skulle stå mormor plante.

      Slet
    3. Nååååh - det giver mening. De dumme tsabletter ;-)

      Slet
    4. Du skal bare gøre nar, jeg er heldigvis ligeglad😭

      Slet
  2. Jeg nyter dine bilder av alle de flotte snøklokker du har. Som de brer seg hos deg :)
    Jeg tenker litt høyt her, men tror du ikke 'Mount Aso' kanskje er podet på en svaktvoksende stamme? Disse små trær som selges i Salixfamilien er ofte det. Kanskje du får et høyt og stort tre ut av dine stiklinger?
    Oi, så spennende med alle disse to tallene! Her i Norge var det mange som giftet seg nettopp på den datoen 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, måske udvikler stiklingerne til et højt træ eller en bred busk. Det bliver spændende. Der var også kø på borgmesterkontorerne her i landet af par, som ville giftes på den specielle dato.

      Slet
  3. Jeg har også en tyrkisk hassel, den har aldrig givet nødder, har jeres det? Jeg har ikke bemærket hunblomster, men rakler er der i hvert fald.
    Med hensyn til den lyserøde pil, har jeg set på fb, at Lene fra Bedstemors have har stiklingeformeret en del, de ser fine ud, og jeg har tigget en potte, hvis vi ses i år :) Anne Marie gav hende det råd at klippe den ned, så kunne den bedre udvikle sig med grene.
    Jeg kan godt forstå, at din datter var glad for den fine potte, som Søren har lavet til hende, ja jeg går ud fra, at I er bedstemor og bedstefar. Herlig dato at fylde 44, tillykke med hende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Spændende om du får gaflet en af Lenes stiklinger i år. Vi er bedstefar og bedstemor, ja. Jeg er enig med dig i, at 44 er en fin alder. Da har man høstet en del erfaring og har stadigvæk masser af energi.

      Slet
    2. Ja det med energien er ikke, hvad det har været, det var bedre, da vi var 44, til gengæld slipper vi for arbejdsmarkedet nu. Har jeres tyrkiske hassel sat nødder?

      Slet
    3. PS. Nej, vi har heller ikke set nødder i den tyrkiske hassel, men derimod i vores troldhassel, dog ikke den store høst.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Det ser fantastiskt ut med alla snöklockor. Den röda sälgen är fin och allt det andra som blommar så fint. Vi hade våren på gång men fick mycket snö som nu töar bort igen.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Maribel. Vintergækker får man aldrig for mange af. Her har vi fugtigt og kedeligt forårsvejr, og det ser ikke ud, som om vinteren for alvor vender tilbage.

      Slet
  5. Hvor er det en smuk bund, I har i skovhaven.
    Jeg bemærker den store sten på gårdspladsen. Hvor er den stor og flot. Har isen lagt den på jeres egen jord, eller har I fundet den et andet sted?

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for de pæne ord. Søren har hentet stenen hos sin bror, som bor syd for Viborg. Planen var egentlig, at han ville lave et trug af stenen, men vi blev ret hurtigt enige om, at den faktisk var fin i sig selv.

      Slet
  6. Lækre gæslinger. Farven minder lidt om min "koreapil" gæslinger.
    Påskeklokkefrølinger er spændende, der er flere af mine der vil blomstrer første gang i år. og de ser ud til at være fine og forskellige i farverne.
    Det var da en dejlig fødls`dagsgave at få. den er så fin.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Gæslingerne ligner lyserød slik, synes jeg, som er vendt i sukker. Jeg har dog ikke smagt på dem. Det bliver spændende, hvordan dine frøplanter kommer til at se ud. Det kan man umuligt gætte på forhånd.

      Slet
  7. Fin fødelsdagsgave på en meget speciel dato, og hvor er der dog meget smukt i jeres have lige nu! Jeg håber engang at have vintergækker og erantis fra væg-til-væg, men det kræver nok at jeg bliver tudsegammel:) Dejligt jeg så kan nyde dine fine blomstertæpper!
    Vortemælk af forskellig slags er kommet for at blive her i vores have, og navnlig de to stedsegrønne (en gul og en rød) er højt værdsat, selvom de breder sig ret meget. - Jeg har virkelig grinet af din dialog med Lisbeth omkring marmorpladen!
    Vore tyrkiske hassel har også rakler, men nødder har vi endnu ikke fået. Nu er jeg spændt på om den engang i fremtiden kan bestøves af en rød hassel som står lige i nærheden, for de dekorative nødder var jo en af grundene til den blev plantet - men træet er jo kønt i sig selv...
    Tak for mange skønne billeder!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Vintergækkerne synes jeg breder sig ret flittigt, bare man hjælper dem lidt på gled. Og når først erantisserne kommer I gang, er de ustoppelige og skelner ikke mellem gange og bede, når de sår sig selv. Nogle gange er det fuldstændig gak, hvad tabletten foreslår, og Lisbeth er en mester i at fange komikken. Det var Søren, der faldt for den tyrkiske hassel, og som dig var det frugterne i kombination med det kønne træ, han faldt for.

      Slet
  8. Kan godt forstå at I nyder synet af dit tyrkisk hassel med rakler som lyser op i solen. Og stenen er vild imponerende - fantastisk kontrast til træet. Mange fine sager, som er på vej op i din have, og jeg er enig, at det er i høj grad nyt løv og nåle, som pynter. Jeg spekulerer som gal om jeg kunne finde en plads til euphorbia amyg. 'Purpurea'. Så smuk!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sydney. Ja, nåle og nyt løv er mindst lige så vigtige som blomsterne, selvom blomsterne fanger øjet mest. Vortemælken er virkelig en eyecatcher, og det er den sådan set året rundt.

      Slet
  9. Det blev en vacker kruka till mor :) Det är så vackert med mattor av Eranthis och Galanthus som du har där i hörnet. Jag försöker skapa liknande här. Skimmian 'Magic Merlot' beställde jag men tyvärr blev den aldrig levererad...

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, børn har en naturlig evne til at skabe noget kønt, synes jeg. Ærgerligt at din skimmia aldrig dukkede op. Den er køn hele året, men lyser naturligvis mest op i den mørke tid.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed