skal - skal ikke? Jeg skal.

 


På denne tid af året er der mange haveejere, som er usikre på, om de skal klippe de gamle blade af påskeklokkerne. Med mindre planterne er angrebet af bladpletsyge, er  planterne totalt ligeglade. De nye blade er nemlig  lige på trapperne og de gamle så tørre, at det er begrænset, hvor meget glæde planterne har af dem. På billedet herunder ses et sundt gammelt blad og et, der er angrebet af bladpletsyge.

Og herunder kommer en blomst, der er angrebet. Året rundt fjerner jeg faktisk de blade, jeg umiddelbart kan se er inficeret, og hos de fleste  når svampen ikke længere end til nogle få af bladene og generer  overhovedet ikke blomstringen. Alligevel burde jeg utvivlsomt grave de hårdest inficerede planter op for at forhindre, at smitten breder sig. Det gør jeg også i ny og næ; men dovenskaben spiller desværre også ind; for voksne påskeklokker har et kraftigt rodnet, som ikke bare lige kan rykkes op af jorden eller graves op med en håndskovl.


Det vil altså sige, at med mindre påskeklokkerne er syge, er det af æstetiske grunde, at man fjerner bladene. Nogle synes, planten bliver for bar og minimalistisk uden de gamle blade; men for mig at se gælder det kun, hvis det drejer sig om en lillebitte plante med en enkelt eller ganske få blomsterstængler.  F.eks. ser den grønne med røde pletter helt fin ud med sine røde stængler og nye blade.



På de fleste påskeklokker lægger de gamle blade  sig på jorden rundt om planten, men på det næste billede kan man se, at bladene også kan komme til at dække mere eller mindre over blomsterne, så hele planten ender som en værre rodebutik.

Her pynter det gevaldigt at få fjernet bladene, så man kan nyde synet af de friske blomster.


Så er der spørgsmålet om, hvordan man forholder sig til de nye frøplanter, som påskeklokkerne så gavmildt forærer os. Jeg har nok haft påskeklokker i haven i mindst 40 år, og i starten beholdt jeg mange af frøplanterne, idet jeg bruger dem som bunddække mange forskellige steder. I dag fjerner jeg de fleste -  dels har vi ikke behov for flere bunddækkeplanter, dels har blomsterne en tendens til at revertere til blommefarvet med grønne islæt, som det kan ses i de to midterste blomster i collagen med forskellige slvsåede påskeklokker.

En undtagelse er frøplanter fra de fyldte påskeklokker. Dem lader jeg stå, og forklaringen kommer i det sidste billede. Her kan den opmærksomme læser uden tvivl se, at den oprindelige plante med pink  blomster står i centrum omgivet af tre planter med sartgule blomster og grønne stilke, og det er disse planter med sartgule blomster, der er frøplanter. Dem er jeg glad for, at jeg ikke gravede op og smed væk. Derimod kunne jeg godt finde på at samle dem til en større gruppe et andet strategisk sted, så farverne bliver skilt ad.


Kommentarer

  1. Sjovt du lige skriver om bladene på Helleborus. Jeg klipper også mine af, for når de er blevet så store og grove, skæmmer de kun. Nå men det sjove er, at Lene (Bedstemors Have) i dag satte et billede på fb, hvor hun viste, at hun næsten var færdig med at klippe ned. Til det skrev Anne Marie Lønbæk, at hun ikke klippede sine af, hun havde en vild have, så det ville hun ikke bruge tid på, for blomsterne kom jo alligevel. Jeg indrømmer da også, at det er et kæmpe arbejde, men jeg startede meget tidligt og tog det over nogle dage, jeg er nu glad for, at jeg har gjort det. Jeg forstår i øvrigt også godt, at Anne Marie ikke har tid til det.
    Jeg har egentlig ikke set, at nogle af mine blomster er angrebet af virus.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er også et stort arbejde for mig at klippe bladene af, men før eller siden gør jeg det nu alligevel, også I de vildere dele af haven, for jeg bryder mig ikke om synet af påskeklokkeplanter med flere års gamle blade. Desuden er det et perfekt gemmested for sneglene. Senere klipper jeg så fristaden af, og det tager også lang tid.

      Slet
  2. Det er nydelige blomster, du viser, både originaler og frøplanter.
    Jeg er med på klippevognen og skar bladene af mine få planter for i hvert fald en måned siden. Jeg gør det for at mindske svamp, men ville gøre det uanset om planterne havde det eller ej, for de gamle, grove blade pynter ikke, og jeg synes, det ser så friskt og forårsagtigt ud at gøre klar til en ny sæson.
    Uh.... frølingerne er jeg godt nok træt af. Der er i hundredevis om ikke tusindevis trods mine få planter. Jeg prøver at få klippet frøene af, men der er altid en, der snyder mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi er tydeligvis helt på linje, når det gælder tilbageklipning og frøplanter. Og du har helt ret i, at der altid er frøplanter, som overlever, selvom man med stor ihærdighed prøver at forhindre det.

      Slet
  3. Hej Marie,

    Ja, der er vi helt enige selvom jeg ikke er plaget av bladflekksykdom på mine. Jeg klipper av de gamle blader uansett, for de nye er så mye finere. Her er det nok et tørrere klima enn hos deg, for det er 2 mil til havet her hvor jeg bor.
    Flotte er de alle sammen både frøplanter og voksne planter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har sikkert en pointe i det, du skriver om klimaet. Vores lerjord kan være meget fugtigt, og det er sandsynligvis noget, der fremmer udviklingen af svampesygdomme.

      Slet
  4. Jeg klipper osse, både pga svamperisiko, men osse fordi de store blade dækker for diverse forårsløg der kommer under dem. Normalt klipper jeg pø om pø efterhånden som bladene ser grimme ud, men tilsidst ryger de alle.
    Frølinger er dejlige, meen de kan blive for mange. Jeg napper som regel frøstandende af, men der er jo altid nogle der smutter.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Efterhånden er det nok nogenlunde sådan, de fleste forholder sig til deres påskeklokker. Ligegyldigt hvor vild en have, vi har, er det påskeklokkernes fornemste opgave at tage sig godt ud, og det gør de gamle blade jo ikke.

      Slet
  5. Bare det var mig, der fik frølinger. Jeg har kun 3 påskeklokker, men der er aldrig kommet nye planter. Jeg forsøger ikke at rode for meget i jorden, hvor de står, men måske er det et forkert sted. Hilsen Lise

    SvarSlet
    Svar
    1. Mystisk! Jeg har flere gange foræret en påskeklokke til en bekendt, som ikke engang har kunnet få dem til at blomstre, så det er tilsyneladende ikke en selvfølge, at de trives og smider frø.

      Slet
  6. Dejligt at læse om dine erfaringer med påskeklokker og se alle de lækre billeder. Jeg kan godt se at det er noget af en opgave at klippe alle de gamle blade af, men det vil være synd hvis sygdommen breder sig til hele bestanden. Jeg syntes det har pyntet, at jeg har fjernet de gamle blade fra min (ental!) påskeklokke, selv om bladene var fine og grønne. Kan godt forstå, at du er glad for de sartgule frøplanter. Herligt at nogle selvsåede frø fra rosa blomster kan give en så fin lys farve.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det frisker simpelthen op på planten at få de gamle blade fjernet. I år har jeg virkelig tænkt mig at gøre alvor af at skotte alle de syge planter jeg overdriver ikke, når jeg siger, at vi har tættere på 200 end på 100 planter, og på den baggrund et det helt gak at lade de syge blive stående.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Tack för inlägget så fantastiskt vackra Helleborus. Jag har inte några stora områden av dem, är så glad att de överhuvudtaget trivs hos mig. Än så länge är de inbäddade i löv. Jag klipper de gamla men kanske inte tillräckligt mycket, då jag ser på dina plantor.
    Önskar dig en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marika. Påskeklokkernes blomster er så fine, at de ikke bør gemmes bag kedelige blade. Bladene er fine som bunddække resten af året. Det er ve smag og behag, hvor meget man klipper dem tilbage.

      Slet
  8. Dina dubbla, självsådda plantor var fina! Jag skär också av bladen och använder också goda bakterier för att försöka hålla undan svartfläckssjukan. Och det går inte att ta hand om alla frösådder så numera gräver jag undan dem. Tänk om det på förhand gått att veta vilka som skulle bli fina... ..men det går ju inte att spara alla.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, selvom man ihærdigt graver frøplanter op, er der altid nogle, som redder livet rundt omkring. Min erfaring er, at de fyldte blomster også får fyldte frøplanter, mens de enkle blomster også for enkle frøplanter.

      Slet
  9. Jeg kan sagtens følge dine overvejelser, jeg har også selv haft dem. Men de seneste år har jeg konsekvent klippet bladene af. Dels kan jeg godt lide at se de nye friske blade komme frem, dels er nogle af de gamle blade hvert år angrebet af sygdom. Det lyder for øvrigt som en god ide, at klippe syge blade af, så snart man opdager dem.
    Frøplanterne havde jeg stor glæde af, dengang jeg kun havde nogle få planter, men nu luger jeg dem op, ellers tager de overhånd.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det ser ud, som om du har været igennem de samme overvejelser som mig. Når min højre arm har kræfter nok, har jeg bestemt at bruge en formiddag på at fjerne syge planter og frøplanter, som jeg ikke synes er til glæde.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid