Forår i luften


Foråret er en realitet, når den første hundetand er sprunget ud. Der ligger stadigvæk så meget vissent løv i bedene, at man nemt kan overse sådan en lille skønhed. Alligevel har jeg ikke planer om at fjerne alle bladene, kun der, hvor jeg ved, at der gemmer sig den slags småplanter' 


Paeonia veitchii woodwardii er som sædvanligt langt foran de andre tidlige staudepæoner og er et smukt syn, som kan ses på lang afstand med kombinationen af  dens pink blomsterknopper og skinnende, nye løv, som snart bliver olivengrønt. 

I søndags fjernede vi den indvendige beskyttelse af bobleplast i drivhuset, og i dag blev kameliaerne flyttet udenfor til et mindre hedt miljø. Den største er Jury's yellow, som blev omplantet til en større krukke sidste sommer. Måske er det derfor, at den er usandsynligt blomsterrig i år.


Den med de mest skinnende blade og de smukkeste blomster rent farvemæssigt hedder Hagoromo. Den beskar jeg kraftigt i 2020, og nu er den blevet til en fin og mere regelmæssig busk. 




Nuncio's Cameo er navnet på den tredje kamelia. Det er lidt tilfældigt, at blomsterne på de tre buske er så forskellige. Yuletide, som begyndte at blomstre før jul, gør det stadigvæk og har en fjerde form for blomst, nok den mest oprindelige. 
Det kræver gode armmuskler at flytte de store planter. På den anden side forlænger de sæsonen for kameliablomster; for der går sikkert en måned, før de fire i haven begynder at blomstre.




Tilbage i haven er den første blomst i rhododendron cilpinense sprunget ud. Busken har undgået at få  frostskader, selvom knopperne har været udsat for nattefrost.


Til slut to påskeklokker igen igen. Den fyldte blev flyttet for to år siden og holdt en pause med blomstringen sidste år. Den lidt forhutlede blomst til højre købte jeg sidste år. Vi har ellers påskeklokker en masse; men det anbefales at anskaffe nogle nye varianter med mellemrum, hvis man gerne vil lade frøplanter vokse op og blomstre. Ellers bliver de efterhånden mere og mere ens. Derfor er det godt med noget nyt blod. I  Danmark kaldes denne specielle form for præstekrave, mens den i England kaldes anemoneform. Jeg håber, de sidste to knopper producerer et par perfekte blomster.

Kommentarer

  1. Jeg har ledt efter min tidlige hundetand, men den er ikke at se endnu. Dine camelia er imponerende, så flotte. Alle mine er ude endnu, så ingen blomster hos os. Du er heldig med cilpinense, jeg har to, der har fået ødelagt knopperne, jeg tror ikke, vi har haft det koldere end hos jer, men måske er det fordi, vi ligger for tæt på havet, i hvert fald kommer der kun få blomster på den ene, resten er blevet brune før udspring. Det kan også have været for mildt og så for koldt, man ved det ikke.
    Påskeklokkerne er flotte og forskellige, jeg synes også, jeg har mange forskellige, men ingen tvivl om, at der skal nyt blod til en gang imellem.

    SvarSlet
  2. Pludseligt er de der bare, de små hundetænder. Cilpinense står en meter nord for stuehuset, hvilket nok har beskyttet den mod nattefrosten. Tidligere har jeg dækket den med et stykke fleece, men det gad jeg rent ud sagt ikke i år, og det gik jo godt alligevel. Ja, nyt blod skal der til engang imellem.

    SvarSlet
  3. Åh, så mange flotte camellia du har! Jeg skal også potte om alle mine i år. Hva slags jord brukte du da? Gir du de mye gjødning? Din har jo noe enormt med knopper i år 😊
    De prestekrage/anemone blomstene er så fine! Jeg kjøpte flere av de hos Spiren sist gang hun var her i Norge, men ingen av de overlevde dessverre.
    Så søte de små hundetenner er også. De er jeg vilt forelsket i, og i fjor blomstret endelig flere av de her.

    SvarSlet
    Svar
    1. Da jeg plantede dem om, lavede jeg en blanding af spagnum, bladmuld og en hel del grus, og så fik de et par langtidsvirkende gødningspellets. Dit klima er måske barskere for helleborus end det danske. Hundetand, som trives og sår sig selv, er en af forårets store fornøjelser.

      Slet
    2. Takk, da skal jeg prøve å lage en lignende jordblanding. Ja, det er nok det, men jeg har mange helleborus her som jeg har sådd fra frø. De som er "født" her som frøplanter klarer seg veldig godt. Det er som du sier at det er et barskere klima her, men det går fint med veldig mange planter likevel. Det har jeg ennå ikke opplevd at hundetenner har sådd seg her. Så heldig du er! 😊

      Slet
    3. Når dine hundetand er begyndt at blomstre, vil jeg da skyde på, at de også snart begynder at så sig selv. Det mener jeg virkelig.

      Slet
  4. Du go'este så flot dine cameliaer blomstrer :-o Det ser helt sydlandsk ud.
    Det er godt, der ikke også er kommet vintergækker med på billederne - det havde været totalt syret.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vintergækkerne blomstrer ellers stadigvæk i store mængder, men nu synes jeg godt, man kan tænke sig noget andet at forlyste sig med, f eks. kamelier.

      Slet
  5. Dejligt med en skattejagt hvor du finder dine fine hundetand. De skud på paeonen er bare fantastisk. Meget ved denne tid har de sarte farver, så er det dejligt med noget pang. Kamelier er bare så elegante. Lækkert at du kan have dem i krukker et beskyttet sted, så blomstringen kommer tidligere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hundetand er sådan et nuttet lille forårsløg. For nogle år siden havde vi gravet en staude op til nogle bekendte, og det næste forår viste det sig til deres og vores overraskelse, at der var fulgt nogle løg af hundetand med. Den havde de aldrig set før og syntes nærmest, de havde gjort et kup.

      Slet
  6. Det er en rigtig skønhed, den hundetand. Jeg er ikke spor misundelig, næsten, havde nemlig satset på at kunne købe nogle til mit nye bed, men planer er desværre ikke altid lige gennemførlige. Forhåbentlig til næste år. Det er noget med de ikke er godt at købe som løg i poser??
    jeg har da heller ikke fjerne blade fra bedene. Det er faktisk sjældent jeg gør det, ormene klare det meste og resten skjuler planterne efterhånden.
    Kamelia ser så tropiske ud ? Men kan så åbenbart tåle vores klima, eller ligger I på et lunt hjørne ligesom fru Høneballe?
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor. Det er helt rigtigt, at hundetand helst ikke må tørre ud. Efterhånden har vi så mange smågrupper af dem, at jeg sagtens kan sende en lille klump til dig, når de begynder at visne ned.
      Vi bor jo kun et par kilometer fra Limfjorden, og det har helt sikkert indflydelse på vores klima. Kun 50 kilometer herfra i Viborg er der klart koldere.

      Slet
  7. Man kommer næsten til at tænke på orkideer når man ser de fine blade på din hundetand. I det hele taget er det jo bare lækkerier du disker op med, og jeg må bare stemme i med koret, og give dig et stort skulderklap for så mange fine kamelier, pæoner og påskeklokker. Det er så smukt med de friske, grønne kamelier op mod jeres gamle rødstensmure, og blomsterne er jo helt perfekte. Tak for de dejlige billeder!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla. For os markerer det, at det er blevet forår for alvor, når kamelierne bliver flyttet ud i den friske luft, lidt som når køerne kommer på græs og danser af glæde 😊

      Slet
  8. Hej Marie!
    Pionen är helt fantastisk, vilka härliga röda skott som tittar fram. Mycket vackra kamelior och perfekta blommor, fina färger. Känns tidigt att ta ut dem, men så har ni också kommit längre med våren. Julrosorna eller Påskeklockorna, har lite annorlunda färg. Har beställt nya röda, skall bli trevligt att få den leveransen. Men det blir i april och det är bra, då kanske våren kommit en bit längre hos oss. Just nu är det disigt och bara en grad varmt.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret i, at pæonen virkelig gør opmærksom på sig selv med de nye skud og farvestrålende knopper. Sidste år flyttede vi kamelierne ud den 25. marts, så forskellen er ikke voldsomt stor. Det er sikkert en god ide først at få de nye helleborus leveret, når man kan regne med lunere vejr.

      Slet
  9. Så kunne du igen præstere en perlerække af smukke blomster. Jeg falder for billederne af pæonerne. De kuglerunde knopper er så fine i det frynsede løv. Og "skovbunden" ser så naturlig ud, med alle de visne blade og selvsåede krokus og vintergækker hist og pist.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  10. Hagoromo är min favorit också, den hade en mycket vacker blomma. Hundtänderna är på väg upp här men det är nog ett par veckor kvar till blomning. Jag har ett antal plantor från frösådderna av Helleborus som jag gjorde för några år sedan. De ser jag fram emot att följa nu framöver. Håller med om att de naturliga frösådderna ofta blir tråkiga och ensidiga med tiden.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring