En fremragende påskedag


Selvom vi går meget op i vejret, må jeg tilstå, at jeg har mere end svært ved at huske fra det ene år til det andet, hvornår f.eks. nattefrosten forsvandt. Søren mener, den bliver hængende ualmindeligt længe i år, og måske er der noget om snakken. Alligevel har vi haft en forrygende påskedag med sol fra en skyfri, blå himmel, og jeg kommer til at tænke tilbage til påskedag for to år siden, hvor vi drak eftermiddagskaffe på gårdspladsen sammen med datteren og hendes familie ved hvert vores bord. Det var, dengang coronaforskrækkelsen virkelig havde fået tag i os.

Trillium og blodurt er uundværlige ingredienser i vores aprilhave, og i dag viser jeg to trillium i miniformat. Den største er rivale ( nu kaldt pseudotrillium), som jeg omplantede for to år siden, samtidig med at jeg flyttede den diminutive hibbersonii fra en krukke ud i spaltebedet.



Den fyldte blodurt startede oprindeligt som en enkelt plante og bevæger sig nogle centimeter mod øst hvert eneste år. Nu måler den omkring halvanden meter. Star danner derimod en rund klump.

I samme område blomstrer en fyldt primula,som har boet i haven i mere end ti år, mens trådpæon/ paeonia tenuifolia kun står med knopper. Den er næsten kønnest på dette stadie, for efterhånden som den nærmer sig blomstringen, bliver den mere og mere ranglet, og den er håbløs at binde op.


For sidste gang har paeonia veitchii woodwardii fået genvalg på bloggen. I blomst bliver planten lidt for broget for min smag, men den enkelte enkle pæonblomst er nu rigtig køn.


Af andre småstauder har jeg valgt at vise en lav pileurt persicaria tenuifolia, vårskærm/ hacquetia epicactis og en hvid kobjælde/ pulsatilla, som nu er sprunget ud.




Vores ældste camellia står øverst i skovhaven og er sprunget ud, selvom den jævnligt er udsat for en kold vestenvind. Den smider hele blomster, når de er visnet, så vi slipper for at skulle soignere busken. Den måde at håndtere blomstringen på er efter sigende typisk for en hybridgruppe med tilnavnet williamsii. Vores eksemplar tror jeg hedder Les Jury.

Også omme i skovhaven er denne eksotiske lærkespore dukket op. Den har sået sig selv og er umanerlig flot, synes jeg. Den oprindelige mørke lærkespore er meget spinklere, men står også næsten i fuld skygge 



Her er det smalbladet lungeurt/ pulmonaria longifolia, der har sået sig selv. Blå stauder er blandt mine favoritter.

Iberis/ snepude eller sløjfeblomst har vi efterhånden haft i en hel del år, men det er først i de seneste par år, at den er begyndt at blomstre for alvor. Når man får fat i stilken, kan man godt mærke, at det er en halvbusk.

Det er et umiskendeligt tegn på forår, når motiverne til bloggen ikke længere er noget, man skal lede efter, men nærmest står i kø. Alligevel er forventningens glæde også stor, så jeg vil slutte med et billede af vores største træpæon.

Kommentarer

  1. wow, en masse spændende flotte blomster du har liige nu i haven.
    Den lærkespore er flot, jeg har osse jublet i dag. Jeg fandt omsider en lille fin frøling af mine pink lærkespore. jeg havde dem mistænkt for at være sterile, men endelig var der en lille ny.
    Den bliver flot i blomst den træpæon.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Fint at der endelig var frøplanter af din lærkespore. Så kommer der sikkert flere og flere de næste år. Træpæonen har nydt den forholdsvis tørre vinter, for den reagerer negativt på konstant våd jord.

      Slet
  2. Ja det er svært at følge med dig, her sker også en masse, men slet ikke det samme. Blodurten snakker vi ikke mere om, heldigvis har jeg skaffet mig en ny, som jeg får på onsdag. Min Iberis blomstrer ikke endnu, men den er tæt på. Træpæonerne er så smukke med det nye løv, det er lige før, de er pænere nu, end når de blomstrer. Lærkesporer har jeg mange af, men det er dem, der forsvinder efter 14 dage.

    SvarSlet
    Svar
    1. Sådan en forårsdag, som vi har haft I dag, sætter virkelig fut i planterne. Ja, træpæonernes løv er så smukt og pynter på de stive grene. Vores lærkesporer forsvinder også efter kort tid, men jeg tipper alligevel på, at de holder en måneds tid.

      Slet
  3. Så mye flott du har som blomstrer nå, Marie! Den mørke blå lungeurten var helt nydelig. Blå stauder er veldig pent ja!
    Her hadde vi - 1 i natt, og det har vært en usedvanlig kjølig april i år. Nå håper jeg at det er slutt på nattefrosten.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det håber jeg virkelig også. I nat tror jeg, vi havde nul grader, så det går den rigtige vej.

      Slet
  4. Ja, jeg skal love for de står i kø i din have for at komme med - få hovedet på bloggen - og jeg må være så fri:) Du kalder nok nogle af dem eksotiske, men for mig er de alle i den kategori. Jeg kan dog sagtens nyde dem uden at kende dem personligt.
    Den lille lave pileurt er meget sød og din lungeurt har anbragt sig vældig smukt som fodpose til påskeklokken (eller er det dig der har anbragt den der?) Så mange fine sager!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej lungeurten har placeret sig selv lige der. Det er det sjove ved de selvsåede, at de er meget bedre til at placere sig selv et smukt, men uventet sted end os haveejere. Hovedet på bloggen - har du nydt en påskesnaps? 😜

      Slet
    2. Undskyld! - min skøre hjerne kører helt uden snaps...

      Slet
    3. Du kunne have en fremtid som slogan forfatter😀

      Slet
  5. Hej Marie!
    Det är lika spännande varje gång att titta in i din trädgård. Vet du på ett ungefär hur många arter du har. Det känns som att du har ett outsinligt lager av intressanta växter. En väldigt vacker färgnyans på din Laerkespore. Jag sysslar med att gräva fram mina rabatter från alla löv som täckt dem under vintern.
    Ha en fin fortsättning på Påskhelgen!
    /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Marika. Jeg har vel ikke flere planter end mange andre havebloggere; men måske har jeg fokuseret mere på de årstider, hvor der almindeligvis ikke er så meget i blomst, og der har jeg måske flere interessante vækster. Også her I haven skal mange planter graves frem blandt visne blade.

      Slet
  6. Sikke mange fine sager i din have. Hos mig er det lige ved og næsten med mange planter, så jeg noterer flere af dine planter, som vil kunne fylde "aprilhuller" hos mig. Den mørke lærkespor er fantastisk men også blodurt og vårskærm er så fine.

    SvarSlet
    Svar
    1. Med det vejr vi har nu, vil dine nærved og næsten da helt sikkert springe ud i denne uge. Lærkesporen sår sig selv rigeligt, blodurten er mange år om at vokse sig stor, og vårskærm er helt problemfri og kan nemt deles hvert år - det var lidt info, som du ikke bad om🙃

      Slet
    2. Mange tak! Nyttige info er altid godt at få! :-))

      Slet
  7. Der er virkelig meget smukt at se i din have allerede så tidligt på sæsonen. Det er godt klaret, og man kan se, at du har været bevidst om beplantningen.
    Cameliaen er kæmpestor :-o og vældigt praktisk at den er selvrensende.
    Ellers er det nok den mørke lærkespore, jeg svimer mest over i dag.
    Mange hilsener fLisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er i grunden fantastisk, at en selvsået plante kan være så køn som lærkesporen. Søren var ikke tilfreds med billedet af camelliaen, og han har nok ret i, at vores øjne ser den bedre end kameraet.

      Slet
  8. Du milde, hvor har du mange fine sager i blomst lige nu - jeg er vild med både Camelia, den fyldte blodurt og lærkesporen - men næsten svært at fremhæve nogle mere end andre.
    Det har været dejlige påskedage med sol og lunt vejr - det har vi vist alle haft behov for.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sådan en skøn tid, og vi nyder haven, selvom Søren lader til at synes, at jeg forsømmer mine havepligter en smule. Det har han uden tvivl ret i, men min højre fod reagerer omgående på for meget gang.

      Slet
  9. Vacker Trillium rivale som du har :) Min ena har rätt mycket prickar men med tiden hoppas jag att frösådder ska komma och öka variationen. Och nej jag vet inte om jag orkar byta namn. Hade hibbersonii men den försvann tyvärr har förstått att den kan vara lite kinkig. Du har väldigt mycket fin vårblomning hos dig just nu.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed