Oven på regnen


20 mm regn er vi oppe på at have fået i den forløbne uge, og det har virkelig frisket haven op. Alligevel ser jeg frem til endnu en portion i den kommende uge. Så kan den nyerhvervede og selvoprullende vandslange holde endnu en pause. 

I dag starter jeg indlægget med to meget forskellige klematis. Den første, Madame le Coultre, står i surbundsbedet, hvor dens opgave er at skabe noget variation fra de temmelig kompakte rhododendronbuske. I år gad jeg ikke fjerne dens visne blade, men ventede, til de var blevet helt møre. Så skulle der ikke mange dask til at få dem til at falde til jorden.


Den anden klematis er en ganske lille staudeklematis, nemlig clematis coactilis, som i USA, hvor den stammer fra, er kendt som hvidhåret læderblomst. Bloggen kan oplyse, at den blev anskaffet i 2016, og i år er det første år, hvor man kan sige, at den har en regulær blomstring. Tidligere år er det kun blevet til en enkelt eller højst to blomster. De er ellers ekstremt nuttede.

 

Her et godt stykke inde i maj er anemone nemorosa big blue den eneste af løganemonerne, der stadigvæk blomstrer. I stedet for er der blomster i nogle små staudeanemoner, som jeg har sået henover årene. De minder en del om de sommeranemoner, jeg kan huske fra min barndoms have, men er lavere og sartgule, mens sommeranemonen har hvide blomster.


Engblomme/ trollius er vel en mormorstaude ligesom sommeranemonen, og nellikerod/ geum ligeså, Dog tror jeg, denne fyldte variant (mai tai) er af nyere dato.Pæoner kommer man ikke uden om i et majindlæg. Den gule staudepæon mlokosevitchii plantede jeg om for to år siden, fordi det så ud til, at duetræet tog al dens næring. Sidste år blomstrede den slet ikke, i år er der en enkelt blomst, så jeg forventer, at den går helt amok til næste år.


Er disse to rockii blomster fra to forskellige buske ens? Det har jeg flere gange spurgt mig selv om, og når jeg ser dem side om side, synes jeg faktisk godt, at jeg kan konstatere, at der er små forskelle, som ikke kan bero på tilfældigheder. 

Til sidst årets første rose. Minerva så helt forfærdelig ud sidste efterår, så jeg klippede den tilbage og lagde noget kompost oven på jorden, inden den kom til vinteropbevaring i et drivhus uden varme og med en manglende glasrude i døren. Så måtte det briste eller bære, og det gik jo fint. Måske er det simpelthen dens natur at miste pusten, når vi kommer hen på sommeren. 

Kommentarer

 1. Jeg tror alligevel ikke, jeg kan prale af 20 mm, men på Sjælland har de nærmest ingenting fået, så jeg er taknemmelig for de 12 vi har fået. Rosenbedene er igen til at komme i. Jeg har lige hakket i alle bedene efter at have gødet. Jeg tror også, at jeg får roser inden pinse, der er fine knopper i.
  Jeg synes da, at de to rockii blomster ser forskellige ud. Den til højre har større mørke pletter end den anden.
  clematis coactilis er en fin lille sag, kan man købe den her i landet? Engblomme vil ikke være her hos mig, jeg har prøvet mange gange. Jeg har også Minerva, men jeg kan ikke huske, hvordan den opførte sig sidste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man må undres gang på gang over,hvor forskelligt vejret kan være i vores lille land. Jeg tror, du er en del mere flittig til at gøde roserne end Søren. Coactilis købte jeg hos Westpfal, og det er det eneste sted, hvor jeg har set den til salg. Det er underligt, hvordan ganske almindelige stauder kan være vanskelige eller ligefrem umulige at få til at trives.

   Slet
 2. Den lille staudeclematis er SÅ nuser. Jeg har en lidt større af samme type med små uldede blomster. Den stortrives i en balje. En lille spinkel sag gik ud for nogle år siden. Jeg tror, den fik det for trangt, og mit gæt er, at de ikke li' at kæmpe for retten til at være her. P.t. har jeg en ny stående i potte - jeg aner ikke, hvor den skal stå, men kunne ikke dy mig...
  I har fået tre gange så meget regn som vi har - det er ellers tiltrængt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Er regn guderne blevet sure på Ebeltoft, eller hvad sker der? Du har åbenbart gang i en del små, uldne tingester. De bliver heldigvis ikke nogensinde ret store, så det burde være muligt at finde en placering til den nye.

   Slet
 3. Du har så mange flotte clematis. De er nydelige med regndråper på. Heldige deg som fikk så mye. Her kom det 3,5 mm i går, og det var det hele 😥

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, ja, vi har været heldige med regnen.

   Slet
 4. 22 mm ahii hvor er I og haven heldige.. Vi fik 3... og ca 15 sammenlagt i forrige uge. Ikke meget i bedene , men gårdspladsen er allerede lysegrøn. Jeg må ud med lugejernet.
  Den er da nuttet den lille clematis. Den ligner lidt en plydsklump.hihi. Men den storblomsternde er nu osse fin.
  Anemone big blue er da en skæg fætter.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, vi har været virkelig heldige med regnen. Det eneste minus med big blue er, at den visner ned, og resten af haveåret synes jeg, der burde stå en fin plante der, hvor anemonen gemmer sig i jorden.

   Slet
 5. Sikke en variation i dine klematis. Lige så stor og overdådig den første er, så er den anden lige så lille og fin. Det er da tidlig med roser er det ikke? Minerva har en meget smuk farve.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også den kontrast mellemde to klematis, der slog mig. Det er kun, fordi rosen har overvintret i drivhuset, at den kan blomstre allerede nu.

   Slet
 6. Så vakre klematis! Nedbøren hjalp godt på plenen, og på plantene med grunt rotsystem. Må nok ha en hel del mer til rosene, klematisen med flere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej, ja, det lunede med noget regn, men det er slet ikke nok.

   Slet
 7. Fine klematis - store som små! Den lille påkalder sig jo virkelig opmærksomhed med de perfekt klokkeformede, uldne blomster, men jeg tænker man skal vide hvor den står:) Er det en Tangerine Dream din nellikerod? Smuk er den i hvert fald.
  Tænk I har fået 20 mm regn! Her er det blevet til 11 over et par dage, og det nu også godt.
  Hvor er der dog mange planter jeg aldrig har hørt om...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla. Du har ret i, at man skal vide, hvor den lille klematis står. Derfor har jeg anbragt det lille drivhus omkring den, sådan at jeg ikke kommer til at genere den. Jeg er temmelig sikker på, at nellikeroden hedder mai tai.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Vad skall man säga, den ena finare än den andra. Klematisarna är mycket vackra och den lilla ulliga klockblomman bara så söt. Vi har fått ungefär lika mycket regn totalt, och det behövdes.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika. Det er, som om planterne er ekstra smukke oven på regnvejret.

   Slet
 9. Dine mormorstauder er virkelig søde. Bedstemødre har en god smag ;)

  Hilsen Elna

  SvarSlet

Send en kommentar