havebesøg


 Hvis du læser med både på Hortofilia og Høneballen på Samsø, har du muligvis bemærket, at Søren og jeg i tirsdags var på havebesøg  i Dorte Seerups spændende skov- og rhododendronhave og derefter fik besøg her i haven af Dorte og Rikke og Fru Høneballe.  Lisbeth er en mester til at få den slags stablet på benene, og som altid, når havefolk mødes, havde vi en hyggelig og afvekslende dag.
Herhjemme midt under vores rundtur blev Søren og jeg totalt overrasket over at få øje på, at duetræet stod i fuldt flor. Som Lisbeth skriver, er træet vanskeligt at fotografere, sikkert fordi bladene er så lyse, at de næsten går i et med 'duerne'.

Bagved står viburnum plicatus mariesii, og i modsat retning går man gennem en klematisbue. Hvis man kigger efter, vil man kunne se, at der bor to forskellige clematis Montana på buen. Den lyserøde Rubens forsvandt et år, så jeg plantede Tetrarose, der er mere pink, ved buen som afløser. Så dukkede Rubens op igen efter 2-3 år, og nu trives de i bedste samdrægtighed.


Vores største rockii træpæon står med masser af knopper , hvoraf en enkelt nåede at springe ud i tirsdagens solskinsvejr.


Det næste bed tiltaler mit øje, sikkert fordi den mørkbladede ajuga i år har bredt sig rundt i hele bedet sammen med den gule timian, og fordi de nedfaldne æbleblomster ligesom mildner de hårde, grå cementfliser.


Ved stuehusets østgavl står denne japanske fjerbregne/ athyrium nipponicum Godzilla. I tirsdags var dens nye skud mere mørkerøde end i dag - udviklingen går lynhurtigt. 

Lige i nærheden står disse to fritillarier. Dorte er tydeligvis noget af en navnenørd, så jeg har omhyggeligt tjekket, at den mørke er camschatcensis og den gulligtgrønne pontica.

For tiden er den mest iøjnefaldende plante i skovhaven klokkebusken weigela  middendorffiana. Også trillium vaseyi og hosta Empress Wu gør opmærksomme på sig selv.




Tirsdagens rundtur endte ved sensommerbedet med store stauder og græsser,  som egentlig har deres højdepunkt juli - september, og selvom april var så tør, er bedene overraskende nok allerede godt på vej. Vi har plantet lidr forskelligt, som blomstrer uden for højsæsonen. Collagen viser lamium orvala ' Album', kæmpe døvnælde, bjerghulsvøb/ chaerophyllum hirsutum var roseum, en fyldt akeleje og en geranium. De sår allesammen sig selv i passende mængder.

Som noget nyt blomstrer syrengedeblad/ lonicera syringantha i det samme bed. Det er en spinkel busk, som ikke sådan gør opmærksom på sig selv. Blomsterne udsender dog en fin og delikat duft.


Kommentarer

  1. Det er alltid spennende å se andres hager, og det er også så fin inspirasjon å finne der.
    Nydelig rockii hos deg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ingen tvivl om det. Rockii skal nydes her og nu, ellers går man glip af blomstringen.

      Slet
  2. Ja det går hurtigt med Rockii og de andre træpæoner, men i år holder de længere, det er jo først i dag, at det er blevet lunere i vejret, og regnen kan jo ikke ødelægge dem. Den japanske fjerbregne var så flot. Jeg fik den foræret af Peters kone sidste år, den forsvandt i vinter, så jeg havde ikke regnet med at se den igen. Godt du kunne bringe et ordentligt billede af Duetræet. Måske skal du nøjes med at skrive Dorte og ikke, hvor hun bor. Hun vil ikke have en masse mennesker rendende. Derfor har jeg kun skrevet Dorte. Mon ikke du kan rette det?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det retter jeg omgående. Fjerbregnen er forholdsvis længe om at dukke op om foråret. Jeg har før opgivet den for så at blive positivt overrasket. Duetræet er virkelig en stor udfordring at fotografere. Jeg måtte nøjes med kronen for at kunne vise blomsterne nogenlunde tydeligt.

      Slet
  3. Skønne billeder. Den klokkebusk er da ualmindelig fin, både farve og facon. Og den er meget tidligere blomstrende.
    Hvis du siger fjerbregne er sen i optrækket, så er der håb for min endnu.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Den gule klokkebusk er altid foran de andre varianter til at springe ud. Du må være tålmodig lidt endnu, når det gælder din fjerbregne.

      Slet
  4. Dejlig havevandring! Nu føler jeg næsten jeg har været der selv.
    Helt fantastisk at se sådan et duetræ, og alle de andre planter ser så sunde og velformede ud samtidig med de har de fineste blomster! Jeg er helt sikker på I har en skøn have.
    Er det virkelig en timian du har i den gule farve? Synes den ligner min merian, men uanset er det er skøn nabo til den blå læbeløs!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Ulla. Den gule tingest er i sin tid købt som citrontimian og dufter af citron, men det gør din merian måske også.

      Slet
    2. Jeg har masser af citrontimian, som dufter af citron, men den er ikke gul i bladene, så her har du vist mig noget nyt! Den gule merian giver mere merian-smag end den almindelige, og er ret så gul i bladene. Den er lavere og mere kompakt end alm. merian og har lyserøde blomster, så den kan jeg anbefale.

      Slet
    3. Den kunne jeg fristes til at plante i det samme bed som citrontimianen. Det er hyggeligt med dekorative krydderurter tæt på terrassen. Duften er så lækker og afslappende.

      Slet
  5. Jeg bliver ganske misundelig, når jeg ser både fru Høneballes og dine billeder.
    Den gule weigela er godt nok toplækker og iøjenfaldende. Ikke for at forklejne resten, men jeg kunne sidde og se på den længe. Bl.a. fordi den ikke er anmassende, men har masser af grønt også.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ærgerligt at dit helbred kom i vejen. Weigelaen er bestemt en af mine favoritter. Jeg skal bare sørge for at beskære den i et vist omfang. Ellers vil den komme til at rage ud over stien, og det går jo ikke.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Vilken härlig rundtur i trädgården, med massor av fina växter i blom. Den mörka fritillarian och gula klockbusken, är mycket vackra. Montana är en vacker klematis. Blev överraskad i fjol då en klematis som jag trodde hade dött plötsligt blommade. Det var Montana, hoppas att den blommar i år igen.
    Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marika, måske vil din Montana gøre som min og dukke op igen, du har da lov at håbe. I aftes fik vi 6 mm regn, så I dag ser alting friskt og frodigt ud.

      Slet
  7. Det er en fin forårsblomstring, du har i sensommerbedet. De fire stauder i collagen er smukke hver især - og sammen. Jeg havde aldrig hørt om syrengedeblad. Hvor er din smuk med de lyserøde blomster og rødviolette grene.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske virker det en smule ulogisk med forårsblomster i et sensommerbed men det fungerer nu fint. Syrengedebladet så vi på Asperupgaard i 2016 og fandt den efterfølgende hos Lønbæk Planteskole. Det er først i år, at den virkelig ser ud af noget.

      Slet
  8. Vackra buskar du har i trädgården. Weigelan var väldigt fin. Buskpionerna är vackra en lång period men jag älskar bladutspringet och höstfärgerna också. I år ska jag titta ordentligt för jag har ungefär 15 stycken som är frösådda och de allra flesta kommer blomma för första gången..

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det bliver spændende for dig at se, hvilke blomster dine mange træpæoner får, når de er frøsåede.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer