Gul og grøn - og blå
Bare rolig! Jeg er overhovedet ikke kommet galt afsted og har ikke slået mig gul og grøn og blå. Min plan var derimod at fokusere på den gule farve i septemberhaven, og da jeg ville fotografere soløje i sensommerbedet, ville jeg lige vifte et lille grønt blad væk, som havde lagt sig på en af blomsterne. Det viste sig i stedet for at være et lille grønt insekt, som jeg efter at have googlet det kunne konstatere var en grøn bredtæge. Den skulle ikke være specielt sjælden; men jeg har ikke set den før, hverken som voksen eller som ung med de sorte tværbjælker.

Grøn Bredtæge (Palomena prasina)


Mod bedre vidende har jeg tidligere i sommer købt denne gule solhat. Jeg har ingen illusioner om, at den vil overleve i haven; men planten var stor og blev solgt til halv pris, så jeg lod mig friste.. 
Echinacea purpurea 'Sunseekers Mellow

Månestråle/ kirengeshoma palmata vil derimod overleve, ingen tvivl om det. Det var planen, at den gigantiske plante skulle halveres i foråret; men da var jeg jo handicappet både med dårlig fod og arm, så det blev der ikke noget af.De næste to planter har ikke gule blomster men gult løv. Det er en læderkrone og en bjørnetidsel. Hvis planterne er sunde, kan jeg godt lide planter med gult løv, især når det skinner som på disse to.
læderkrone/ptelea trifoliata 'Aurea'

bjørnetidsel/ acanthus mollis Hollard's gold

Hos løvehale/ phlomis er bladene på stilkene med frøstandene blevet gule og er med til at gøre stauden til en markant plante, selvom den for længst er afblomstret. Jeg plejer modstræbende at klippe de dekorative frøstande af for at undgå, at den sår sig selv alt for uhæmmet; men i et engelsk haveprogram blev frøstandene beskrevet som gratis insekthoteller, og det har overbevist mig om at lade dem blive stående i år.

Rosenvejbred/ plantago major rosularis var den eneste plante med grønne blomster, jeg kunne finde. 


Nu til de blå: Først vil jeg vise Multiblue, som jeg har givet en stedmoderlig behandling. Først omplantede jeg den, da den stod allerbedst for nok 15 år siden, og derefter overså jeg den flere gange og kom til både at klippe vigtige lianer over og træde på selve planten. Alligevel har den kæmpet sig tilbage  og leverer tilmed en nydelig blomstring.

For en gangs skyld har vi artiskokker, der blomstrer. I det hele taget en skulpturel plante i mine øjne.

Oktoberstormhatten, aconitum carmichaelii er efterhånden blevet en af mine favoritstauder. Den er smuk og robust, og i vores jord og placeret i læ er det ikke nødvendigt at binde den op. Der er ikke noget pjat med den.

Kommentarer

 1. Det var da godt at du ikke hadde slått deg! Det var en fantastisk farge på den tegen. Jeg forstår godt at du lot deg friste. Det var jo en vakker solhatt. Er du heldig så kan det jo hende at den overlever. Fantastisk Muliblue!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt at blive overrasket af den slags småting. Ja, måske vil solhatten alligevel klare at overleve vinteren. Man har da lov at håbe.

   Slet
 2. Igen denne forskel, min stormhat blomstrer ikke endnu :) ja og min månestråle visner næsten inden den har blomstret, det bliver aldrig rigtig god, jeg har endda to. Multi Blue overlevede ikke en flytning, så den har jeg ikke mere. Artiskokken er fantastisk, min kom i flere år, men så gik den ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. På staudefronten er vores haver virkelig forskellige lige nu. Jeg var åbenbart mere heldig end dig, idet vores multiblue overlevede sin flytning. Artiskok skulle jo kunne være flerårig med lidt held, men jeg er bange for, at vores jord er for tung.

   Slet
 3. Hej Marie!
  Vackra växter allihopa. De blå gillar jag speciellt. Den lilla gröna krabaten har jag sett i trädgården, de finns i olika färger. Vi kallar dem bärfis, för att de ger ifrån sig en lukt som inte är god. Man märker om de varit på hallonen och man råkar få tag i ett bär där den varit. Den gröna med svarta kanter är inte lika vanlig som de gråbruna.
  Gröna blommor har jag inte sett, förutom en vitsippa med mycket grönt.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke et navn, I har fundet på til den lille tæge. Hvis man har stødt på den under bærplukningen, er ikke i tvivl, hvis den lugter så grimt. Vi har en grøn rose, men den står for meget i skygge til rigtigt at blomstre I år.

   Slet
 4. Nej, ingen skader heldigvis, men man kan jo også bare være gul og grøn af misundelse:-)
  - Ikke at jeg er det - naturligvis - men det er nu fine sager du viser i mine yndlingsfarver!
  Tæger er som regel nyttige og har ofte spektakulære farver og mønstre. Et meget dekorativt insekt, som du har fanget så flot på linsen.
  Dejlige solhatte, og månestrålen er jo skøn i den store størrelse. Blåt er altid godt, men jeg tror nu ikke vores artiskokker når at blomstre i år. De har nærmest stået i stampe siden de blev plantet, så jeg er jo lidt misundelig på den skønne blå blomst:-)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Gul er en fantastisk farve med et utal af nuancer. Jeg forbinder den mest med sensommeren; men den er jo mindst lige så vigtig om foråret . Artiskokblomsten er virkelig utrolig smuk. Knopperne er også flotte, men forhåbentligt når dine alligevel at springe ud.

   Slet
 5. Flotte billeder af gule blomster og gult løv. Du viser hvor mange forskellige nuancer af gult der kan være i haven! Månestrålen ser fantastisk ud - både løvet og de starte gule blomster. Sikke en blomst på artiskokken - det er sådan én man går forbi hver dag. Glæder mig til min oktoberstormhat bliver så stor. Der går vist et par år!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Sydney. Det klæder stauderne at få noget fylde, og det kræver jo ofte, at de har nogle år på bagen. Allerede i dag er glansen ved at gå af artiskokblomsten. Der er heldigvis en knop mere.

   Slet
 6. Oh smukke gule fristelser, det er bare denne årstids farve.
  Jo jeg kender tægen, dog ikke ved navn, men lugten,, bwar, når man plukker efterårshindbær, den har udset sig..
  Hvor er den flot din månestråle.. Min fik et knæk i -18 og er aldrig helt kommet sig. Den har sådan en dejlig farve.
  Løvehale selvsår sig, da ikke så slemt det bliver en plage. Jeg syntes den mere har det med at luske sig rundt med rodskud.
  Det er en sej plante den Multiblue. Hvor kan du da nænne at behandle så flot en blomst så stedmoderligt?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Flytningen af multiblue var ganske vist forsætlig, men resten skyldtes ret og slet manglende opmærksomhed. Hvis tægen er så ulækker, har den afgjort ikke huseret i vores hindbær. Ja, månestråle har en flot farve og en elegant vækstform. På fire år burde din plante vel have kommet sig. Det er trods alt kun en staude.

   Slet
 7. Gul, grøn og blå, alle skønne farver. Her har vi også problemer med Solhat, Echinacea, jeg tror vores jord er for tung. Jeg er næsten misundelig på din flotte Månestråle, den trives ikke særlig godt her, men til gengæld står Oktoberstormhat rigtig godt.
  Jeg ved ikke om du har set mit svar ang. Rita. Hun sælger stadig stauder så du kan da skrive og spørge om hun har den Ligularia du søger.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har jo også tung jord, og det sætter absolut en grænse for, hvilke stauder man kan have succes med. Heldigvis har vi ingen problemer med månestråle. Så vil jeg skrive til Rita og forhøre mig.

   Slet
 8. Hei Marie.
  Jeg synes det er flott med farger i hagen, selv om jeg foretrekker hvitt. Impulskjøp er jeg flink til, det er så lett å la seg friste. Din månestråle ser ut som en lav fin busk. Hos meg står den med flere stilker. Nydelig artiskokk.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er faktisk glad for, at jeg ikke har en yndlingsfarve, for så ville jeg gå glip af mange smukke blomster. Vores have er heldigvis så stor, at den kan rumme mange forskellige farver, uden at det ender i et stort farvekaos.

   Slet
 9. Jeg er ret misundelig på din månestråle. Den er jo kæmpestor. Vokser den i skygge? Jeg har to, som vokser i halvskygge. De overlever, men de kommer ikke ud af stedet, dog blomstrer de hvert år.
  Det er et meget smukt billede af artiskokken.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Månestrålen vender stik øst og får fuld sol halvdelen af dagen, og det ser ud til at bekomme den vel. Artiskokkens skønhed varede ikke mange dage, og i dag er den trist og grå.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

violfrøstjerner

En større operation

Fra majs godtepose