Så blev det september


- og det er ensbetydende med, at min lyst til havearbejde tager et ordentligt dyk. Det vil dog sige,  jeg har mange små projekter på beddingen i form af omplantninger og den slags, som jeg gerne ville i gang med; men det tillader tørken jo ikke. I stedet for kan man gå rundt og deadheade roser og fjerne vissent løv og vande krukker igen igen; men det er altsammen langt fra noget, der får mit hjerte til at banke.
Jeg starter dagens indlæg med det bed, vi kalder halvmånebedet pga formen. Den er nemlig bl.a. beplantet med nogle hortensier, som blomstrer lige nu. En af dem er den egebladede hortensia med fyldte blomster (hydrangea quercifolia Snow Flake). Blomsterstandene er smukke og imponerende, men også så tunge, at busken skal have hjælp til at holde dem oppe.


Vi, der har roser i haven, kan nyde deres genblomstring her i september. Hot Chocolate var en af de første, der sprang ud, og er en af dem med den mest blomsterrige remontering. At den er temmelig barbenet, er en anden sag.

Nyheden om at Austin Roses er begyndt at udfase nogle af deres  meget velkendte roser, har fået mig til at kigge på vores roser med et kritisk blik. F.eks. er Heidi Klum, som ses herunder, ikke nogen særlig sund rose, men blomsten er utrolig smuk, synes jeg, og den er sådan set også rimeligt blomsterrig. Så hvad gør man? Jeg kan ikke nænne at smide den på lossepladsen. 

Det er ikke alle blomstrende planter, der ældes med ynde, men de fleste klematis gør, og det gælder også for Arabella, som har blomster i forskellige nuancer, alt efter hvor nyudsprungne eller halvvisne de er, sammen med små dekorative frøstande. Det er rart med planter, hvor man ikke absolut skal have gang i saksen.

Aster Marina Wolkonsky er lige begyndt at blomstre. Noget vand ville sikkert få den til at åbne blomsterne mere op.

Djævelsbid / succisa pratensis anbefales til den vilde og bivenlige have, og jeg vil gerne tilføje, at de små lyseblå kugleblomster er fine i buketter sammen med blomster med noget mere volumen. Det gælder faktisk også de grønne frøhoveder.

Et sted så jeg den følgende forklaring på det specielle navn: Planten har fået det danske navn, Djævelsbid, fordi jordstængelen i spidsen ser afbidt ud. Gamle sagn fortæller, at djævelen bed spidsen af, fordi han misundte menneskene dens helbredende egenskaber. I middelalderen blev planten benyttet imod forskellige sygdomme, bl. a. skab.
 Et andet sted læste jeg, at man skal være ganske heldig for at opleve planten formere sig i haven, hvilket jeg er aldeles uenig i, idet jeg tværtimod har erfaring for, at den fordobler sin størrelse på en enkelt sæson.

Beesia calthifolia med de skinnende hjerteformede blade og de små, hvide og stjerneformede blomster er en klasseplante, og hvis vejret var til det, ville jeg frygtelig gerne lirke den op af jorden for at se, om det er muligt at dele den.

Jeg vil slutte med en stedsegrøn plante, nemlig en penselfyr/ pinus parviflora med det japanske tilnavn  tanima no yuki, som betyder sne-i-dalen. Det er en dværg, som kun vokser nogle få centimeter om året. Heldigvis, tænker jeg, for den er lettere at passe ind som busk end som træ, vil jeg mene . I mine øjne er den lige så smuk som de blomstrende planter, vi bloggere er tilbøjelige til at fokusere mest på.

Kommentarer

  1. I disse tørke tider skal vi nok til at fokusere på buske og små træer med dybtgående rødder. Men ih hvor jeg vil savne farverne. Noget midt imellem må kunne lykkes.
    Det er et dejligt bed du kalder halvmånen. Grønt med farver og frodigt.
    Hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Nogle af vores buske har nu også vist tegn på, at de har manglet vand, så lykken er vist ikke bare gjort ved, at man planter buske. Vi ønsker allesammen farver i haven, men må også indrømme, at når alt kommer til alt, er grønt den vigtigste farve.

      Slet
  2. Ja, sånn er det med meg også på denne tiden. Da er det uansett greit å ha små prosjekter å gjøre ferdig. Når hagetrettheten inntreffer for fullt er det godt å være ferdig med det en må gjørr.
    Flott form på bedet med halvmåne. Arabella har jeg også, og jeg imponert hvor lenge den kan blomstre. Her har den holdt på med blomstring siden juli.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har jo været i fuld sving med diverse projekter, Marit, så du må have lov til at begynde at slappe af. Ja, Arabella blomstring varer utroligt lang tid.

      Slet
  3. Ja jeg har det lige som dig. Masser af planter at flytte og sætte i jorden, men det er bare alt for tørt. Jeg er også blevet meget glad for rosen 'Hot Chocolate'. Den har været i gang hele sommeren. Har aldrig hørt om djævelsbid. Sikke fantastisk så længe den pynter fra knopper til frøstande. Den er noteret selv om det kan være den trives mere i din jord end i min sandjord.

    SvarSlet
    Svar
    1. Når først man har fået en idé til noget, der skal gøres, kan jeg godt gå og blive utålmodig, når jeg bliver forhindret i at føre det ud i livet. Godt at høre, at Hot Chocolate også opfører sig fint i din have. For mig at se er djævelsbid ganske tolerant, hvad jorden angår.

      Slet
  4. Ja smuk er din penselfyr, det må jeg medgive. Mange af mine clematis er visnet ned i år, sikkert på grund af tørken. Du har ligesom jeg held med roserne, men der er nu også mange hos mig, som ikke rigtigt vil i år, men dem viser jeg jo ikke. Heidi Klum er ikke i gang igen her, men klart du ikke smider din ud, den har jo fine blomster. Ja det ser lidt skidt ud med Austinroserne, men hvis vi ikke har plads til flere, går det jo ikke. Jeg har pladser igen, men der er for tørt, så de der bor der, kan ikke trives, måske er der også for skygget.

    SvarSlet
    Svar
    1. Man må håbe, at det kun er for i år, at dine klematis er visnet ned, og det er vel heller ikke usandsynligt, at det forholder sig sådan. Austin roser har en høj status her i landet, men i virkeligheden trives denok bedre i et lunere klima, hvor de alligevel får rigeligt med vand. Når jeg har arbejdet med roser og fået stikker og torne i fingrene som tak, er roser ikke den første plante, jeg tænker på til at fylde de ledige pladser☹️

      Slet
  5. Ja, vi deler skæbne mange af os, og er henvist til kedsommelige rutine-sysler i haven. Venter bare på regn...
    Men hvilket smukt halvmånebed du viser i dag! Frodigt og med skønne blomster og flotte blade. Det må da være vandet i sommerens løb... Djævelsbid er interessant, og dekorativ i alle stadier ligesom din klematis. Og så kommer den tid snart hvor vi fokuserer på de kønne stedsegrønne. Tænk hvor hårdføre de er!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Kedsommelige rutiner er lige præcis det, det handler om for tiden. Bedet har intet vand fået overhovedet. Dog har jeg givet en hibiscusbusk to kander vand, da den begyndte at hænge. Det er absolut alt. De stedsegrønne må være nøjsomme planter.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Kan min kommentar ligga bland skräpposten?
    Hälsningar Marika

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring