Årets første indlæg


Det første indlæg i det nye år skal starte med en nytårsbuket. I oktober plukkede jeg en buket af hortensiablomster fra vores mest mørkeblå buske for at tørre dem. Planen var, at de skulle indgå i en æresport; men det viste sig, at de ikke passede ind i helheden, så i stedet for kan vi nu nyde synet af dem her i januar. De to næste billeder viser, hvordan de så ud i august-september, og jeg synes i grunden, at de har holdt farven ganske udmærket.



Dagen i dag har ellers udmærket sig ved fint solskinsvejr, som det gjaldt om at nyde; for ifølge vejrmeldingen er det regnvejr og atter regnvejr, vi kan se frem til i den nærmeste fremtid.
Solen fangede på smukkeste vis grenene på buske af orangegrenet kornel omme i skovhaven. Efterhånden som beplantningen deromme vokser til, kommer der for lidt lys ned i skovbunden til de oprindelige stauder, hvilket jeg har taget konsekvensen af og erstattet stauderne med bl.a. disse korneller. At insistere på en beplantning, der ikke længere har gunstige vilkår, er bare at påføre sig selv unødig frustration.
 Cornus sanguinea Midwinter Fire

En af de største årlige haveopgaver er hækklipning, og vores gamle bøgehæk er en kæmpeudfordring. I år var vi blevet enige om lade professionelle folk med  dertil egnede maskiner overtage jobbet; men hvem fandt stiger og hækkeklipper frem og gik i gang? Jo, det gjorde Søren selvfølgelig. Mon han er klogere i år? jJeg tvivler.


Det er hyggeligt og varsler forår at spotte helleborusknopper rundt omkring i de visne blade; men faktisk bliver jeg mindst lige så opløftet, når jeg genser de mørkerøde knopper på etagekornellen. Den er en af de planter, som har noget at byde på hele året rundt.



cornus controversa variegata

Kommentarer

  1. Hej Marie
    Det ser ut som det er høst på dine fine bilder med solskinn i stedenfor vinter. Controversa er så fin uten blader også. Det er deilig å se helleborusknopper hos deg alt nå. Her skal vi få minst 30 cm med snø allerede i morgen, og det der jeg ikke frem til 😉

    SvarSlet
    Svar
    1. Solen gør en verden til forskel. Det er helt sikkert. Det er svært at forestille sig, at der kommer så meget sne i morgen.

      Slet
  2. Fantasisk farge på den. Jeg har vært ute i hagen i dag og plukket klatrehortensia til en bukett, men blomstene er jo brune.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, de er brune, men med en omgang lak eller guldspray bliver de sikkert fine.

      Slet
  3. Hej Marie!
    Vi har haft några soliga fina dagar med några köldgrader, och nu lovar de ett riktigt oväder med upp till 30cm snö. Brrr. Är så förtjust i den fina hortensian med den fina lila färgen. Din trädgård påminner mer om en härlig vårträdgård än januari. Brukar ta en spaningsrunda för att se om mina helleborus har knoppar men har inte sett några ännu. Än så länge är det fåglarna som roar mig i trädgården.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Vejret er omskiftelige for tiden, men dog især regnfuldt heromkring. Det kan ikke blive mere trist. Jeg går også jævnligt en runde for at holde øje med, hvad der rører på sig.

      Slet
  4. Nå jeg prøver igen - det er desværre et problem for mig at kommentere....
    Kornelgrene og knopper er så smukke i vintersolen. Det er bøgehækken iøvrigt også.
    Jeg ledte efter knopper i mine helleborus forleden uden held, så det er dejligt at se dem her.
    Farven på de hortensiablomster er ualmindelig smuk både på buskene og i vasen.
    Hilsen Lisbeth (countryliv)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth. Tak fordi du tog dig tid til at lægge en kommentar. Det er irriterende, når systemet ikke fungerer. Det har jeg også for nylig oplevet på en anden bog. Etagekornellen rangerer højt blandt mine favoritter.

      Slet
  5. De holder farven flot, hortensia. Men er det kun de blå der er så gode,, jeg syntes de røde ofte bliver lidt fimset i farven, eller brune.
    Ja at forlange solelskende planter skal vokse i et skyggebed er "ris til egen numse". Vores have er osse så gammel, at flere bede er under udskiftning til mere skyggetolerante planter. Og tørketolerante osse, det kan være en udfordring.
    Oh helleborusknopper,, så fine. Jeg fandt et par her forleden, og pyldret som jeg er skyndte jeg mig at drysse lidt blade over. Jeg skal være ekstra opmærksom på dem når jeg for alvor begynder at klippe de gamle blade væk. Så er der lidt for frit spil for hønsene. Jeg plejer at komme et par grangrene fra juletræet om dem. Men der er ved at være alt for mange . Træet rækker helt til alle. Jeg glæder mig til foråret nå de alle kommer..
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
  6. De røde hortensier har jeg ikke prøvet at tørre, og det er der åbenbart heller ingen grund til, at jeg prøver på. Dine høns er vist nogle værre terrorister 😊

    SvarSlet
  7. Dine billeder viser med al tydelighed hvor vigtig sollyset er for vores opfattelse af vinterhaven, og her stråler de fineste farver i det lave lys. Både knopper, grene og visne blade liver op og viser sig frem på er herlig måde. Det viser også hvor vigtigt det er at have alle disse elementer med i vinterhaven, selvom de om sommeren ikke spiller den store rolle. Hortensier er også gode at have til dekorationer, nogle holder farven og andre kan blive helt festlige med et lille spray af guld eller sølv:-)

    Smuk start på det nye år!
    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla. Ja, det var skønt, at solen lod sig se og også beærer os med sin tilstedeværelse i dag. Regnvejrsdage som den i går er helt ufatteligt deprimerende. Som buske synes jeg ærligt talt ikke, at hortensier er skønhedsåbenbaringer, men blomsterne kan bestemt noget.

      Slet
  8. Godt nytår :) Hortensiaen er godt nok flot - og de tørrede blomster pynter stadig, så det er jo virkelig en plante man har glæde af.
    Jeg har ikke kommenteret hos dig længe og kun set sporadisk med - men måske det kommer lidt i gang igen.
    Pøj-pøj med hækken, jeg ville nu også lade en professionel ordne den....

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak I lige måde, Ulla. Du er selvfølgelig velkommen her på bloggen, når og hvis du har lyst, for det er jo lysten, der driver vores blogaktiviteter. Personligt har jeg konstateret, at jeg reagerer på få og sjældne indlæg og kommentarer fra andre bloggere ved at trække mig tilbage fra deres blog. Det er ikke som sådan en bevidst handling; men jeg tror, jeg føler, at jeg "ikke er inviteret" så at sige.

      Slet
    2. Ja, det er nu ikke altid lysten, men tiden der er problemet. Lige nu stjæler jeg mig faktisk til lidt bloglæseri i min frokostpause :) Jeg tror at mange har det som du - hvis ikke man selv kommenterer hos andre, så får man heller ikke selv. Nok en helt naturlig ting.

      Slet
    3. Ja, tiden er naturligvis også en vigtig faktor, og det tager da bestemt tid at lave indlæg, som man har lyst til at lægge op. Kommentarer kræver også mere tid og eftertanke end f.eks. et like på Facebook.

      Slet
  9. Jeg holder også meget af kornellens knopper. Jeg har taget nogle grene ind i en vase, men jeg tror det er for tidligt, de springer vist ikke ud. Derimod blomstrede grene af troldnød dagen efter, de var taget ind.
    Hvornår klipper du bladene af dine påskeklokker? Jeg er altid i tvivl. Det er lettest at gøre det nu, inden knopperne vokser sig store.
    Det er noget af en opgave for Søren, hvis han går i gang med at klippe hækken.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  10. åh jeg sidder og længes efter at se, hvor langt det hele er derude, men der står så meget vand derude, så det går ikke med rollator eller kørestol, men jeg nød dine billeder, især hortensiaen er flot - sikken en farve.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring