To tredjedele af vinteren 2023 overstået


Sidst i november viste jeg vores stynede piletræer, som dengang havde næsten to meter lange grene. Her i januar har Søren beskåret dem, så de nu er klar til en ny sæson. Salix gracilistyla 'Mount Aso' viste jeg også, og dengang havde den stadigvæk blade. I dag er det de lækre gæslinger, der stjæler billedet.


På gårdspladsen er cornus Eddie's white wonder fyldt med knopper, som i maj springer ud som de smukkeste, hvide blomster.


Troldnød er svær at fotografere, fordi den er så åben i væksten. Selvom den beskrives som en busk, der ikke trænger til beskæring, har jeg alligevel overvejet at gøre det for at få en mere samlet busk ud af det. Men måske er det noget pjat?????Der sker hele tiden en lille smule med de vinterblomstrende planter.


 Sidste år blev jeg nødt til at anskaffe en ny havesaks og landede på en allround, japansk saks, som hedder Okatsune.  Jeg lod mig friste af butikkens tilbud om gratis levering, hvis jeg købte lidt mere, og investerede i en lille, spids sag, som kaldes en blomstersaks. Det var godt, jeg lod mig friste, for den er blevet min yndlingssaks, som jeg stort set har med rundt i haven altid. Den er superskarp og ligger utroligt godt i min hånd. Ideen med det tofarvede håndtag er, at man ser det røde om dagen og det hvide om aftenen,hvis man har forlagt saksen, hvilket jeg desværre ofte gør. 

Her i januar har Søren fældet en sydbøg, som med sin skæve vækst var begyndt at ødelægge udsigten til vores duetræ, og nu er der minsandten en guldsmed, der har slået sig ned på stubben.

Kommentarer

 1. Det er så deilig å se alt som dukker opp i din hage nå! Mount Aso kjøpte jeg i fjor vår, og er så spent på om den har klart vinteren. Det er en nydelig farge på den. Flott er også din påskeklokke. Det var veldig smart med tofargede håndtak på dine nye redskaper. Jeg legger de også fra meg, og bruker ofte lang tid på å finne de igjen. Flott øyenstikker på trestubben!

  SvarSlet
  Svar
  1. Og jeg følger med i, hvad der sker nede i din kælder 🙂 Jeg tror,mount Aso pilen er en ganske robust plante. Men de frostgrader, du har haft, vil vel sandsynligvis forsinke dens udvikling. Det er SÅ ærgerligt,når man forlægger saksen.

   Slet
  2. Ja, det vet jeg at du gjør 😊
   - 22 er hardt nok for de fleste vekster, men det hjelper med mye snø over de håper jeg. Ja, det er helt sikkert. Det er forferdelig ergerlig, og så mye bortkastet tid en bruker på det 🤔

   Slet
 2. Åh ha nu savner jeg min have, når jeg ser alle dine fine planter, men godt jeg kan nyde alt det fine, du har. Troldnødden er tilbøjelig til strittende grene, jeg ville også være fristet til at klippe.
  Flot guldsmed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og jeg glæder mig til at følge med I,h orden din nye have kommer til at udvikle sig🙂 Det er virkelig fristende at prøve at få troldnødden gjort mere samlet.

   Slet
 3. Hej Marie!
  Din Salix är så fin med de rosa videungarna. Har nog beundrat den förut hos dig. Får läsa på och se om den skulle trivas hos mig. Var ute och inspekterade mina Julrosor för någon dag sedan. Det blir nog blommor men det kommer att dröja ett tag. Knopparna var väldigt små.
  Hittade min bästa sekatör på trädgårdsmässan för många år sedan. Sedan dess har jag köpt flera av dem, så vi har varsin här hemma, och någon i reserv. Det är viktigt med bra verktyg. Den är också Japansk.
  Trollsländan är riktigt fin.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
 4. Det er vel i grunden fint, hvis dine juleroser først springer ud, når frosten er overstået. I hvert fald pynter det ikke på dem, når vejret hele tiden skifter mellem frost og tø. Ja, godt værktøj er guld værd.

  SvarSlet
 5. Smart med tofarvede greb på saksen. Så er der større chancer for man finder den igen samme dag. den ser forresten god ud den spidse.
  Jeg har beskåret troldnød. jeg læste i et gammelt haveblad at man kunne hvis man klippede de nye skud ca halvt ned om vinteren. Men det blev pænest hvis man gjorde det i de første år, altså formede den fra lille af. Den ældste, gule blomstrede, er faktisk fin og ret tæt nu. Det eneste beskæring den får nu er når jeg napper en kvist til vasen. Den nyere, orangeblomstrede er mere åben og løs fra start, men den er osse begyndt at få saksen lidt.
  Er det kødbær på billedede under troldnøden? Det er en af dem jeg prøver at finde en plads til.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var interessant at læse om dine erfaringer med at beskære troldnød, og jeg har bestemt, at vores skal beskæres til foråret,når der begynder at komme blade på busken. Det er kødbær, ja, og jeg kan kun anbefale, at du finder en plads til sådan en.

   Slet
 6. Det var godt, der landede en smuk guldsmed på stubben, så haven blev beriget med et nyt kunstværk.
  Det er en dejlig buket vinterblomster, du har samlet. Kornellen har allerede store blomsterknopper, selvom der er lang tid til maj.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna. Det gode ved guldsmeden er, at den er så diskret, at man først lægger mærke til den, når man står tæt på den. Om en måned er det forår, og så kan alting ske. Det glæder jeg mig virkelig til.

   Slet
 7. Ja, måske er vi to trediedele gennem vinteren... De gamle bønder mente jo vi kun er halvvejs ved kyndelmisse, og da vi stort set ingen vinter har haft endnu, kunne jeg godt være tilbøjelig til at tro på dem. Men uanset så har du allerede en del der blomstrer i haven og det ser dejligt ud!
  Her er det den gule troldnød der stråler, mens den røde altid kommer lidt bagefter. Mine to buske ligner din i opbygning, og hvis de bliver meget større vil jeg nok begynde at klippe i dem også. Måske opstamning og studsning i toppen, men foreløbig skal de bare vokse alt det de vil.
  Det gode ved at have stynede piletræer er alle de dejlige grene du får ud af arbejdet, både til vaserne og til at bruge i hegn f.eks. Jeg er fristet:-)
  - Og de fine japanske sakse har også fristet mig, men foreløbig vil jeg bruge de gamle sakse op.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan uden tvivl sagtens nå at komme en vinterperiode. Vi må bare vente og se. Nu har jeg besluttet at beskære troldnøden, også selvom det sikkert går ud over blomstringen næste år. De stynede piletræer giver en god variation til beplantningen, synes jeg.

   Slet
 8. Nej hvor er det dejligt at se dine gæslinger og knopper og vinterblomster. Lækre sager i denne kold og blæsende tid. Jeg ønsker mig en troldnød men havde læst at den skulle plantes foran f.eks. en takshæk så man havde en tæt grøn baggrund. Og det er måske bedst men jeg synes din pynter flot selv om baggrunden er åben. Jeg må tænke mig om igen igen! Jeg har ønsket mig en spids blomstersaks men var i tvivl om jeg vil få den brugt. Tak for anbefalingen - nu får jeg den købt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig. Det er herligt at kunne glæde sig over sådan nogle forårstegn. Det giver rigtig god mening at plante en troldnød foran noget stedsegrønt, ingen tvivl om det. Det glæder mig at se en kommentar fra dig, for det må betyde, at dit syn er ved at være godt oven på dine operationer for stær.

   Slet
 9. Du visar så fina växter och vårtecken, tittar extra på din Cornus som är jättesnygg. Sydboken är kvar här, har till och med köpt ett antal mindre också. Såg en häck av sydbok nånstans och bilden fastnade på näthinnan.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina. Cornus busken er fyldt med knopper, så der er noget at glæde sig til. Vi købte en ny sydbøg, før den gamle blev fældet, for det er jo et smukt, smukt træ.

   Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed