Velkommen til legeland


Velkommen, siger vintergækkerne langs vejen og læbæltet.


Og legeland hentyder til, hvordan jeg bruger fraklippet fra to store klematisplanter. På billedet herunder er Søren i gang med at fjerne en top bestående af clematis intricata fra en tyrkisk hassel uden at skille den ad.

Den skulle nemlig bruges som en kugle i vores stubbed.


Vi skal lige have et billede med af, hvordan planten så ud i september.


De lange lianer blev også klippet af og blev brugt til at lave en anden kugle sammen med lianerne fra clematis rehderiana.

Sådan her så rehderiana ud i oktober. 


Nu er der kun disse stumper tilbage; men bemærk lige, hvor kraftige de stribede stammer er.  De vidner om enorm grokraft.

Når vi har besøg i haven, et det bestemt ikke alle gæster, der er lige begejstrede for stubbedet; men vi morer os selv med at eksperimentere med det og ser det nærmest som en form for legeplads.  Det senest tilkomne element er et lille, solidt bøgetræ, som vi tillod os at tage med hjem fra et krat ved stranden, som var fyldt med frøplanter. Min plan var oprindeligt at forsøge at lave bøgen til en vindblæst og forkrøblet bonsaiplante; men det er næsten synd for det perfekte lille træ. I stedet for vil jeg nøjes med  at beskære den til et kompakt dværgtræ.


Til sidst nogle små foårstegn .
Salix Mount Aso



Kommentarer

  1. Jeg blir alltid så imponert over dine snøklokker. Ditt klima må være perfekt for de. Det er da alltid morsomt å leke litt i hagen. Heldigvis så er det vi som bestemmer hva som skal være i hagene våres 😉
    De kulene ble veldig fine. Det må være en utrolig kraftig vekst på de. Din Salix Mount Aso er utrolig søt. Fantastisk flott påskeklokke også. De er så vakre 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din positive kommentar, Marit. Den almindelige vintergæk stammer, så vidt jeg ved, fra Europa, og trives, som du skriver, utroligt godt her på egnen. Det er sjovt at prøve at udnytte de ting fra haven, som ellers ville blive smidt på komposten.

      Slet
  2. Tak for invitation til jeres legeland, jeg synes, det er herligt, I har jo pladsen til det, og tænk at man stadig kan lege i vores høje alder :) Jeg kender godt, at clematis giver nogle vældig fine kugler og i det hele taget krat, jeg har tit brugt det til beskyttelse mod kulden. Hvor er den flot i fuld blomst. Den kunne godt friste, her er ingen clematis endnu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Selvom vi er blevet gamle, behøver vi bestemt ikke at kede os😀 Endnu, skriver du, så klematis står nok på din indkøbsliste.

      Slet
  3. Hej Marie!
    Härligt med snödropparna, vi har inte sett dem ännu, men riktig snö och hagel som bildade en isgata. Blir så imponerad över växterna som klänger högt upp i träden. Rehderiana är imponerande, så fin med alla klockblommor. Växer den så mycket på en säsong?
    Det vore tråkigt om man inte får göra vad man vill i sin egen trädgård. Jag gillar stubberiet.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeres vintervejr modarbejder nærmest vintergækkernes blomstring. Ja, rehderiana vil garanteret blomstre i toppen af træet igen, når vi når til oktober. Vi gør netop også, som vi har lyst til i haven, og det er altid lidt sjovt at iagttage folks reaktion på stubbedet, som i øvrigt overlever forbløffende godt. Det er liankuglerne, der er hurtigst til at forfalde.

      Slet
  4. Skæg ide med lianerne. Jeg har prøvet at bruge vildvin og akebeia. Men som du siger er det ikke så længe det holder. Et helt stubberi er sjovt og spændende. Jeg har ikke haft så mange stubbe at kunne lave det. Men har lavet et par "voodo" stubbe i et par bede. Min datters udtryk, hi hi. Jo man skal da ha lov at lege i sin egen have. Ellers bliver det for kedeligt.
    Oj jeres vintergækker er lang fremme. Her er pibler de frem , men er slet ikke så langt oppe endnu. Der er ingen blomster som dem og erentis der signalerer forår , skønne.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Voodoo stubbe lyder, som om du har været i gang med at snitte frygtindgydende ansigter på stubbene. Nej, liankuglerne holder ikke så længe, men jeg kan godt lide, at de danner en blød kontrast til de stive stubbe. Vintergækkerne eksploderede lige pludseligt.

      Slet
  5. Sjov ide at bruge "haveaffald" til pyntegenstande i stubberiet. Det gælder bare om at få en ide og prøve sig frem. Jeg kan godt lide ideen med en forkrøblet vindblæst bøg, men det er svært at få sig selv til at skamfere en fin plante. Smukke smukke forårsbebudere. Jeg bliver helt glad! :-)

    SvarSlet
  6. Ja, man bliver simpelthen glad, når man får øje på de små forårsbebudere. I det krat, hvor vi fandt det lille bøgetræ, var der et utal af frøplanter, så jeg har planer om at vende tilbage og prøve at finde et skævt og forkrøblet eksemplar, som nærmest allerede er bonsaiagtigt.

    SvarSlet
  7. Jeg glæder mig hver vinter til, at du viser billeder af alle dine vintergækker i læbæltet. Vintergækker er bedst når de vokser i store grupper.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjovt, hvordan vi efterhånden ved, hvad vi kan forvente at se på hinandens blogge i de forskellige årstider 😊

      Slet
  8. Vilka fina klematis du tar upp - ska lägga namnen på minnet. Smart att ta vara på det bortklippta också. Salixen är så vacker. Jag har den också men har misskött den så det blir knappt några vackra rosa viden.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Især rehderiana er jeg personligt meget glad for. Ja, hvis man vil opleve de rosa gæslinger i stort antal, er man sikkert nødt til at huske at beskære pilen, og det kan jo sommetider svipse.

      Slet
  9. Herligt med alle de små forårsbebudere der myldrer frem hos jer, og skønt med et rigtigt legehjørne, hvor man kan 'få lov' at lade fantasien blomstre! De lange lianer indbyder i den grad til finurlige eksperimenter, og det lille bøgetræ er da kommet ind i varmen i jeres stubberi.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Når der nu engang ikke ligger sne og dækker jorden, så begynder man automatisk at lede efter forårstegn. Det bliver spændende at arbejde med bøgen og holde den dværgagtig i væksten, så den ikke vokser fra resten af stubbedet.

      Slet
  10. Ahhh... de herlige snøklokkene... det er en drøm.
    Vi har ikke så mange som blomstrer enda. Men det blir så litt etter litt... jeg fant i alle fall de første.
    Ha det gøy med hagedrømmene... det er herlig når våren kommer.
    Mange hilsener fra Viola

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din hilsen, Viola. Det starter langsom og gradvist, men pludselig så opdager man, at man har masser af vintergækker.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring